foto: Aculiecinieka foto
Olainē, Mārupē, Rēzeknē un citviet skolās izsludināta bērnu evakuācija - saņemti nopietni draudi. Evakuācija iespējama 300 Latvijas skolās!
Skolnieku evakuācija.
Sabiedrība
2023. gada 10. oktobris, 11:13

Olainē, Mārupē, Rēzeknē un citviet skolās izsludināta bērnu evakuācija - saņemti nopietni draudi. Evakuācija iespējama 300 Latvijas skolās!

Jauns.lv

Olaines novada pašvaldība otrdien sociālajos tīkos izplatīja paziņojumu, ka vairākās novada skolās saņemta informācija par bērnu apdraudējumu. Neoficiāla informācija liecina, ka ap 300 skolas saņēmušas elektronisku vēstuli par apdraudējumu. Kā vēlāk pavēstīja Valsts policija, līdz šim noskaidrots, ka izplatīti vismaz trīs veidu paziņojumi no vairākām adresēm - redzams, ka sūtītājs ir ģenerējis dažādas e-pasta adreses, bet visi gadījumi ir sasaistīti.

Šodien daudz skolnieku vecāki e-klase.lv un citos kanālos saņēmuši ziņu, ka skolā ir saņemta terorisma draudi, tāpēc bērni tiek evakuēti un aicināti doties mājās..

“Vairākās Latvijas skolās, tai skaitā Olaines 1. un 2.vidusskolās, ir saņemta informācija par potenciālu apdraudējumu. Šobrīd visi bērni ir evakuēti no Olaines 2.vidusskolas uz Olaines sporta namu, no Olaines 1.vidussklas uz RTU Tehnoloģiju koledžu. Operatīvais dienests veic pārbaudi,” pausts novada “Facebook” profilā.

Kā Jauns.lv atklāja aculiecinieki, tiek vēstīts par gāzes noplūdi, iespējams, vairākās skolās vienlaikus. Skolnieki ir evakuēti no ēkām.

Savukārt Mārupes novada mājas lapā tiek vēstīts, "ka saņemta informācija no Valsts policijas par potenciālu apdraudējumu vairākās Latvijas skolās, tai skaitā, Mārupes novada pašvaldības skolās un pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajās privātajās vispārējās izglītības iestādēs. Skolas nekavējoties uzsākušas skolēnu evakuāciju. Par skolēna atrašanās vietu aicinām sazināties ar klašu audzinātājiem. Operatīvais dienests veic pārbaudi. Pašvaldība organizē skolēnu autobusus."

Arī Rēzeknē no skolām tiek evakuēti skolēni un darbinieki.

Policija vērš uzmanību, ka satraukumam nav pamata

Vairākās mācību iestādēs visā Latvijā šodien saņemts identisks e-pasts par iespējamiem drošības riskiem. Šāda veida e-pasti Valsts policijas redzes lokā nonākuši arī iepriekš, kad dažādām iestādēm, pat simtiem adrešu, ticis sūtīts identisks teksts, līdzīgi kā šoreiz. Valsts policijā šādos  gadījumos ir izstrādāti precīzi rīcības algoritmi, kuros skaidri definēta rīcība un riska līmeņa novērtējums, teikts Valsts policijas izplatītajā paziņojumā. 

Policijas rīcībā esošā informācija saistībā ar šo gadījumu liecina, ka e-pasti apzināti izsūtīti no viena adresāta un, izvērtējot visus apstākļus, šie ir vērtējami kā zema riska līmeņa draudi un iedzīvotājiem nav pamata satraukumam. Kā ierasts Valsts policija veic ierastās drošības pārbaudes mācību iestādēs un ir saziņā ar skolu personālu par nepieciešamo rīcību.

Valsts policija šos gadījumus vērtēs kriminālprocesa ietvaros. Atgādinām, ka par apzināti nepatiesa paziņojuma par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu paredzēta kriminālatbildība.