Pasniegtas "Autortiesību bezgalības balvas"

Mūzikas namā "Daile" 5. decembrī "Autortiesību bezgalības balvu" saņēma 19 autori, informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Ieva Kolmane. Kopš 1999.gada autoru ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 5. decembris, 08:44

FOTO: 888 eiro un smilšu pulkstenis - ar autortiesību balvu sumina visveiksmīgākos Latvijas autorus

Jauns.lv

Mūzikas namā "Daile" vakar, 4. decembrī, "Autortiesību bezgalības balvu" saņēma 19 autori. Kopš 1999.gada autoru biedrība "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) apkopo ziņas par aizritējušā gadā un periodā līdz balvas pasniegšanai visdaudzveidīgāk izmantotajiem darbiem, par ko autoriem iekasēta atlīdzība.

Autori saņēma naudas balvu - 888 eiro - un piemiņai - metālmākslinieka Arvīda Endziņa apdarinātu smilšu pulksteni.

"Autortiesību bezgalības balvu" saņēma Andris Kalnozols ar darbu "Kalendārs mani sauc", kas izdots grāmatā 2020.gadā un iestudēts Valmieras Drāmas teātrī. Darba fragmenti iekļauti Valsts izglītības satura centra veidotajos mācību video, kas ievietoti "tavaklase.lv", kā arī citos mācību izdevumos.

Latvijas Neredzīgo bibliotēkā pieejama grāmatas "Kalendārs mani sauc" audioversija, Latvijas Televīzija 2023.gadā veikusi iestudējuma Valmieras teātrī ierakstu. Tiesības darbu tulkot un izdot nopirkušas izdevniecības Lietuvā, Igaunijā un Armēnijā. Fotogrāfs Uldis Balga grāmatā pieminētos motīvus iemūžinājis cianotipijās. Grāmatu "Kalendārs mani sauc" ekranizē studija "FA Filma". Tās režisors ir Juris Poškus. Gaidāms, ka filma pirmizrādi piedzīvos nākamgad.

Balvu saņēma rakstniece un dramaturģe Anna Rancāne ar lugu "Meklējiet sievieti", kas iestudēta amatierteātros Latvijā - Rēzeknes Tautas teātrī, Baložu Tautas teātrī, Jaunsaules amatierteātrī, Bauskas Tautas teātrī, Pastendes amatierteātrī, Isnaudas amatierteātrī, kā arī Lietuvā. Darbs tika izrādīts 2023.gada festivālā "Baltijas rampa".

Ar balvu godalgos mākslinieka Kristiana Brektes vizuālo darbu "Viss slikti", kas reproducēts uz atklātnēm, publicēts preses izdevumos, publiskots Latvijas, Francijas un Nīderlandes interneta vietnēs, citi vizuālie un scenogrāfiskie darbi - ieskaitot murāli "Veltījums Džemmai Skulmei" - demonstrēti televīzijā, retranslēti kabeļtelevīzijā Latvijā, Igaunijā un Austrijā.

"Autortiesību bezgalības balvu" saņēma tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere, kuras darbu reprodukcijas publicētas preses izdevumos un publiskotas interneta vietnēs, reproducētas Francijā un Nīderlandē, demonstrētas televīzijās un retranslētas kabeļtelevīzijās Latvijā, izdevniecība un kultūras atbalsta biedrība "Balta" laidusi klajā autores teatrālo tekstiliju grāmatu "Ak, sievietes!".

Iedvesmojoties no mākslinieces trīsdimensiju tekstilmākslas darbu albuma, Latvijas Radio koris sadarbībā ar Noru Ikstenu un Gunu Zariņu mūzikas namā "Daile" 2022.gadā publikai dāvāja multimediālu uzvedumu "Koronetes" ar četru komponistu jaundarbu pirmatskaņojumiem.

Balvu saņēma arī māksliniece Guna Oškalna ar fotogrāfiju sēriju, kas veltīta deju māksliniecei Vijai Vētrai. Viņas fotogrāfijas publiskotas interneta vietnēs Latvijā un ārzemēs, demonstrētas televīzijā un retranslētas kabeļtelevīzijās.

Balvu pasniegs mūziķim Laurim Reinikam un teksta autorei Rūtai Reinikai-Preisai par mūzikas albumu "Ričijs Rū rīko koncertu 2", ko "Izdevniecība MicRec" 2023.gada vasarā laida klajā kā pielikumu tāda paša nosaukuma grāmatai, kur katra lappuse ir papildināta ar QR kodu, kuru nolasot ar mobilo tālruni, dzejolis "atdzīvojas" un pārtop dziesmā ar videoversiju kanālā "YouTube".

"Autortiesību bezgalības balvu" saņēma komponists Platons Buravickis ar skaņdarbiem "Debespulkstenis" un "Planktons", kas skanējuši koncertos, iekļauti Kultūras informācijas sistēmu centra brīvpieejas portālā "Diva.lv", raidīti "Latvijas Radio" un tiešsaistes platformās "Amazon", "Deezer", "iTunes", "Spotify", "TikTok", "YouTube", "Apple Music", "Facebook", "SoundCloud" un "Spotify".

Ar balvu godalgos mūziķi Valteru Pūci ar Pētera Čaikovska mūzikas iedvesmoto skaņdarbu "Nutcracker Rock/ Riekstkoža roks", kas skanējis koncertos un pārtapis arī ierakstā, atskaņots publiskajā telpā, raidīts radio un televīzijā, retranslēts, pieejams internetā un tiešsaistes platformās.

"Autortiesību bezgalības balvu" saņēma mūziķi "ansis", Kristīne Pāže un Kaspars Ansons ar dziesmu "Zemes stunda", mūziķis Roberts Memmēns un teksta autors Jānis Pētersons ar dziesmu "Limuzīns uz krīta", mūziķis Intars Busulis un teksta autore Kate Elpo ar džeza skaņdarbu "Dejo vientulību". Visas minētās dziesmas skanējušas koncertos un pārtapušas arī ierakstā, atskaņotas publiskajā telpā, raidītas radio un televīzijā, retranslētas, pieejamas internetā un tiešsaistes platformās.

Balvu saņēma repa mākslinieks Rolands Če ar dziesmu "Marco Polo", kas skanējusi gan dzīvā izpildījumā, gan ierakstā, atskaņota pasākumos, raidīta sabiedriskajos un komerciālajos radio un televīzijas kanālos, retranslēta kabeļtelevīzijās, pieejama internetā un tiešsaistes platformās. Tāpat balvu saņēma  horeogrāfe Dagmāra Bārbale un tautas mūzikas apdares autore Kristīne Karele ar deju "Cīruli, cīruli", kas dejotājus un publiku priecējusi koncertos un videoierakstā, gan demonstrēta televīzijās un retranslēta kabeļtelevīzijās, gan pieejama internetā.