foto: Publicitātes foto
Precīzijas medicīnas forums veicinās Latvijas starptautisko līderību šajā jomā
Publicitātes foto.
Sabiedrība
2023. gada 5. oktobris, 10:18

Precīzijas medicīnas forums veicinās Latvijas starptautisko līderību šajā jomā

Sadarbības projekts

Latvija pacientu atbalstīšanā ievērojami atpaliek no citām Eiropas Savienības (ES) valstīm. Lai nodrošinātu arvien efektīvākas un zinātniski pamatotas ārstniecības metodes un ļautu pieņemt datos balstītus lēmumus, ir nepieciešama ārstu, zinātnieku, slimnīcu administrācijas un valsts pārvaldes darbinieku sadarbība.

2023.gada 12. un 13. oktobrī Rīgā norisināsies starptautisks Precīzijas medicīnas tīklošanās forums (PMNET forums), kas pulcēs vairāk kā 50 ekspertus no dažādām valstīm, kuri precīzijas medicīnā ir vadošie pasaulē, un šāda mēroga forumam nav precedentu.

Precīzijas medicīna apvieno medicīnas, IT un datu analītikas disciplīnas, kam ir potenciāls būtiski pilnveidot ārstniecības procesu, to personalizējot, tā ir jauna pieeja slimību ārstēšanai un profilaksei, kurā ņemta vērā katra cilvēka ģenētiskā daudzveidība, vide un dzīvesveids. Sekmīga rezultāta sasniegšanai nenovērtējama nozīme ir arī sabiedrības līdziesaistei pētniecības procesā, tāpēc svarīgs ir uzsāktais darbs pie datu sekundārās izmantošanas regulējuma, kā arī risinājumiem datu izmantošanas atļauju ērtai sniegšanai.

“Latvijai ir visi nepieciešamie priekšnoteikumi tam, lai attīstītu precīzijas medicīnu globālā mērogā - mums ir spēcīgi uzņēmumi ar pasaules līmeņa produktiem un izstrādēm, zinātniskā ekselence, speciālisti un infrastruktūra, kā arī - tādu globālo spēlētāju atbalsts kā Roche, Microsoft un Google. Savienojot cilvēku zināšanas un prasmes ar tehnoloģiju iespējām un vidi, mēs kļūstam par augstākās raudzes problēmu risinātājiem.” stāsta Raimonds Lapiņš, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks. Tāpat viņš  norāda uz unikāliem digitāliem risinājumiem plaušu vēža ārstniecībā ar milzīgu potenciālu ieinteresēt arī starptautisko zinātnisko auditoriju.

foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto.

Paredzams, ka eksperti ieradīsies no ASV, tostarp no Hārvarda universitātes, arī Izraēlas, Baltijas valstīm, Rietumeiropas, Skandināvijas, lai biomedicīnas virzienā veidotu un attīstītu sadarbību precīzijas medicīnā.

Foruma laikā vadošie eksperti kopā ar Latvijas ekspertiem un pacientu organizāciju pārstāvjiem pārrunās mūsdienu iespējas vēža ģenētikā un precīzijas onkoloģijā, funkcionālajā precīzijas medicīnā, farmakoģenētikā, mākslīgā intelekta iespējās un par lielajiem datiem precīzijas medicīnā. Tāpat tiks pārrunāta biomedicīnas stratēģijas iekļaušana precīzijas medicīnā, diagnostikas uzlabošana, kā arī speciālistu nodrošinājums medicīnā Latvijā, citas aktualitātes un izaicinājumi mūsdienu medicīnas jaunākajās iespējās un nepieciešamībās.

Latvijā jau kopš 2021.gada tiek kompleksi noteiktas vēža gēnu mutācijas un atsevišķām diagnozēm drīzumā gaidāma terapija atbilstoši starptautiskajām vadlīnijām. Šobrīd Latvijā krūts vēža pacienti tiek nodrošināti ar labākajiem, starptautiskās ārstēšanas vadlīnijās iekļautiem medikamentiem, bet plaušu vēža pacientiem ir būtiski izmantot plašu mutāciju spektru noteikšanu, jo jau šobrīd plaušu vēzim ir vairākas ārstējamas vēža gēnu mutācijas. Viens no PMNET foruma uzdevumiem onkoloģiskajās saslimšanās ir identificēt, kādas diagnostikas metodes izmantot agrīnai diagnostikai.

