foto: ekrānuzņēmums no video
Krievu aktīvisti no Latvijas Maskavā apmeklējuši konferenci, kurā uzstājies Sergejs Lavrovs
Konferenci apmeklējuši vairāk nekā 80 valstu pārstāvji, vēsta agresorvalsts Krievijas mediji.
Sabiedrība
2023. gada 7. novembris, 12:28

Krievu aktīvisti no Latvijas Maskavā apmeklējuši konferenci, kurā uzstājies Sergejs Lavrovs

Jauns.lv

Maskavā novembra sākumā noritēja "Vispasaules Krievijas tautiešu konference", kurā piedalījās arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Pamanīts, ka ar savu klātbūtni agresorvalsts augstās amatpersonas pagodināja arī krievu aktīvisti-politiķi arī no Latvijas.

Šogad konferences ievieze esot bijusi - "tradicionālo garīgo vērtību stiprināšana". Tā notikusi 1. un 2. novembrī.

Agresorvalsts medijos apgalvots, ka ķonferencē piedalījušies ap 155 personām no 82 pasaules valstīm.

Sociālajos tīklos ievērots, ka Maskavā viesojušies arī divi aktīvisti-politiķi no Latvijas - Viktors Guščins un Oļegs Sisoļatins:

Gan Guščins, gan Sisoļatins savas politikas gaitas ir saistījuši ar "Latvijas krievu savienību" (LKS), kura tagad ietilpst savienībā ar marginālo politisko spēku "Centra partija".

Savienību sauc "Pamats-LV".

Viktors Guščins no LKS neveiksmīgi kandidēja 14. Saeimas vēlēšanās, bet Sisoļatins - tikpat neveiksmīgi 13. Saeimas vēlēšanās un Rīgas domes vēlēšanās 2020. gadā.

Guščins - Puškina medaļas saņēmējs

Taču Guščins ir ne vien gaidīts viesis dažādos Krievijas maigās varas un ietekmes veicināšanas pasākumos, bet arī Putina godalgots krievu tiesību un kultūras aizstāvis.

foto: Zane Bitere/LETA
Latvijas Krievu kopienas prezidents, krievu aktīvists-politiķis Viktors Guščins pasākumu apmeklēja kopā ar citu politiķi, kurš saistījies ar LKS - Oļegu Sisoļatinu.

Šī gada martā TV raidījums ”Nekā personīga” informēja, ka abi ir vienīgie Latvijas prokremliskie aktīvisti, kuriem pats Vladimirs Putins piešķīris šo apbalvojumu.

“[...] visas šīs personas, kas šajā situācijā sniedz atbalstu Krievijas realizētājai propagandai, naratīviem un attiecīgi atbalstu arī karam pret Ukrainu, ir jāvērtē skalā no "noderīgais idiots" līdz "persona, pret kuru ir uzsākts kriminālprocess". Un šīs personas noteikti nav skalas sadaļā, kas atrodas tuvāk "noderīgais idiots,” raidījumam “Nekā personīga” pauda Satversmes aizsardzības biroja (SAB) priekšnieks Egils Zviedris.

Krievu savienība pie Raiņa pieminekļa sarīko mītiņu

Tie, kuriem iztrūka plāni 1. maija brīvdienai, droši varēja doties uz Esplanādi, kur partija “Latvijas krievu savienība” (LKS), parūpējās par ...

gallery icon

Pati medaļas pasniegšana var būt uztverama kā pūliņu novērtējums vai mēģinājums vēl vairāk motivēt šos darboņus.

Oficiālais Krievijas valsts apbalvojums “Aleksandra Puškina” medaļa ir nodibināta 1999. gadā un ar to līdz šim ir apbalvots nedaudz vairāk, kā tūkstotis personu.

Nozīmīguma ziņā tā atrodas starp “Ņesterova medaļu” (ar to apbalvo aviācijas pārstāvjus) un medaļu “Brīvās Krievijas aizstāvim”.

Tās aprakstā minēts, ka medaļu pasniedz par nopelniem mākslā, kultūrā un izglītībā, kā arī par augstvērtīgu darbu radīšanu šajās jomās.

Atsevišķi ir pieminēts, ka ar šo medaļu var apbalvot ārvalstu pilsoņus, kuri ir "devuši lielu ieguldījumu, attīstot un stiprinot kultūras sakarus ar Krievijas Federāciju [...]".

Partijai pazuduši sakari ar Guščinu

Jauns.lv sazinājās ar LKS, lai lūgtu informēt, vai partijai ir bijis zināms par abu šo personu gaitām Maskavā.

Rakstisku atbildi sniedza LKS valdes loceklis Miroslavs Mitrofanovs, norādot, ka Sisoļatins vairs nemaz nav partijas biedrs, bet situācija ar Guščinu ir neskaidra.

Vēl Mitrofanovs uzsvēra, ka LKS biedri ir informēti par partijas valdes lēmumu - nesarunāties ar Krievijas medijiem un nepiedalīties pasākumos, kurus organizē Kremlis.

"Atbildot uz Jūsu jautājumu par divu personu rīcību, piedaloties pasākumā Maskavā, vispirms ir jāpasvītro, ka mūsu rīcībā navinformācijas par šī pasākuma norīsi un Latvijas iedzīvotāju piedalīšanos tajā. Jūsu jautājumā minētais Oļegs Sisoļatins nav mūsu partijas biedrs. Ar Viktoru Gusčinu, kurš irpartijas biedrs, komunikācija ir pazaudēta 2023. gada sākumā. Jau krietnu laiku viņš nepiedalās partijas darbā. Pērn visi partijas aktīvie biedri bija informēti par partijas Valdes lēmumu nesniegt komentārus Krievijas Federācijas masu medijiem un atturēties no piedalīšanās pasākumos, kurus organizē KF varas iestādes. Šīs lēmums attiecas uz visiem partijas biedriem," pauda Mitrofanovs.

Latvijā svin "Krievijas dienu"

Viktors Guščins šogad vasarā bija viens no viesiem pasākumā Krievijas vēstniecībā Latvijā. Tur ielūgtie viesi pulcējās tā sauktās “Krievijas dienas” svinību ietvaros.

Tolaik ar interesi pētījām, kuri Latvijā joprojām ir gatavi ko tādu svinēt.

Savā runā todien O. Zikovs – Krievijas pagaidu pilnvarotais lietvedis Latvijā - pauda, ka Krievijas dienas svinēšana “vieno daudznacionālās Krievijas Federācijas iedzīvotājus” un “ir simbols bezgalīgai cieņai un mīlestībai pret Tēvzemi”.

Krievijas diplomāts pārmeta starptautiskajai sabiedrībai “pretkrievisko noskaņojumu” un “bezprecedenta spiedienu”, kas tiekot vērsts pret Krieviju.

Viņš arī izteica pateicību un apliecināja cieņu “varoņiem – speciālās militārās operācijas dalībniekiem”, kuri “cīnās frontē, aizstāvot Tēvzemes intereses”.