foto: Talsu novada pašvaldība
FOTO: lāpu gājieni un skrējieni, koncerti un svinīgi brīži - kā svētku nedēļu svin novados
Svētku sveiciena filmēšana Talsos.
Sabiedrība
2023. gada 16. novembris, 12:50

FOTO: lāpu gājieni un skrējieni, koncerti un svinīgi brīži - kā svētku nedēļu svin novados

Jauns.lv

Šī ir valsts svētku nedēļa, un visā Latvijā ar dažādiem pasākumiem Lāčplēša dienā tika godināti par Latviju bojā gājušie varoņi. Tāpat ar dažādiem pasākumiem un vides objektiem notiek gatavošanās 18. novembrim - Latvijas Neatkarības proklamēšanas dienai. Jauns.lv piedāvā fotogrāfijās apskatīt, kā norit svētku nedēļa Ludzā un Kārsavā, Aizkrauklē un Limbažos, kā arī Talsos un Kuldīgā.

Ludzā svētku gājiens un miltārās tehnikas parāde

11. novembrī Ludzā tika iedegtas sveces par tiem, kas mums deva iespēju dzīvot brīvā zemē. Ludzas novada iedzīvotāji vienojās kopīgā lāpu gājienā, piemiņas brīdī, dziesmā un dzejā. 

Ludzas kapos aizvadīts atceres brīdis Latvijas Brīvības cīņās kritušo piemiņai. Tam sekoja Lāčplēša dienas dievkalpojums un aizlūgums par karavīriem Ludzas Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīcā. Tas bija īpašs brīdis Zemessardzes 32. kājnieku bataljona jaunajiem zemessargiem, kas todien nodeva svinīgo zvērestu. 

Lāčplēša dienas pasākumi Ludzā

Ludzas kapos aizvadīts atceres brīdis Latvijas Brīvības cīņās kritušo piemiņai. Tam sekoja Lāčplēša dienas dievkalpojums un aizlūgums par karavīriem Ludzas ...

gallery icon

Pēc dievkalpojuma novada iedzīvotāji devās lāpu gājienā līdz Ludzas novada pašvaldības centrālajam laukumam, kur notika piemiņas pasākums. Gājienā piedalījās robežsargi, jaunsargi, zemessargi, ugunsdzēsēji. Pašvaldības laukumā pulcējās vietējie iedzīvotāji, ģimenes ar bērniem. Ar uzrunu uzstājās domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs un Zemessardzes 32. kājnieku bataljona komandieris majors Zigmārs Krišāns un Zemessardzes 3. Latgales brigādes kapelāns virsleitnants Rinalds Broks. Par muzikālu noskaņu pasākuma laikā rūpējās Ludzas Kultūras nama sieviešu vokālais ansamblis “Iedvesma” (vadītāja Sanda Paškeviča). Patriotisku dzeju lasīja Ludzas pilsētas vidusskolas skolnieces Laura Mortuzāne un Kamila Makarova. Darbojās lauku virtuve, kur ikviens varēja pacienāties ar zemessargu sarūpēto maltīti.

Dienas laikā pašvaldības pašvaldības laukumā tika organizēta Nacionālo bruņoto spēku un NATO sabiedroto militārās tehnikas izstāde.

Kārsavā - svētku koncerts

Kārsavas Kultūras namā notika īpašs svētku koncerts "Skaista mana tēvu zeme",  kur piedalījās Malnavas pagasta un Salnavas KN amatierkolektīvi.

Svētku koncerts "Skaista mana tēvu zeme" Kārsavā

Kārsavas Kultūras namā notika valsts svētkiem veltīts īpašs svētku koncerts "Skaista mana tēvu zeme", kur piedalījās Malnavas pagasta un ...

gallery icon

Koncertā uzstājās VA "Konsonanse" (vadītāja Ligita Žukovska), VA "Kamenes" (vadītāja Marita Rudoviča). Deju kolektīvi "Jedritvai" (vadītāja Agnese Medne), "Vaļasprieki&Spryguļi" (vadītāja Valentīna Kirsanova). Kapella "Malnavas muzikanti"(vadītājs Kaspars Šakins).

