foto: Zoonar GmbH / Alamy/ Vida Press
"Traka" lapsa Jelgavā, greizsirdības scēna Bauskas mežā, Salaspilī svaidās ar stikla svecēm: kriminālā province
Ilustratīvs attēls
112
2023. gada 2. decembris, 08:12

"Traka" lapsa Jelgavā, greizsirdības scēna Bauskas mežā, Salaspilī svaidās ar stikla svecēm: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Bauskas novadā kāda pārmērīgas greizsirdības apsēsta dāma, lai iežēlinātu savu lauleni, viņam pavēstīja, ka nezināmi ļaundari viņu nolaupījuši un aizveduši uz mežu. Vīrs šo “joku” uztvēra nopietni un, lai glābtu sievu, izsauca policiju. Savukārt jelgavniekus iztramdījusi pa pilsētu klaiņojoša lapsa.

Bet ligas nepiemeklē tikai ļaudis Zemgalē, bet arī Pierīgā. Ādažu pusē pašvaldības policija noraizējusies par bērniem, kuri lēkā pa trauslo ledu, kā arī nostrostē autovadītājus, kuri veic aizliegtos kreisos pagriezienus. Mārupieši pikti uz smagajām automašīnām, kuras nosprosto Dzirkaļu ielu, bet salaspilieši nikni uz nepilngadīgajiem huligāniem, kuri cenšas izsist viņu dzīvokļu logus, bojā automašīnas, lauž kokus, traumē kaķus un zog pledus no veļas striķiem.

Jelgavniekus biedē neadekvāta lapsa

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Ilustratīvs attēls

Gan lielus, gan mazus jelgavniekus novembra beigās izbiedējusi pa pilsētu skraidelējoša lapsa, kura, pēc dažu pilsētnieku paustā, varētu būt sasirgusi ar trakumsērgu, tā apdraudot jelgavnieku drošību un veselību. Vietvaras internetā izveidotajā ziņojumu dēlī kāds pilsētnieks publicējis brīdinājumu, ka Zemgales prospektā manīta lapsa, kas “izskatās nevesela un tādēļ tiek apdraudēta bērnu drošība”. 

Savukārt Jelgavas Svētku kora mākslinieciskais vadītājs, diriģents Guntis Pavilons sociālajā tīklā “Facebook” ierakstījis: “Šodien braucu pa savu dzimto pilsētu un redzu - pie bibliotēkas pāri ceļam slāj dzīvnieks. Ne gluži pa gājēju pāreju un ne gluži izskatīgs dzīvnieks. Esmu tādus eksemplārus jau redzējis un man uzreiz top skaidrs - dzīvnieks ir slims. Ar trakumsērgu. Turklāt jau diezgan smagā formā. Un tas nav labi. Štrunts par pašu dzīvnieku, jo tam nav vairs daudz atlicis. Taču tas ir bīstams, ļoti bīstams mums, cilvēkiem. Bērniem, kas no skolas nāk mājās, inteliģentām kundzītēm, kas dodas uz bibliotēku pēc grāmatas un tehnikuma jaunkundzēm, kuras starpbrīžos aiz stūra iet pīpēt. Tāpēc es nespēju palikt vienaldzīgs...”

Tālāk viņš pauž, ka vispirms zvanījis uz pašvaldības policiju, lai to informētu, ka pilsēta jāatbrīvo no klaiņojošā zvēra. Tur viņam paskaidrots, ka policija vairs nenodarbojas ar klaiņojošu dzīvnieku izķeršanu un tāpēc jāzvana uz Pašvaldības informācijas centru. Piezvanot uz turieni, jelgavnieku nokaitinājis robots, kurš vispirms paskaidrojis, kur ir piezvanīts, un pēc tam vairāk kā pusminūti bija jāgaida savienojums, klausoties dziesmas “Satiksimies Jelgavā” melodiju. Kad klausuli pacēla centra darbiniece, viņa laipni paskaidroja, ka zvanītājam par redzēto jārakstot ziņojums. Protams, jelgavnieku šāda birokrātija nokaitinājusi.

