foto: LETA
Kariņa lidojumi izrādās vēl dārgāki; Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudi
Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš.
Politika
2023. gada 29. novembris, 20:00

Kariņa lidojumi izrādās vēl dārgāki; Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudi

Jauns.lv

Pēc otrā Saeimas frakcijas “Apvienotais apraksts” pieprasījuma kļuvis zināms, ka ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”), ieņemdams premjera amatu, izmantojies privātās lidmašīnas pakalpojumus nevis 18, bet 37 lidojumiem, informē “Apvienotā saraksta” deputāts Edvards Smiltēns.

Līdz šim noskaidrotā kopējā šo aviācijas pakalpojumu vērtība ir 1 363 861 eiro, vienam lidojumam vidēji tērēti 36 861 eiro. Dārgākais bijis uz Briseli – par 63 910 eiro.

Trešdien kļuvis zināms, ka bijušais Ministru prezidents speciālreisu lidojumos devis vismaz divas reizes biežāk, nekā izskanējis iepriekš. Iepriekš nebija publiskota informācija par Kariņa lidojumiem uz Eiropas Savienības (ES) valstu vadītāju sanāksmēm.

Šo lidojumu izmaksas segtas no ES līdzekļiem, nevis no Latvijas valsts budžeta, tāpēc Valsts kanceleja šos datus nebija iekļāvusi apkopotajā informācijā par Kariņa privātajiem lidojumiem.

“Valsts amatpersona kā publiska persona rīkojas ar sabiedrības mantu un finanšu līdzekļiem likumīgi un lietderīgi, tas ir tās rīcībai jābūt tādai, lai mērķi sasniegtu ar mazāko finanšu līdzekļu un mantas izlietojumu,” Smiltēns citē Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 3. panta 1. daļas 1. punktu.

Kariņš kritiku ir noraidījis, intervijā LTV raidījumam “Rīta panorama” paužot: “...es uzskatu, ka premjerministram ir jābūt pie sarunu galda tur, kur tās notiek. Reisi ir tikai līdzeklis, lai nokļūtu no Rīgas līdz citam punktam.” Viņš norādījis, ka mudina premjerministri Eviku Siliņu arī izmantot šādus reisus, ja tas nepieciešams.

Kariņš atzīst, ka Ārlietu ministrijā neesot iespējams izmantot speciālos reisus un viņš izmantojot “komercsavienojumus”, kas bieži vien sagādājot grūtības, lai veiksmīgi izplānotu visas vizītes.

Valsts kancelejas sākotnēji sniegtā informācija liecināja, ka Kariņa Ministru prezidenta laika delegācijām paredzētie speciālie avioreisi no 2021. gada līdz 2023. gada septembrim no valsts budžeta izmaksāja 613 830 eiro.

Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudi par privāto lidmašīnu nomāšanas praksi Kariņa darba vajadzībām