Limbažos iet lāpu gājienā

Limbažu iedzīvotāji Lāčplēša dienas pēcpusdienā tika aicināti iedegt sveces māju logos. Ar pirmo tumsu visi interesenti tika aicināti stāties lāpu gājienam pie Jūras ielas kapiem, lai dotos uz Baznīcas dārzu, pa ceļam apstājoties, noliekot ziedus un atdodot godu pirmajam Latvijas armijas virspavēlniekam Dāvidam Sīmansonam un Latvijas himnas autoram Baumaņu Kārlim.

Lāčplēša diena Limbažos

Lāpu gājiens Lāčplēša diena Limbažos.

gallery icon

Limbažu baznīcā vēlāk notika Igo koncerts "Rudens vēja muzikants", bet pašā svētku nedēļā Limbaži novads godina savus krietnākos un cienījamākos iedzīvotājus.

Aizkraukles novadā - lāpu skrējiens

Arī Aizkraukles novadā plaši svinēta Lāčplēša diena ar tradicionālo lāpu gājienu, kā arī dažādiem koncertiem. 

Lāčplēša diena Pļaviņās, Koknesē un Aizkrauklē

Lāčplēša dienai un valsts svētku nedēļai veltītie pasākumi Pļaviņās, Koknesē un Aizkrauklē.

gallery icon

Tācu neparastāks bija lāpu skrējiens, kurā varēja piedalīties visi aktīvie un sportiski. Lāpu skrējiens notika  maršrutā Sece‒Daudzeva‒Sunākste‒ Staburags‒Sece‒Sērene‒Jaunjelgava, bet maršruta garums ‒ 84 km. Skrējiens sākās pulksten 9.00 Secē, Stalānu kapos, bet noslēgums ‒ ap pulksten 18.00 Jaunjelgavas kapos.

Pasākumi valsts svētku nedēļā Skrīveros, Sunākstē, Sērenē un Jaunjelgavā

Lāčplēša dienas pasākumi Aizkraukles novada Skrīveros, Sunākstē, Sērenē un Jaunjelgavā.

gallery icon

Novadā ir plašā  svētku nedēļas programma, bet no 17. līdz 19. novembrim, iestājoties tumsai, Aizkrauklē līdz pulksten 22.00 krastmalā pie kultūras centra ‒ audiovizuāla gaismas instalācija “Zvaigžņu raksti”. 

Kuldīgā izgaismo rumbu

Kuldīga ir gatava  Valsts svētkiem – ielas, tilti un parki rotāti patriotiskajās sarkanbaltsarkanajās krāsās. Latvijas Republikas proklamēšanas dienā, 18. novembrī plkst. 17:00, Kuldīgas Rātslaukumā visus svētkos ar sirsnīgu koncertu sveiks Kuldīgas novada kopkoris.  Šogad svētku sajūtu radīs ne tikai skanīgās novadnieku balsis, bet arī  patriotiskā noskaņā sapostā pilsēta un Latvijas karoga krāsās izgaismotā Ventas rumba, kas iemirdzēsies no plkst. 17:00 līdz 22:00.

Kuldīga saposta valsts svētkiem

Kuldīga ir gatava Valsts svētkiem – ielas, tilti un parki rotāti patriotiskajās sarkanbaltsarkanajās krāsās. Lai radītu gaišu, siltu un svinīgu ...

gallery icon

Lai radītu gaišu, siltu un svinīgu noskaņu Lāčplēša dienā un Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienā,  Pilsētas laukumā iedzīvotāju iemīļotajā fotografēšanās vietā, izvietota kompozīcija ar lielizmēra Latvijas karogu un Latvijas valsts kontūru.

Liepājas ielā gājējus sveic sarkanbaltsarkano karogu ceļš, kas izveidots visas ielas garumā, Rātslaukumā lepni plīvo Latvijas karogs un ziedu dekorācijas, arī ķieģeļu tilta laternas sapostas ar karoga lentām.

Īpaši patriotiska noskaņa jūtama piemiņas vietā brīvības cīnītājiem – Liepājas ielā 39, kur svētku noskaņu papildina karogi, sveces un ziedu dekori. 

Talsos filmē sveicienu valsts svētkos

Savukārt Talsos Lāčplēša dienā tika atklāta Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru piemiņas vieta, savukārt iestājoties tumsai talsinieki devās Lāčplēša dienas lāpu gājienā „Gaismas ceļš”. 

Interesanti, ka Talsu iedzīvotāji īsi pirms svētkiem pulcējās vietējā estrādē, lai uzfilmētu apsveikumu valsts svētkos. Gaidīsim sveicienu!