Lapsa pastaigā pa Jelgavu (foto no Agitas Ubeles "Facebook" konta)

Tikmēr arī citi ziņo, ka Jelgavā manīta pārdroša un neadekvāta lapsa: “Šo satikām Lāčplēša dienā Valsts ģimnāzijas stadionā. Domājams, ka tā pati. Nelikās traucēta, nokārtoja savas darīšanas zālē, un pēc tam kārtīgā lietū turpat apgūlās,” vēsta kāda jelgavniece.

Lapsa kūmiņš cilvēkiem vēl nav devies rokā, bet Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns, profesors Kaspars Kovaļenko vietējā laikraksta “Zemgales Ziņas” lasītājus mierina, ka šī lapsa nav saslimusi ar trakumsērgu, bet gan vienkārši ir pieradusi pie cilvēkiem un tāpēc nebēg no ļaudīm.  Ir ļoti maza varbūtība, ka Jelgavā varētu sastapt traku lapsu, jo jau apmēram desmit gadus Latvija ir no dzīvnieku trakumsērgas brīva valsts.

foto: Jelgavas dome.
2018. gada sākumā Jelgavā sastaptā lapsa.

Jāteic, ka lapsas Zemgales lielāko pilsētu iemīļojošas jau gadu gadiem, un it sevišķi gada tumšākajos mēnešos.

Tā 2018. gada janvārī Mātera ielas 63 pagalmā un vēlāk Stacijas ielas parka apkaimē, jelgavnieki bija redzējuši klaiņojošu lapsu. Toreiz Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes “Pilsētsaimniecība” Apsaimniekošanas nodaļas speciāliste Inga Larina skaidroja, ka lapsas pilsētā ir visai bieži sastopamas.

Jau 2011. gada janvārī Jauns.lv rakstīja, ka, kamēr jelgavnieki gulējuši saldā miegā, kādu pilsētas pagalmu par savu rotaļu un sporta laukumu izmantojis lapsu pāris, jo meža dzīvnieki pilsētu sākuši uzskatīt ne tikai par barotavu, bet arī par izklaides vietu. Kāds jelgavnieks bija nofilmējis, kā nakts laikā viņa nama pagalmā izklaidējas lapsas. Arī 2010. gada pavasarī jelgavniekus pamatīgi izbiedēja klaiņojoša lapsa, kuru izdevās noķert. Viņa tika pārbaudīta, vai neslimo ar trakumsērgu. Par atvieglojumu pilsētniekiem, zvērs nebija inficējies ar šo bīstamo slimību.

Par to, ka lapsu problēma Jelgavā ir aktuāla, liecina arī šī gada augustā pieņemtie pašvaldības saistošies noteikumi “Par medībām Jelgavas valstspilsētas teritorijā”, kas nosaka kā medījami dzīvnieki, kuri rada draudus iedzīvotājiem, postījumus dabai un īpašumiem. Ārpus pilsētas mežiem, izmantojot medību rīkus, ir atļauts medīt tikai bebrus un lapsas. Tas nozīmē, ka Jelgavas pilsētā varētu būt urbānajai videi visai ievērojama lapsu populācija.

Greizsirdības mākta baušķeniece biedē vīru un trenkā policiju

foto: TeamDAF / Alamy/ Vida Press
Ilustratīvs attēls


Visnotaļ amizanta greizsirdības scēna novembra pēdējā sestdienas, 25. novembra, pievakarē it kā izvērtās kādā Bauskas novada mežā.

Laikrakstam “Bauskas Dzīve” stāsta Valsts policijas preses pārstāve Madara Šeršņova:

“Valsts policijā 25. novembrī ap pulksten 17.30 saņemts viltus izsaukums uz Bauskas novadu. Sākotnējā informācija bija tāda, ka uz ceļa sēž sieviete, kura pirms tam tikusi ievilkta automašīnā un aizvesta uz mežu.

Policisti noskaidroja, ka tā nav taisnība, ka sievietei viss ir kārtībā. Viņa, greizsirdības vadīta, izlēma šādu informāciju sniegt dzīvesbiedram. Savukārt viņš satraucies un izsaucis policiju. Noskaidrojot notikušo, konstatēts, ka šis ir nepamatots izsaukums, jo sieviete nav bijusi ievilkta mašīnā un aizvesta uz mežu.

