Kalniete: ES valstu līderi nedrīkst vilcināties ar ES iestāšanās sarunu sākšanu ar Ukrainu
Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete.
Sabiedrība
2023. gada 14. decembris, 10:16

Kalniete: ES valstu līderi nedrīkst vilcināties ar ES iestāšanās sarunu sākšanu ar Ukrainu

Jauns.lv

Eiropas Savienības dalībvalstu līderiem šonedēļ ir jāpieņem vēsturisks lēmums par iestāšanās sarunu sākšanu ar Ukrainu. Eiropadomes samitā ir jārod politiskā griba finansiāli atbalstīt Ukrainu tās cīņā pret Krievijas imperiālismu. Nespēja vienoties būtu gļēvulība ar katastrofālām sekām Ukrainai un visai demokrātiskajai pasaulei, uzskata Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete.

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas (ETP) frakcija: “Vairākās rietumvalstīs arvien skaļākas kļūst runas par nogurumu no kara. Papildus tam daži politiskie spēki izmanto palīdzību Ukrainai par ķīlnieci, lai risinātu savas iekšpolitiskās grūtības. Ukraiņu tauta atkal un atkal ir pierādījusi, ka spēj efektīvi sakaut agresoru un atbrīvot okupētās teritorijas, ja Rietumvalstis laicīgi sniedz Ukrainai atbalstu kā ar ieročiem, tā finansiāli. Ukraina ir atbrīvojusi vairāk nekā 50% Krievijas okupētās teritorijas. Ukrainai ir izdevies izstumt Krieviju no Melnās jūras. Ukraina veiksmīgi dod triecienus pa mērķiem okupētajā Krimā.”

Deputāte norāda, ka steidzami un izlēmīgi ir jārīkojas abās Atlantijas okeāna pusēs. “Eiropadomes uzdevums ir vienoties par 50 miljardu eiro palīdzību Ukrainas budžeta makroekonomiskajai stabilizācijai. Tikpat steidzami ir jāpieņem lēmumi par ES militāras industrijas kapacitātes paaugstināšanu. Savukārt ASV republikāņiem derētu neaizmirst,, ka viņi ir Reigana partija. Ir neiespējami iedomāties, ka Reigans jebkad piekāptos tirānijai.”

Sandras Kalnietes ieskatā visas pazīmes liecina, ka Putins plāno "ilgo karu" – Krievija ir palielinājusi izdevumus aizsardzībai līdz 30% no valsts budžeta un nākamgad Krievija militārajām vajadzībām tērēs vairāk, nekā pensijām. “Ja Eiropas līderiem pietrūks politiskas gribas politiski un finansiāli atbalstīt Ukrainu šajā izšķirīgajā kara posmā, tad pastāv risks, ka dažu gadu laikā Krievija spēs atjaunot savu militāro potenciālu, lai apdraudētu NATO austrumu flangu, tajā skaitā Baltijas valstis,” brīdina Eiropas Parlamenta deputāte.

Viņa arī uzsver, ka Latvija nelokāmi iestāsies par Ukrainu un atbalstīs to ar visiem līdzekļiem līdz uzvarai. “Mēs nesīsim vēsti par atbalstu ukraiņu tautas varonīgajā cīņa visos starptautiskajos forumos, tai skaitā Eiropas Parlamentā, līdz pat dienai, kad Ukraina pievienosies Eiropas Savienībai un NATO,” norāda Sandra Kalniete.

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete pārstāv partiju apvienību JAUNĀ VIENOTĪBA un, pildot doto mandātu darbam Eiropas Parlamentā, strādā Ārlietu un Starptautiskās tirdzniecības komitejās, Drošības un aizsardzības apakškomitejā, kā arī īpašajā komitejā par ārvalstu iejaukšanos Eiropas Savienības demokrātiskajos procesos, tai skaitā plaši izmantojot dezinformāciju. Deputāte aktīvi darbojas Austrumu partnerības ietvaros, lai sekmētu demokrātiskos procesus tādās valstīs kā Ukraina, Moldova, Gruzija un citas. 

Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa ir lielākā Eiropas Parlamentā kopš 1999.gada. Pašlaik labēji centriskajā politiskajā grupā strādā 178 deputāti no visām ES dalībvalstīm. Nevalstiskās organizācijas “VoteWatch Europe” reitingā Sandra Kalniete ierindota starp 100 ietekmīgākajiem Eiropas Parlamenta deputātiem.