Uzvaras parka rekonstrukcija

Piektdien, 10. novembrī, Uzvaras parka laukumā pie slēpju nomas punkta notika preses konference par Uzvaras parka labiekārtošanas projekta gaitu un ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 10. novembris, 12:08

FOTO: Uzvaras parka renovācija. Tur Lāčplēša dienā būs jaudīgs koncerts ar "Skyfoger" un "Raxtu Raxtiem"

Jauns.lv

Piektdien, 10. novembrī, Uzvaras parka laukumā, notika preses konference par Uzvaras parka labiekārtošanas projekta gaitu un gaidāmo koncertu "Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam-100" 11. novembrī.

Šogad Uzvaras parka nosaukumam Rīgā aprit 100 gadi. 1923. gadā Pētera parku pārdēvēja par Uzvaras parku – piemiņas vietu Latvijas armijas uzvarai pār Bermonta karaspēku. 1936. gadā bija pieņemts pat īpašs likums par Uzvaras laukuma izbūvi Rīgā, un no šī brīža tas kļuva par šīs vietas oficiālo nosaukumu. Pagājušā gada novembrī, pēc padomju laika pieminekļa nojaukšanas, tika uzsākta Uzvaras parka projekta koncepcijas izstrāde, bet gadu vēlāk jau izbūvēta un labiekārtota Uzvaras parka pirmā kārta jeb ainaviskā daļa.

Projekta pirmās kārtas ietvaros ir izveidota un labiekārtota parka ainaviskā daļa deviņu hektāru platībā. Ierīkota 0,5 hektāru liela ūdenstilpe ar labiekārtotu krastu un izbūvētu tiltiņu. Ūdenstilpi nākotnē ir paredzēts savienot ar Mārupīti. Viena kilometra garumā izbūvēts slēpošanas/skrituļošanas celiņš, kas nekrustojas ar gājēju celiņiem, jo krustojuma vietās izveidots tilts un trīs tuneļi. Jau šoziem iedzīvotāji varēs izmēģināt jauno slēpošanas trasi.

Teritorijā ierīkota arī Ziemeļeiropā unikāla ainaviskā skeitborda trase, bet pavasarī uzstādīs ielu vingrošanas elementus. Teritorija labiekārtota, uzstādot jaunus soliņus, velo statīvus, atkritumu tvertnes, kā arī nomainot apgaismojumu. Projekta ietvaros izbūvēti batuti, šūpoles un smilšu kaste bērniem, bet pieaugušajiem un jauniešiem – galda tenisa galdi, dambretes un šaha galdi. Iestādīti 202 koki un gandrīz 4000 krūmi un citi augi, kā arī 20 000 sīpolpuķu. Bijušā pieminekļa vietā iestādītas sakuras. Teritorijas apzaļumošanas darbi pilnā apmērā noslēgsies pavasarī.

Par godu Lāčplēša dienai Rīgas domes vārdā vicemērs Edvards Ratnieks 11.novembrī aicina ikvienu kopīgi vienoties brīvības cīnītājiem veltītā koncertā "Rīgas sardzē" kopā ar grupām "Skyfoger" un "Raxtu Raxti", kā arī hip-hop mākslinieku Fiņķi.

"Šogad Uzvaras parkam aprit 100 gadi. Nosaukums "Uzvaras laukums" piešķirts par godu Latvijas armijas uzvarai pār Bermonta karaspēku. Vienlaikus parks atdzimst par jaunu rekreācijas vietu ģimenēm un atgūst tā vēsturisko nozīmi. Tāpēc aicinu ikvienu pēc tradicionālajiem 11.novembra  pasākumiem un karavīru godināšanas doties uz koncertu patriotiskās noskaņās, kas veltīts brīvības cīņām un uzrunās dažādas paaudzes," norāda Edvards Ratnieks, Rīgas vicemērs.

Koncerts notiks Bāriņu ielā pie Uzvaras parka. Pasākuma sākums būs no pulksten 17.00 ar ugunskuru iedegšanu, fona mūziku, ko nodrošinās "Radio Skonto", darbosies zupas virtuve, būs iespējams iegādāties siltus dzērienus un uzkodas. Pulksten 18.00 uzstāsies mūsdienu tautas mūzikas apvienība "Raxtu Raxti". Pulksten 19.00 koncertu turpinās hip-hop mākslinieks Fiņķis ar pavadošo grupu. Vakara kulminācijā pulksten 20.00 būs grupa "Skyforger" ar speciālu pus otras stundas garu uzvedumu Lāčplēša dienai.

Lāčplēša diena ir visu Latvijas brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas diena. 1919.gada 11.novembrī pēc gandrīz mēneša ilgām cīņām Pārdaugavā Latvijas armija sakāva Bermonta karaspēku. Rīgas atbrīvošana 11.novembrī simboliski tiek uzskatīta par uzvaru Latvijas brīvības cīņās.