foto: jelgava.lv
Amerikāņu policisti atklāj nianses par interesantāko izsaukumu Jelgavā un to, ko domā par Latviju
Sabiedrība
2023. gada 6. oktobris, 06:14

Amerikāņu policisti atklāj nianses par interesantāko izsaukumu Jelgavā un to, ko domā par Latviju

Jauns.lv

Pēdējo darbdienu, patrulējot pilsētā kopā ar Jelgavas pašvaldības policistiem, šodien aizvadījuši divi Jelgavas sadraudzības pilsētas Kārmelas (ASV) Policijas departamenta policisti – Maiks Morlijs un Ana Konsuela Vaškeša. Pēc divām pieredzes apmaiņas nedēļām Jelgavā viņi atzīst: “Kopumā mūsu darbs īpaši neatšķiras, ir vien atsevišķas nianses."

"Esam patīkami pārsteigti par Jelgavas Pašvaldības policijas videonovērošanas centru, kurā inspektori pilsētā notiekošo uzrauga 24 stundas diennaktī. Jā, arī mums ir videonovērošana, bet tā galvenokārt fokusēta uz transporta kustības uzraudzību, savukārt šeit tas ir viens no instrumentiem sabiedriskās kārtības nodrošināšanai," pauž ASV policisti.

Kārmelas policisti Jelgavā uzturējušies divu nedēļu pieredzes apmaiņā pēc tam, kad līdzīgi no 11. līdz 29  augustam pieredzi Kārmelā guva divi Jelgavas pašvaldības policisti.

Amerikāņu kolēģi atzīst, ka šī bijusi lieliska pieredze, lai iepazītu ne tikai policijas darbu, bet arī latviešu kultūru, Jelgavu un gūtu priekšstatu par Latviju.

“Katra diena bija citādāka un sniedza jaunu pieredzi. Darba princips jau ir viens – uzraudzīt kārtību un drošību pilsētā, doties uz izsaukumiem. Tikai atšķirība tāda, ka mēs Amerikā patrulējam pa vienam un vienlaicīgi dienā ielās ar auto patrulē līdz 15 policistiem, taču šeit vienā ekipāžā ir divi trīs cilvēki, bet mazāks dienā patrulējošo likumsargu skaits.

Būtiska atšķirība ir arī tā, ka jūsu policijas galvenais uzdevums ir sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšana, jo pārējais ir Valsts policijas kompetencē, taču mūsu departaments Kārmelā dara visu – atbild gan par sabiedrisko kārtību, gan izmeklē zādzības, laupīšanas, ceļu satiksmes negadījumus,” stāsta M.Morlijs, uzsverot, ka Jelgavas policisti ir labi ekipēti.

Taujāti par interesantāko piedzīvoto izsaukumu šajās nedēļās, abi amerikāņu policisti atceras kādu amizantu atgadījumu slimnīcas rajonā. Proti, iedzīvotāji izsaukuši policiju, jo slimnīcas rajonā kāds puspliks iereibis iedzīvotājs spārdījis ielas malās stāvošās automašīnas. Iereibušo kungu policisti nogādāja medicīniskajā atskurbtuvē.

Abi atzīst, ka lietderīgi bijis redzēt organizatorisko darbu, kā patruļas dodas uz izsaukumiem. Tāpat amerikāņu policistiem bija iespēja kā novērotājiem piedalīties Valsts drošības dienesta rīkotajās pretterorisma mācības “Mītava 2023” Zemgales Olimpiskā centra teritorijā, kurās operatīvo dienestu un citu institūciju pārstāvji praksē pārbaudīja gatavību rīkoties teroristu uzbrukuma publiskos pasākumos gadījumā. “Tā bija ļoti interesanta pieredze. Sapratām gan, ka taktika mūsu un jūsu apmācībās ir diezgan līdzīga,” tā M.Morlijs.

Abi policisti atzinīgi novērtē Latvijas ēdienu un jelgavnieku atvērtību. “Biju patīkami pārsteigta par to, ka jelgavnieki ļoti labi pārzina angļu valodu un, ieraugot mūs, labprāt uzsāk sarunu,” piebilst Ana, norādot, ka arī paši iemācījušies dažus vārdus latviski: labrīt, labdien, labvakar un paldies.

Tāpat ASV policisti novērtē iespēju brīvajā laikā iepazīt pilsētu, Latviju un latviešu kultūru. “Desmit zvaigznes hokejam. Mums bija iespēja ne tikai noskatīties HK “Zemgale/LBTU” spēli, bet arī es pats trešdienas vakaros divreiz kāpu uz slidām un piedalījos amatieru komandas treniņos,” stāsta M.Morlijs, kurš ikdienā ASV nodarbojas ar hokeju, tāpēc šo iespēju augstu novērtē.

Amerikāņu kolēģi šo divu nedēļu laikā kopā ar Jelgavas pašvaldības policistiem patrulēja pilsētā, sekojot līdzi sabiedriskajai kārtībai, kā arī devās uz izsaukumiem, piemēram, ģimenes konfliktiem, nogādāja iereibušas personas medicīniskajā atskurbtuvē. Policisti arī piedalījās šaušanas nodarbībās, vienu dienu patrulēja kopā ar Valsts policijas ekipāžu un kopā ar Jelgavas novada Pašvaldības policiju devās reidā, lai kontrolētu maluzvejniekus.

Jāpiebilst, ka Jelgavas Pašvaldības policijas darbinieki – nodaļas priekšnieks Alvis Ločmelis un inspektors Vilnis Neiders – augustā divu nedēļu garumā piedalījās Kārmelas policijas darba ikdienā. Viņi arī piedalījās Policijas departamenta apmācībās, kurās bija iespēja iesaistīties patruļas darbā, apgūt šaušanu ar cita veida ieročiem, elektrošoka ierīces pielietošanu un tuvcīņas paņēmienus. Tāpat viņi apmeklēja K-9 mācības, kurās tiek trenēti dienesta suņi, kā arī piedalījās Kārmelas pilsētas Drošības dienā, devās uz apgabala cietumu un bija iesaistīti arī citās aktivitātēs, kas saistītas ar policijas darbu.

Policistu apmaiņas programma ir viena no Jelgavas un Kārmelas noslēgtās sadarbības programmas iniciatīvām, kuru attīstījis Latvijas Goda konsuls Indiānā un Jelgavas sadraudzības pilsētas Kārmelas sadraudzības komitejas prezidents Andris Bērziņš.

Kārmela ir pilsēta Indiānā ar vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju, un tā kļuvusi par trīspadsmito Jelgavas sadraudzības pilsētu un pirmo sadraudzības pilsētu ASV.