Ir ārkārtīgi būtiski ar šī foruma starptniecību mainīt izpratni par onkoloģijas slimību ārstēšanu, kas jau darbojas molekulārā, nevis orgānu līmenī. Tas prasa atbilstošus cilvēkresursus un izglītības programmas, lai Latvija būtu līmenī ar citām pasaules valstīm, tostarp, lai darbotos molekulārie konsīliji, kas spēj atbilstoši precīzijas medicīnas pamatnostādnēm izvērtēt un nozīmēt arī efektīvāko, atbilstošāko pacientam nepieciešamo terapiju.

Lai pacientiem nozīmētu jaunu un modernu terapiju ir nepieciešami speciālisti ar zināšanām, kas veido molekulāro audzēja konsīliju. Kā piemēram, molekulārie patalogi, ģenētiķi, bioinformātiķi, kas pēta vēža gēnu mutācijas, kā arī mutācijas, kas nosaka paredzamo zāļu efektivitāti vai neefektivitāti.

PMNET foruma divās dienās noritēs padziļinātas starptautiska mēroga diskusijas ar mērķi attīstīt starptautisku sadarbību biomedicīnas jomā, kas arī veicinātu Latvijas izaugsmi, šajā jomā pozicionējot Latviju kā valsti ar misiju un vietu, kurā attīstīt risinājumus globāla mēroga problēmām.

“Pēc savas pieredzes – uzskatu, ka ar visaptverošu dažāda veida audzēju profilēšanu mums ir iespēja vēža slimniekiem noteikt visas iespējamās terapeitiskās ārstēšanas metodes. Manuprāt, vēža slimniekiem jābūt pieejamām visām ārstēšanas iespējām neatkarīgi no tā, kurā ES valstī pacients dzīvo un politikas veidotājiem būtu jāatbalsta nevainojams diagnostikas ceļš no molekulārās patoloģijas, visaptverošiem paneļu testiem līdz molekulārā audzēja konsīlijam, lai onkoloģijas pacienti varētu saņemt vislabākās mediķu konsultācijas.” uzsver Cīrihes Universitātes slimnīcas Patoloģijas un molekulārās patoloģijas nodaļas Molekulāro audzēju genomu profilēšanas grupas vadītājs Martin Zoche

Foruma mērķis ir uzlabot onkoloģijas pacientu aprūpi un rezultātus, veicinot precīzijas medicīnas attīstību un ieviešanu klīniskajā praksē. Foruma pirmais uzdevums ir panākt bērniem un pieaugušajiem efektīvākas, zinātniski pamatotas ārstniecības metodes un nodrošināt veselības pakalpojumu pieejamību, izmantojot jaunākās medicīnas tehnoloģijas, foruma otrais uzdevums ir veicināt izpratni, ka vajadzīgi lielāki finanšu resursi medicīnas zinātnei, jo nav iespējams progress bez investīcijām pētniecībā un klīniskajā aprūpē, kas tikai kopā garantē uzlabotu pacientu aprūpes kvalitāti un reāli pagarina dzīvildzi, kā arī maksimāli palielina pacienta ieguvumus no finansiālajiem un resursu ieguldījumiem.

foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto.

Lai to īstenotu, ir nepieciešama ārstu, zinātnieku, slimnīcu administrāciju, pacientu organizāciju, veselības aprūpes iestāžu, valsts pārvaldes darbinieku, veselības nozares uzņēmumu, globālo korporāciju un pasaules vadošo slimnīcu sadarbība.

Forumu organizē Rīgas Stradiņa universitāte, Bērnu slimnīcas fonds, Latvijas bērnu onkoloģijas fonds, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca,  Ekonomikas ministrija un Veselības ministrija.

Foruma sadarbības partneri ir Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, Latvijas Onkologu un ķīmijterapeitu asociācija un Latvijas Onkologu asociācija, Latvijas Universitāte un Rīgas Tehniskā universtitāte.

Forumu atbalsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā, Novartis, EUSA Pharma, Illumina un Roche Latvija.

Veselības jomas eksperti un precīzijas medicīnas interesenti aicināti reģistrēties dalībai bez maksas https://pmnetforum.com/registration/ .

Plašāka informācija par foruma programmu un runātājiem: www.pmnetforum.com.

foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto.