Viedokļi
2023. gada 2. novembris, 06:26

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par veselības nozares pētniecībai atvēlētiem miljoniem: "Lēmumi jāpieņem kompetentiem cilvēkiem!"

Jauns.lv

Uzņēmējs Pēteris Šmidre saka, ka mums nauda pirmāk jādod tiem pētījumiem, kuri ir tuvāk dzīvei, nevis jācenšas atvēlēt naudu projektiem, kuriem vienkārši var dabūt naudu, jo tas kādam vajadzīgs. Tas attiecas arī uz situācijas veselības nozarē pētniecību. Vai tik tiešām vajag zinātniski pierādīt to, ko visi Latvijas veselības nozarē strādājošie jau tāpat zina?

Sabiedrības sašutumu radījuši vairāki pētījumi, kuru izmaksas sniedzas vairākos simtos tūkstošu eiro. Plaši tika apspriestas tehnoloģiskās kartes kovidlaika pētījumam par vietējām pārtikas ķēdēm. Daudz runāts par lietderību pētījumam, kurā apskatīja “Bolt” un “Wolt” piegādes darbinieku pieredzi. Vēl viens apjomīgs valsts pasūtīts pētījums drīzumā tiks uzsākts. Līdz ar to Lielais jautājums: “Ko par četriem miljoniem pētīsim veselības nozarē?”. To Jauns.lv vaicāja uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

Uzņēmējam gribētos zināt, kas atvēlējis naudu veselības nozares pētniecībai - vai tie bija tikai Veselības ministrijas darbinieki, vai arī medicīnas sistēmā strādājošie.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Vai viņiem vajag, lai to kāds zinātniski izpētītu un vēlreiz to viņiem izstāstītu? Diez vai," skeptisks par šim pētījumam atvēlēto naudu ir Pēteris Šmidre.

“Jautājums, vai mūsu medicīnas sistēma strādā labi vai slikti? Bet pajautājiet ārstiem, kuri ir “uz zemes”! Vai viņi nezina, ka sistēma strādā slikti? Vai viņiem vajag, lai būtu kāds pētnieks, kurš visu to izpētītu un viņiem izstāstītu? Vai kāds no ārstiem staigā un visiem stāsta, ka mums viss ir kārtībā,  neko vairs nevajag, viss ir labi un tā tālāk?

Viņi no rīta līdz vakaram stāsta, kā ir. Vai viņiem vajag, lai to kāds zinātniski izpētītu un vēlreiz to viņiem izstāstītu? Diez vai,” skeptisks par šim pētījumam atvēlēto naudu ir Pēteris Šmidre.

Jebkura nauda, kura tiek dalīta uz noteikumiem, kurus izdomā tas, kas šo naudu dod, nav efektīga. To, ko iedod no augšas, ir mazāk efektīgi, jo tie, kuri dod naudu, nav īsti kompetenti konkrētajā problēmā, norāda uzņēmējs, un piebilst, ka svarīgi ir, lai lēmumus pieņemtu kompetenti cilvēki. Tāpēc būtiski ir pieņemt lēmumu, vai mēs realizējam projektu vienkārši tāpēc, lai dabūtu tam atvēlēto naudu, vai arī tādēļ, ka tas tik tiešām kādam ir vajadzīgs.

Ko Andris Bite, Dana Reizniece-Ozola un Pēteris Šmidre saka par pētījumiem veselības nozarē piešķirtajiem līdzekļiem, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.