foto: Facebook
Applūdusī Mārupes pietura, tualetes neesamība uz Ventspils kuģa un “universālais” autozaglis Liepājā: kriminālā province
Svaigi izremontētā iela Mārupes Mārasciemā pārvērtusies par nepārvaramu dīķi.
112
2023. gada 7. oktobris, 07:19

Applūdusī Mārupes pietura, tualetes neesamība uz Ventspils kuģa un “universālais” autozaglis Liepājā: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Nepatīkamus brīžus pagājušās nedēļas laikā nācās piedzīvot mārupiešiem. Pa tikko izremontēto ielu Mārasciemā uz autobusu pieturu nu nākas nevis iet, bet gandrīz vai peldēt. Savukārt vecāki norūpējušies par bērnu agresivitāti kādā bērnu rotaļu laukumā Smiltnieku ielā.

Savukārt Ventspilī aktualizējies jautājums par tualetes neesamību uz atpūtas kuģīša “Hercogs Jēkabs”. Toties otrajā lielākajā Kurzemes ostas pilsētā Liepājā pārkāpumi ar sauszemes spēkratu: kāds garnadzis ne tikai mēģinājis nozagt “mersi”, bet arī pamanījies to stūrēt pamatīgā alkohola reibumā, bez tiesībām un izraisīt avāriju. 

Ar laivu uz autobusu pieturu: Mārupes lielā peļķe

foto: Facebook
Pie Mārupes Mārasciema autobusu pieturas var piekļūt tikai tie, kas draudzējas ar “ūdens atrakcijām”.

Pirms gadiem divdesmit bijušā Mārupes kolhoza pļavās sāka celt privāmāju ciematu – Mārasciemu, kas daudziem kļuva par ekskluzīvu dzīvesvietu. Vietējie priecājās, priecājās līdz nesen uznāca lietusgāze, un nu viņiem jāmeklē gumijas zābaki, lai aizbristu līdz autobusu pieturai.

Vietējā iedzīvotāja Daniēla Sikorska “Facebook” grupā “Mārupe Info” publicējusi fotogrāfijas un ierakstu, kā viņa tagad dodas uz sabiedriskā transporta pieturu: “Tik jauki, ka salabo ceļus un ierīko pieturas. Nez, ar mērķi atbalstīt gumijzābaku vai peldriņķu biznesu?”. Viņai piebalso domubiedri:

Henriks Matuševs: “Ja vari atļauties dzīvot Mārupē, vari atļauties laivu”.

Sigita Bukolovska: “Kas izmanto pieturas, tiem laivu. Biezais gals - no pagalma vai jumta ar helikopteru. Ja nopietni, tad es tur pat pieturu neredzu. Tikai stabs”.

Ilmārs Labuds: “Pilsētas statuss - ir viss mierīgi, var braukt ar laivām”.

Bērnu agresivitāte Mārupes privātajā bērnu laukumā

foto: Facebook
Mārupes bērnu vecāki satraukušies par agresivitāti, kas valda privātajā bērnu laukumā Smitnieku ielā.


Bet šī nav vienīgā nepatīkamā problēma, kas satrauc mārupiešus. Kāda māmiņa šajā pašā grupā “Mārupe Info” publicējusi ierakstu:

“Gribēju ieteikt, lai pabrīdināt savus bērnus, ka bērnu laukums, kas atrodas pļavā pretī Mārupes hallei ir privāts (kaut neredzēju nevienu zīmi “ieiet aizliegts”) un bērna apmeklējums tajā var beigties nepatīkami. Vakar dēls ar draugu, ejot garām laukumam, redzēja tur baru ar bērniem, jautāja vai var pievienoties, bērni akceptēja.

Tad situācija mainījās, bērni sāka apsaukāties, tika atņemti riteņi, riteņi ievesti privātā teritorijā un atspārdīti, pēc tam izmesti ārā, mētāja somu ar telefonu, un dzīti ārā no laukuma. Kamēr viss tas process notika, dēls saka, ka piebrauca tētis vienam no bērniem un iedeva kaut ko uzvelkamu uz rokas, ar ko varot aizbiedēt viņus. Kad sapratu, ka pārāk ilgi neceļ klausuli un ir tumšs, gāju uz laukumu pāri ielai meklēt puišus. Dēla draugam nokritusi ķēde no riteņa, nevar aizbraukt, un divi čalīši apkārt ar riteni braukā un izrāda visas lamuvārdu dotības, kad ieraudzīja mani katrs aizbrauca uz savu pusi.

Iespējams daži vecāki pat nezina, ka bērni šādi uzvedās, citi redz, akceptē un vēl iedrošina. Varbūt pie laukuma jāliek zīme: “TUVOTIES BĪSTAMI!!!”.

Pēc dienas viņa turpina savu stāstu sociālajos tīklos un sakās apdomājot iespēju par bērnu agresivitāti, kas valdīja Smiltnieku ielas bērnu laukumā rakstīt iesniegumu policijai.

Ventspils kuģītis bez tualetes

foto: redzet.eu
Ventspilniekiem un pilsētas viesiem, kuri šosezon devās ekskursijas izbraucienā ar kuģīti “Hercogs Jēkabs” nācās apslāpēt savas spiedīgās vajadzības. Nākamajā tūrisma sezonā vairs nebūs tik traki, sola Ventspils brīvostas pārvalde.


