foto: Edijs Pālens/LETA
"Mani pabrīdināja vecs draugs..." Dombrovskis atklāj, kā izspruka no prettiesiskas Krievijas pasūtītas aizturēšanas Kirgizstānā
Bijušais Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis sarunā ar Jauns.lv atklāj detaļas par piedzīvoto Kirgizstānā. Tā esot bijusi kā epizode no spiegu filmas.
Sabiedrība
2023. gada 2. oktobris, 17:15

"Mani pabrīdināja vecs draugs..." Dombrovskis atklāj, kā izspruka no prettiesiskas Krievijas pasūtītas aizturēšanas Kirgizstānā

Jauns.lv

Iepriekšējās Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis telefonsarunā ar Jauns.lv atklāj, kā viņam izdevies paglābties no prettiesiskas aizturēšanas, kuru, pamatojoties uz Krievijas izdotu orderi, mēģināja veikt Kirgizstānas policija.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Ārlietu ministrijai (ĀM) nācies iesaistīties un sniegt palīdzību kādreizējam Saeimas deputātam Vjačeslavam Dombrovskim, kuru Krievijas varas iestādes bija pieprasījušas aizturēt viņa vizītes laikā Kirgizstānā, vēstīja LTV Ziņu dienests.

"Man paveicās. Man bija neieplānota saruna ar senu draugu no ASV, kurš brīdināja mani, ka šobrīd mani meklē Kirgizstānas policija. Viņi bija uz manu darbavietu [EDSO akadēmija Biškekā], bija reģistrācijas vietā, kur gan faktiski nedzīvoju. Labi, ka neaizgāju todien uz darbavietu," stāsta Dombrovskis.

"Varu jums droši apgalvot, ka Krievijas rīcība ir skaidrojama ar iepriekšējās Saeimas balsojumu, saistībā ar Pārdaugavā nu jau nojaukto pieminekli," piebilda bijušais parlamentārietis.

Neko vairāk par Latvijas diplomātu darbu viņš atklāt nevar, taču informē, ka Latvijas vēstniecība Kazahstānā darbojusies ātri un ļoti efektīvi.

Šīs 24 stundas savā dzīvē Dombrovskis apraksta kā spiegu filmu.

ĀM iepriekš norādīja, ka Krievija varētu būt veikusi darbības NVS ietvaros, lai vērstos pret Latvijas esošajām un bijušajām amatpersonām, kuras ir piedalījušās lēmumu pieņemšanā, kas vērsti uz Krievijas agresijas pret Ukrainu nosodīšanu un Krievijas ietekmes mazināšanu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

Kā liecina ĀM rīcībā esošā informācija, Dombrovska aizturēšanas pieprasījums nebija izdots saskaņā ar vispārpieņemto starptautisko praksi un bija politiski motivēts.

Šis ir pirmais publiski zināmais gadījums, kad Krievijas varasiestādes ir pietuvojušās reālai Latvijas valstspiederīgā aizturēšanai saistībā ar darbībām pret padomju ēras pieminekļiem.

Krievijas domē jau pērn izskanēja, ka vēršanās pret tiem, kuri Latvijā pieņēmuši attiecīgos lēmumus, - būs.

Tikmēr jāatgādina arī dažādu Krievijas simpatizētāju, aktīvistu darbības, kuras bijušas vērstas pret Latvijas valstspiederīgajiem - tostarp parlamentāriešiem - kuri iesaistīti pieminekļu nojaukšanā.

Grupējums, kuru Latvijā uzskata par noziedzīgu, ir izpelnījies Valsts drošības dienesta (VDD) uzmanību un Latvijā, saistībā ar piederību šim veidojumam, ir arī apcietināta viena persona - "Latvijas krievu savienības" aktīviste Tatjana Andrijeca.