Tādējādi sieviete izdarījusi administratīvo pārkāpumu, un pret viņu sākts administratīvā pārkāpuma process par nepamatotu speciālo dienestu izsaukšanu. Par to ir paredzēts sods, un jāatceras, ka brīdī, kad operatīvie dienesti ir novirzīti uz šādiem viltus izsaukumiem, viņu palīdzība ir nepieciešama citviet.”

Ādažu pašvaldības policija brīdina

Ādažu novada pašvaldības policija savā “Facebook” kontā publicē vieglprātīgo – gan lielo, gan mazo – novadnieku pārgalvību video, aicinot viņus ievērot ne tikai likumus, bet arī aizdomāties par savu drošību.

Tā pie sižeta, kur redzami uz aizsalušās Gaujas ledus lēkojoši bērni, rakstīts: “Vecāki! Lūdzu, veiciet pārrunas ar bērniem par bīstamību, atrodoties uz ledus.”

Kāds vietējais atceras savu bērnību un komentāros raksta: “Es nekad neaizmirsīšu kā mēs ar draugu trešajā ledus dienā pārgājām pāri. Šausmas!!! Lūdzu nedariet tā - visu jūsu čomiņi malā raudās, nevis skries jūs glābt un, ja viņi skries jūs glābt, viņi droši vien paši būs jāglābj, ja līdz brīdim, kad atbrauks glābēji vispār vēl būs ko glābt!”

Savukārt otrajā video tiek nostrostēti šoferīši, kuri domā, ka slikto laika apstākļu dēļ viņiem ir tā ļauts pārkāpt ceļu satiksmes noteikumus: “Autovadītāj! Slikti laikapstākļi nav attaisnojums, lai pārkāptu Ceļu satiksmes noteikumus”. 

Autovadītājs, ignorējot aizlieguma zīmi, veica kreiso pagriezienu. Šo video arī komentējuši interneta lietotāji:

Roman Skvorcov:  “Tur katru dienu tā. 30% ignorē zīmes. Vajag likt kameras un sodīt. Arī un uz tilta”.

Rola Zums: “Saliekat zīmes normāli, nevis visu pēc kārtas un kā... 20 metrus pirms krustojuma stāv zīme - kustība pa joslām, nogriezties aizliegts tikai smagajiem. Tad pirms paša krustojuma stāv zīme, ka nogriezties aizliegts vispār”.

Grin Agris: “Šajā vietā neskaitāmi autovadītāji taisa kreiso pagriezienu ikdienā, jo neprot lasīt ceļazīmes. Policijai būtu jāveic kontrole attālināti arī pie Korandes ceļa, jo daudzi autovadītāji ikdienā veic kreiso pagriezienu virzienā uz Ainažiem.

P.S.: Latvijas autovadītājiem ir daudz brīvu finanšu līdzekļu, ko viņi var atvēlēt sodu naudu apmaksām”.

Vitālijs Vitālijs: “Vai nevajadzētu vērsties ar sūdzību un pārsūdzēt Ādažu novada pašvaldības policija spriedumu, jo zīmes citu cita maldina? Vispirms zila zīme ar nogriešanos pa kreisi un aizliegumu apgriezties, un tad, kad esi jau iekārtojies uz nogriešanās joslu, pēkšņi nevari griezties pa kreisi. Un pa labi ar tak nevar jo nepārtrauktā līnija, kur lai brauc?”

Smago sastrēgums Mārupē

Savukārt otrā Pierīgas pusē – Mārupē, netālu no Rīgas lidostas, vietējos neapmierina situācija pie industriālā parka “Green park” noliktavām Dzirnieku ielā.

