Sabiedrība
2023. gada 4. decembris, 08:38

Dzīvespriecīga un draudzīga pa spīti visam: Sofijas cīņa par patstāvīgu dzīvi

Sadarbības projekts

Sofija ir 14 gadus jauna meitene no Liepājas, kurai ļoti patīk lasīt un viņas mīļākais hobijs ir peldēšana. Diemžēl, viena gada vecumā Sofijai tika uzstādīta diagnoze – bērnu cerebrālā trieka, kas nopietni apgrūtina veikt, mums šķietami ikdienišķas darbības, kā, piemēram, verbālo un neverbālo komunikāciju un pārvietošanos. Tomēr, neskatoties uz to, Sofija ir dzīvespriecīga un sirsnīga meitene, kuru, tāpat kā jebkuru citu pusaudzi viņas vecumā, aizrauj jauniešiem aktuālās intereses, piemēram, TikTok video veidošana.

Bērnu cerebrālā trieka ir izplatītākais fiziskās nespējas iemesls bērniem, šī diagnoze skar  aptuveni 2 - 3 bērnus no 1000 jaundzimušajiem. Cerebrālās triekas izraisītās veselības komplikācijas saglabājas visa mūža garumā, līdz ar to, tas ir garš un izaicinājumu pilns rehabilitācijas ceļš gan bērnam, gan viņa ģimenei un līdzcilvēkiem. Cerebrālajai triekai piemīt arī tendence nedaudz, taču manāmi, apstādināt bērna rehabilitācijas progresa attīstību un nereti pat pasliktinās līdz šim sasniegtos rezultātus. Ar šo pašreiz saskaras arī Sofija un viņas ģimene. Lai gan līdz meitenes 14 gadu vecumam ir darīts daudz, šobrīd pozitīvās attīstības tendence ir nedaudz apstājusies.

Liepājā ir augsti kvalificēti rehabilitācijas speciālisti, tomēr papildus pamata terapijai jaunietei ir nepieciešams specializēts atbalsts, kuru palīdz nodrošināt rehabilitācijas centrs POGA profesionālā un atsaucīgā komanda. Katru gadu Sofija ar mammu Viktoriju mēro ceļu uz Rīgu, lai rehabilitācijas centrā POGA saņemtu intensīvu neirorehabilitācijas TheraSuit kursu. Tās ir augstas intensitātes fizioterapijas nodarbības, kas ilgst trīs stundas. Lai gan TheraSuit kurss ir ievērojami intensīvs un gana izaicinošs kā fiziski, tā psiholoģiski, tas ir Sofijai ārkārtīgi vērtīgs un nepieciešams rehabilitācijas process.

Sofijas mamma Viktorija stāsta: “Pateicoties Sofijas mērķtiecībai un neatlaidībai, uzlabojumus jaunietes gaitā un līdzsvarā var manīt jau ātri vien pēc pirmajām nodarbībām. Tomēr ar neirorehabilitācijas kursu vien nepietiek, lai patstāvīgi nostiprinātu sasniegtos rezultātus. Sofija apmeklē arī citas veselībai svarīgas un uzlabojumus veicinošas nodarbības kā, piemēram, ergoterapiju, logopēdu, masāžas un pērļu vannas. Sofijai pašas mīļākās nodarbības ir pērļu vanna. Tās meitene apmeklē pēc fizioterapijas un TheraSuit nodarbībām, jo tajās var lieliski relaksēties”.

Par spīti Sofijas diagnozei un ar to saistītajiem izaicinājumiem, Sofija ir aktīva, zinātkāra un dzīvespriecīga jauniete kā jebkurš cits viņas vecumā. Ar apbrīnu un lepnumu kā visspilgtākās meitenes īpašības mamma Viktorija uzteic meitas patstāvību un centību. Sofijai ir paveicies ar draudzīgiem klases biedriem, atbalstošiem skolotajiem, kasļauj, meitenei jūsties ļoti mīlētai un saprastai. Viņas ikdiena ir visai dinamiska un piepildīta ar dažādām nodarbībām, terapijām un citām aktivitātēm, tomēr neskatoties uz to, viņa atrod laiku saviem vaļaspriekiem kā, piemēram, grāmatu lasīšanai. Sofija ir aizrautīga lasītāja un grāmatu kolekcionāre. Tieši šobrīd viņu ir apbūruši maģijas un iespaidu bagātie Harija Potera piedzīvojumi, tāpēc Sofija ir visu šīs sērijas grāmatu meklējumos.

Atbalstot rehabilitācijas centra POGA mazos pacientus un viņu ģimenes, “Maxima Latvija” organizē labdarības kampaņu “Palīdzi brīnumam notikt”, kuras laikā ikvienam iedzīvotājam ir iespēja ziedot līdzekļus Sofijas un citu bērnu rehabilitācijas nodarbību nodrošināšanai. Līdz nākamā gada 3. janvārim ikvienam ir iespēja ziedot līdzekļus Ziedot.lv lapā šeit, kā arī klātienē “Maxima” veikalos – ziedojumu kastītēs, bezskaidras naudas ziedošanas kioskos vai novirzot savus “Paldies” kartes uzkrājumus mazajiem POGA pacientiem, kuriem šogad līdzcilvēku atbalsts ir ļoti nepieciešams. Tāpat vairāk nekā 130 taromātos visā Latvijā, kas atrodas pie “Maxima” veikaliem, vari ziedot savu depozīta maksu POGAI.

Visi iedzīvotāju saziedotie līdzekļi tiks nodoti POGA pacientu vajadzību nodrošināšanai un palīdzēs ģimenēm turpināt rehabilitāciju un atgūt kustību prieku.

 Kopā mēs varam labus cilvēkus savest ar labiem darbiem!