Ventspilniece Gonda Porniece sociālajā tīklā “Facebook” izteikusi savu dusmu par tualetes neesamību uz atpūtas kuģīša “Hercogs Jēkabs”:

“Esmu bēdīga. Un dusmīga. Man līdz šim vienmēr paticis teikt: “... bet pie mums Ventspilī!”, un nu man par Ventspili ir kauns.

Oktobrī savu sezonu noslēdz daudzu gadu Ventspils tūrisma simbols - ekskursiju kuģītis “Hercogs Jēkabs”. Un uz vienu no pēdējiem braucieniem šosezon biju arī es ar bariņu mazu, priecīgu bērneļu. Nu, loģiski, pēc 15 minūtēm atskan pirmais: “Gribu uz tualeti!”. Un kā jūs domājat? 45 minūšu braucienā šī vajadzība NAV paredzēta. Un tas nav negadījums. Tā ir bijis visu tūrisma sezonu!

Kapteinis stūrē kuģīti dziļā vientulībā un pat, ja kāds pārveltos pār bortu, viņu neizkustināt no stūres mājas. Palīdzēt viņš nevarot. Cita neviena nav. Durvis uz WC slēgtas. Izvelkam līdz krastam. BET arī biļešu tirdzniecības vietā tualetes nav! Nav arī parkā, stāvvietā, promenādē... NAV‼️

Bet man ir bērni. Kādam citam grūtnieces, varbūt veci cilvēki... Paldies tai jaukajai kundzei, kas mums palīdzēja. Bet arī viņa saka, ka visi lūgumi iekārtot WC bijuši veltīgi. Nu kā tā!?”

Viņai atbild Ventspils brīvostas sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Ieviņa: “Ļoti labi saprotot nepatīkamo situāciju, tomēr gribu teikt, ka nav gluži tā, ka par šo jautājumu neviens nav, sākot sezonu, krustu šķērsu izdomājies. Alternatīva bija vispār šosezon kuģīti nepalaist, kas arī tika nopietni apsvērts kā variants.

Īsumā - uz kuģa tualete ir, bet ir tikai viena, tāpēc popularizēta šī iespēja netiek, jo masveidā tā īsti nav izmantojama. Krīzes situācijā gan būtu jāpalaiž. Pārrunāsim.

Biļešu tirdzniecības vietā tualete ir, bet arī ir tikai viena, tāpēc tur nav lielu uzrakstu par publisku WC (tūristu autobusu noslodzi tā neizturētu), bet nepieciešamības gadījumā to var un vajag izmantot. Nezinu, kāpēc jums teikts, ka tur tualetes nav. Tā nebūtu jābūt. Pārrunāsim.

Alternatīva bija papildus uzstādīt pārvietojamās plastmasas būdiņas parkā, kas tika nopietni apsvērts, bet atkal jau - ar vienu un pat divām plastmasas būdiņām nebūtu līdzēts, bet estētiskais un komfortu mazinošais efekts parkā gan būtu liels.

Un vēl - tas, protams, nav nekāds mierinājums brīdī, kad bērnam vajag uz tualeti, bet pasaulē arī nav tā, ka pie katra šāda tūrisma objekta ir WC. Mēs te Ventspilī ar šo esam ļoti lutināti.
Jau nākamsezon kuģītis kursēs no ierastās piestātnes, kur blakus ir atbilstoši tūristu vajadzībām izbūvētas tualetes”.

Liepājā dzērājzaglis un dzērājšoferis vienā personā

foto: Robert Kneschke / Alamy/ Vida Press
Liepājā kāds autozaglis iekrita pēc pilnas programmas: viņš ne tikai to nozaga, bet arī paspēja īsu brīdi dzērājšofera statusā, izraisīt avāriju un braukt bez vadītāja tiesībām.

Liepājas laikraksts “Kurzemes Vārds” raksta, ka trešdien, 4. oktobrī ap astoņiem no rīta “Laumas” mikrorajona stāvlaukumā kāds spēkrata īpašnieks savā automašīnā “Mercedes-Benz” ieraudzīja svešu vīrieti, kas jau bija paguvis “mersi” izkustināt no vietas un ar to ietriecies turpat blakus novietotajā automašīnā “IVECO”.

Valsts policijas Kurzemes reģiona amatpersonas notikuma vietā un noskaidroja, ka šoferis, būdams alkohola reibumā un vadot zagtu automašīnu, izraisījis ceļu satiksmes negadījumu.

Veicot alkohola pārbaudi vīrieša izelpā, konstatēts, ka viņš atradies 2,80 promiļu reibumā un vadījis automašīnu bez transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām, pastāstīja likumsargu pārstāve Madara Šeršņova.

Pret dzērājzagli, kas arī kādu īsi brīdi pabija dzērājšofera statusā, uzsākts kriminālprocess par automašīnas zādzību un par transportlīdzekļa vadīšanu bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām un alkoholisko dzērienu ietekmē, savukārt par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu uzsākts administratīvā pārkāpuma process.