Vietējo iedzīvotāju “Facebook” forumā “Marupe Info” ierakstīts: “Klau, Mārupes novads un pašvaldības policija! Vai, jūsuprāt, šada situācija Dzirnieku ielā pie “Green Park” ir pieņemama? Un tā tas ir katru dienu, visu gadu. Sniegotās dienās tur ir īpaša bīstamība. Interesanti, vai, izsniedzot būvatļauju, šāda situācija netika modelēta, redzot, ka pie rampām un iekšpagalma teritorijā fiziski nav vietas vairāk kā trim fūrēm? Un blakus esošais trotuārs sniega lāpstu vispār nav redzējis. Mājupceļš kājām gar to ielu dienas tumšajā daļā ir spēcīgs izaicinājums... Nepieminēšu to miskastu, kas veidojas no tur stāvošajām automašīnām...” Arī šīs ieraksts izpelnījies interneta lietotāju ievērību:

Iluta Beke: “Pilnīgi piekrītu, šī vieta kļūst bīstama braukšanai, dēļ fūrēm ceļa malās”.

Armands Vīksna: “Labi, ka fūres neliek abās pusēs”.

Marika Novada: “Katru reizi, braucot pa to ielu, domāju to pašu - kā var uzbūvēt industriālo parku un neparedzēt normālu parkingu smagajiem? Un tas ir tikai sākums, jo būvēs un attīstīs to parku vēl”.

Ausma Varlamova: “Situācija tiešām nav forša! Nepieciešams risinājums, citādi drīzumā visas ielas tajā rajonā drīz būs fūrēm stāvlaukums”.

Mētājas ar stikla svecēm

foto: Facebook
Nepilngadīgi huligāni Salaspilī cilvēkiem logos met stikla sveces.

Tikmēr Salaspils iedzīvotājiem uzklupusi cita liga. Salaspiliešu forumā sociālajā tīklā “Facebook” kāda salaspiliete satraukti raksta:

“Salaspils iedzīvotāji!

Brīdinu, ka Miera ielas 16k7  ēkai un pieļauju domu, ka arī citās ēkās nepilngadīgi bērni met logos stikla sveces, akmeņus un sniega pikas ar mērķi izsist logus!

Šis nav pirmais gadījums. Jau divas-trīs nedēļas atpakaļ, kad nebija sniega, mani pirmā stāva logi tika nomētāti ar akmeņiem. Brīnos, ka logi vēl nebija izsisti.

Šodien (30. novembrī) jau sāka apmētāt ar stikla svecēm. Jautājums - varbūt kāds ko ir redzējis?
Vai zins, kas to dara? Varbūt arī jums tiek mesti logos priekšmeti? Kad bija pieejami akmeņi, tika bojāta ari automašīna ar mazajiem akmentiņiem.

Vai tiešām tikai tad, kad izsitī logus ziemā pašvaldības policija kaut ko sāks darīt? Ziņojusi par tādu lietu esmu”.

Šis ieraksts parāvis slūžas vaļā un nu salaspilieši viens pēc otra otra ziņo, ka arī viņu logos lidojuši nepilngadīgo huligānu raidītie akmentiņi, sveces, sniega pikas – Celtnieku, Skolas, Enerģētiķu, Dienvidu, Baznīcas un citu ielu namos:

* “Miera ielā rudenī novēroju, ka mūsu pagalmā bieži plosās jaunieši, meitene ar ogļu melniem, gariem matiem, mazāka meitene ar gaišiem matiem un kādi trīs zēni. Plēsa ābelēm zarus, ābolus šķaidīja pa mājas sienām un logiem. Tika nozagts pleds no veļas šņorēm un aiznests kaut kur uz Botānisko dārzu. Visus, kuri aizrādīja, rupji sūtīja... Regulāri lēca pāri sētai uz Botānisko dārzu, ārdījās. Zvanīju policijai, bet neko nesagaidīju, teica, lai aprunājos ar šo bērnu vecākiem, ja pazīstu viņus, bet es viņus nepazīstu. Teica zvanīt, ja vēlreiz redzot viņus kaut ko laužam”.

* “Enerģētiķu ielā huligāni salauza auto aizmugurējo logu tīrītāja mehānismu. Mašīna, kas bija tuvāk, bet bez aizmugurējās logu slotiņas, tika pie uzrakstiem sniegā uz motora pārsega”.

* “Vasarā metot pa kaķiem ar akmeņiem”.

* “Man mašīnai kāds labu svītru pa visu sānu uzvilcis, tādu treknu”.