foto: ekrānuzņēmums no video
Kremļa TV histērijā: "Latvijā skolēniem māca nacistu saukļus"
Video, kurā redzama tematiska izklaide - spēle, Krievijas TV melīgi pasniegts teju vai kā skolas organizēts brauciens mācīties nacismu.
Sabiedrība
2023. gada 6. oktobris, 05:47

Kremļa TV histērijā: "Latvijā skolēniem māca nacistu saukļus"

Jauns.lv

Ar kārtējo "šedevru" klajā nācis Krievijas galvenā propagandas TV kanāla "Rossija-1" galvenā ētera personība Vladimirs Solovjovs. Viņa raidījumā pilnā nopietnībā apgalvots, ka Latvijā skolēnus ved mācīties nacistu saukļus. Tikmēr patiesība liek smīnēt.

Raidījumā "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" viesojies arī no Latvijas nesen aizmukušais bijušais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andrejs Mamikins.

Tēma - propagandistu iemīļotā - "Eiropā atdzimst nacisms". Izpildījums - labākajās Kremļa TV tradīcijās, proti, paņemot viegli pārprotamu video bez konteksta un izmantojot to savu vēstījumu pastiprināšanai.

Kā sagrozīt iformāciju

Izrādās, ka šoreiz Krievijas propagandas radīšanai lieti noderējis Latvijas prokrieviskā aktīvista - Aleksandra Iļjina "TikTok" saturs. Tur šis aktīvists paudis sašutumu par šādu izklaižu piedāvāšanu bērniem.

Runājot par nacismu Eiropā, Mamikins atsaucies uz kādu video, kuru Iļjins ievietojis savos sociālajos tīklos:

Tajā redzamas ainas no skolēnu vizītes Krimuldas novadā esošajā "EscapeTown" atrakcijā, kas izveidota, par pamatu ņemot Otrā pasaules kara tēmu un veselīgu devu humora.

Video var vērot, kā nikns nacistiskās Vācijas militārajā formā tērpts vīrietis (lomas atveidotājs) komandē bērnu grupiņu un salutē viņiem ar attiecīgajiem saukļiem, liekot dalībniekiem tos atkārtot.

Saskaņā ar šo spēli, kuras dēvē par "kvestiem", dalībniekiem ir jāizpilda specifiski uzdevumi, tādējādi cīnoties pret nacistiem, kuri šajā scenārijā nepārprotami ir ienaidnieki.

Krievijas TV gan apgalvots, ka tā bijusi krievu skolēnu grupa no Daugavpils un piebilsts, ka apmeklēta kāda no "vietējām sabiedriskajām organizācijām".

Šāds apzīmējums, domājams, lietots, lai radītu iespaidu, ka skola vedusi skolēnus uz ko nopietnāku, kā vien tematisku atrakciju.

Solovjova raidījuma viesi no redzētā šokējas un sāk piesaukt Vladimiru Putinu, un gausties par to, ka Latvijā jau neesot palicis padomju pieminekļu.

Vienlaikus apgalvots, ka pieprasījums pēc krievu kultūras Baltijā esot liels, un, ka "būšot jau labi".

Par Aleksandru Iļjinu, kura video izpelnījies Krievijas TV šovmeņu uzmanību, Jauns.lv vēstīja jau pērn.

Tas ir vīrietis, kurš īsi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī vadīja “sacelšanos” pret atbalstu Ukrainai Daugavpilī un reiz neveiksmīgi mēģināja tikt pilsētas domē.

Vēlēšanās viņš startēja no partijas “Jaunā Saskaņa”. Pērn arī vēstījām, ka Iļjins nodarbināts SIA “Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums” – kompānijā, kura, saskaņā ar “Lursoft” datiem, pilnībā pieder Daugavpils pilsētas domei.

Izklaides organizatori atbild Kremļa propagandai

Viedokli par Krievijas TV sacelto brēku publicējis arī apspriestā tematiskā izklaides pasākuma organizētājs - "EscapeTown":

"Cik jauki, ka "EscapeTown" ir kļuvis tik populārs, ka prokremliskie kanāli mūs sāk izmantot savai propogandai! Tad jau laikam labi darām savu darbu. Šeit ir mūsu atbilde viņiem: "EscapeTown" ir tematisks, spraiga sižeta, piedzīvojumu parks. Tā ir kā laba kinofilma, vienīgi šeit dalībnieki tā vietā, lai skatītos filmu no malas, paši tajā piedalās, un spēlē galvenās labo varoņu lomas. Kā jebkurā labā stāstā, lai labajiem būtu ar ko cīnīties, ir vajadzīgi sliktie, un jo nežēlīgāks ir sliktais tēls, jo lielāks gandarījums ir labajiem, kad sliktais tiek sakauts un dabū pēc nopelniem, gan dieva, gan cilvēku priekšā. Mūsdienu kultūrā ir tikai daži visiem labi zināmi superļaundari, kuri savu fanātisko mērķu vārdā ir gatavi postīt ģimenes, sētas un pilsētas. Šeit būs 3 no 4 zināmākajiem: Notingemas Šerifs [izdomāts personāžs no Robina Huda stāsta], "First Order" [izdomāta militāra kustība "Star Wars" franšīzē] un Nacisti. Ja pirmie divi ir hronoloģiski un dimensionāli tālu no Latvijas platumu grādiem, tad Otrais pasaules karš ar nacistiem priekšgalā, mums visiem Latvijā dzīvojošajiem, ir sāpīgs, bet labi zināms un svarīgs temats. Tieši šis ir iemesls kāpēc "EscapeTown" izvēloties ļaundari, ar kuru mūsu gudrajiem, apķērīgajiem un drosmīgajiem dalībniekiem būs jācīnās, izvēlējās tēmu Otrais pasaules karš - Hitlers ir sliktais, bet jūs esat labie, kas cīnās pret Hitleru un viņa kara mašīnu, lai atgrieztu brīvību Eiropā. "EscapeTown" parkā dalībnieki parāda uz ko ir spējīgi, kad ir jāstājas pretī ļaunuma varai. [...]

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".