foto: Yuliia Mazurkevych / Alamy/ Vida Press
11 gadus vecā Amēlija vārda dienā gribēja ar draudzenēm apēst suši, bet palika bešā, jo ir pārāk jaunas
Uzņēmuma pārstāvji stāsta, ka bērni bez vecākiem restorānā plēšot salvetes, laistoties ar soju un dzērieniem un aiz sevis atstājot īstu "cūkkūti".
Sabiedrība
2023. gada 14. oktobris, 22:33

11 gadus vecā Amēlija vārda dienā gribēja ar draudzenēm apēst suši, bet palika bešā, jo ir pārāk jaunas

Jauns.lv

5. oktobrī 11 gadus vecā Amēlija no Jelgavas novada svinēja savu vārda dienu un vēlējās nosvinēt priecīgo notikumu kopā ar savām draudzenēm. Viņa devās pusdienās uz netālu no skolas esošo suši restorānu, bet septiņu meiteņu grupa netika tālāk par ieejas durvīm, jo apkalpojošais personāls atteicās pieņemt pasūtījumus no bērniem, vēsta TV3 raidījums “Bez Tabu”.

Meitenes sazinājās ar jubilāres vecmāmiņu Sandru, kura ieradās, lai noskaidrotu situāciju. Pēc sarunas restorāna darbinieku izrādījies, ka šāds lēmums ir uzņēmuma vadības izvēle, jo bez vecākiem pusdienojoši bērni ir vairākkārt atstājuši “cūkkūti”. Tāpēc bērni var pasūtīt ēdienus līdzņemšanai vai pusdienot uz vietas kopā ar vecākiem.

Sandra uzskata, ka šāda attieksme no pakalpojuma sniedzēja puses ir nepieņemama, jo viņas mazmeita zina, kā uzvesties sabiedriskās vietās, un ir diezgan patstāvīga, tāpēc nevajadzētu atteikt pakalpojumu citu nepilngadīgo "grēku" dēļ.

Uzņēmuma īpašnieks raidījumam “Bez Tabu” skaidroja sekojoši: "Kādu laiku neielaižam bērnus līdz 14 gadu vecumam, jo ​​mūsu suši restorānā ir daudz alergēnu: jūras veltes, rieksti, piena produkti, kā arī bērni nezina vai var aizmirst par alerģijām. Nevēlos uzņemties atbildību par šo. Otrs – tik  mazi bērni, kuru ir vairāk par 2 cilvēkiem kompānijā, uzvedas ļoti slikti, viņi bojā mēbeles un speciāli laista ar dzeramo visur, kur tik vien var."

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā šādu uzņēmuma rīcību, bet norāda, ka tā nav pirmā reize, kad bērniem jājūtas nevēlamiem. Tikmēr Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāvis Edgars Lākutis uzsver, ka bērna diskriminācija publiskās ēdināšanas uzņemumos viņu vecuma dēļ nav pieļaujama un iemesls – nekārtības radīšana – nav attaisnojošs iemesls, lai atteiktos apkalpot gados jaunākos klientus kopumā.

Vairāk par notikušo TV3 sižetā –