foto: Armīns Janiks, Aizsardzības ministrija
Trešajam VAD iesaukumam brīvprātīgi pieteikušies 515 Latvijas pilsoņi
Iesaukšanai valsts aizsardzības dienestā ir pakļauti Latvijas pilsoņi – vīrieši, kuri dzimuši pēc 2004. gada 1. janvāra.
Sabiedrība
2023. gada 2. decembris, 10:43

Trešajam VAD iesaukumam brīvprātīgi pieteikušies 515 Latvijas pilsoņi

Jauns.lv

Piektdien, 1. decembrī, noslēdzās pieteikšanās trešajam valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumam, kuram brīvprātīgi pieteicās 515 Latvijas pilsoņi.

Pēc pieteikšanās noslēguma atlases speciālisti izskatīs saņemtās pieteikuma anketas, lai izvērtētu pilsoņa atbilstību Valsts aizsardzības dienesta likumā noteiktajiem kritērijiem. Ja netiks konstatēti šķēršļi dienestam, tiks veikta veselības pārbaude – katram pilsonim tiks sniegta informācija par pārbaudes laiku, vietu, kā arī visiem uz pārbaudi līdzi ņemamajiem dokumentiem.

Savukārt, ja pēc pieteikuma anketu izskatīšanas nepieciešamais brīvprātīgo karavīru skaits valsts aizsardzības dienesta 11 mēnešu dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos netiks konstatēts, iztrūkstošo skaitu nodrošinās ar atlasi pēc nejaušības principa, kas notiks 2024. gada 23. janvārī. Šādā gadījumā precīzs valsts aizsardzības dienestā iztrūkstošo iesaucamo skaits būs zināms pēc tam, kad noslēgsies brīvprātīgo pieteikumu anketu izvērtēšana.

Iesaukšanai valsts aizsardzības dienestā ir pakļauti Latvijas pilsoņi – vīrieši, kuri dzimuši pēc 2004. gada 1. janvāra.

Pirms atlases pēc nejaušības principa visiem iesaucamajiem, kuri tai kvalificējas, tiks piešķirts kārtas numurs. Pēc nejaušības principa no šiem kārtas numuriem tiks atlasīti iesaucamie, kuri saņems pavēstes par ierašanos uz veselības pārbaudēm. Atlase pēc nejaušības principa tiks veikta proporcionāli valsts aizsardzības dienestam pakļauto pilsoņu skaitam, kas deklarēts katrā novadā.

Lai pilsonis saņemtu informāciju par valsts aizsardzības dienesta iesaukumu, ir jābūt izveidotai oficiālai elektroniskai adresei jeb e-adresei, uz kuru tiks izsūtīta pavēste par ierašanos uz pārbaudēm. Ja pilsonim e-adrese nav izveidota, pavēste tiks nosūtīta uz deklarēto dzīvesvietu vai izsniegta pret parakstu.

Tiek ziņots, ka no šī gada 1. jūnija e-adrese ir obligāta Latvijas pilsoņiem – vīriešiem – no 18 līdz 27 gadu vecumam. Oficiālo elektronisko adresi var izveidot vienotajā elektronisko pakalpojumu portālā www.latvija.lv, klikšķinot uz banera "e-adrese". Lai izveidotu savu e-adresi, pilsonim ir nepieciešams kāds no elektroniskās identitātes apliecināšanas rīkiem – eID karte vai arī eParaksts mobile. E-adrese nodrošinās iespēju saņemt informāciju no Aizsardzības ministrijas par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā, kā arī turpmāk kalpos kā e-pasts saziņai ar valsti.

2024. gada jūlija iesaukuma 11 mēnešu ilgajā dienestā Nacionālajos bruņotajos spēkos tiks uzņemti 480 valsts aizsardzības dienesta karavīri, kuri dienestu īstenos Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē militārajā bāzē "Ādaži".