foto: Lita Krone/LETA
Vai Rīgas domes pārvaldīta skola atlaidīs Krievijas kara atbalstīšanā apsūdzēto pedagogu Kuzmuku?
Skolas direktors Broņislavs Konstantinovičs publiski vairākkārt pauda, ka Igors Kuzmuks tiks atlaists, ja turpinās aktivitātes, kuras kaitē skolas reputācijai.
Sabiedrība
2023. gada 26. septembris, 06:21

Vai Rīgas domes pārvaldīta skola atlaidīs Krievijas kara atbalstīšanā apsūdzēto pedagogu Kuzmuku?

Jauns.lv

Bijušā saskaņieša un Rīgas domnieka Igora Kuzmuka vārds medijos līdz šim vairākkārt izskanējis saistībā ar Latvijas valsts un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) gānīšanu. Pirms kāda laika viņš izpelnījās arī apsūdzību - par aicinājumu ziedot līdzekļus Ukrainā karojošajiem okupantiem.

Bijušais Rīgas domes deputāts regulāri savos sociālajos tīklos apsmēja un kritizēja valsti, kurā dzīvo, bet svinēja PSRS vēsturi un godināja sarkanarmiešu piemiņu.

Pēc iepriekšējā gada 24. februāra notikumiem Ukrainā Kuzmuks kļuva ļoti aktīvs Krievijā bāzētajā sociālajā tīklā "Telegram".

Tur bijušais domnieks, kurš tobrīd darbojās kā Rīgas Vingrošanas skolas (RVS) pedagogs, nerimstoši pārpublicēja Krieviju, tās armiju un iebrukumu slavinošus ierakstus.

Neiztrūka arī noziedzīgā militāristiskā grupējuma "Vagner" atbalstoša satura. Kopš apsūdzības celšanas Kuzmuks gan kļuvis pieticīgāks savās izpausmēs.

Saistībā ar līdzšinējām darbībām viņš saņēmis gan privātu, gan publisku aizrādījumu arī no darba devēja - RVS.

Skolas direktors Broņislavs Konstantinovičs publiski vairākkārt pauda, ka Igors Kuzmuks tiks atlaists, ja turpinās aktivitātes, kuras kaitē skolas reputācijai.

Kuzmuks sniedz intervijas kara atbalstītājiem Krievijā

Taču līdz pat šim brīdim lēmums par Kuzmuka atlaišanu no pedagoga amata RVS izpalika.

Tikmēr Kuzmuks, kuram visu šo laiku ritēja tiesas process, atkārtoti parādījās dažādos pretrunīgi vērtējamos un atklāti Krievijai simpatizējošos medijos, kur skaidroja, kas tad īsti ar viņu notiek Latvijā.

Vēl nesen viņš attālināti viesojies kādreiz Latvijā dzīvojoša Krievijas propagandista Alekseja Stefanova "Youtube" kanālā, "Šproti v izgnanii", kur sniedza interviju.

Sarunā ar Stefanovu Kuzmuks atkārtoti taisnojas, ka ir nevainīgs un apsūdzības noliedz.

Intervija nosaukta "Latvija norijusi iepriekšējā gadsmitā ne līdz galam nosistas ideoloģijas vīrusu".

Stefanovs savā "Youtube" kanālā vēl nesen intervējis arī citus ar Latviju saistītus aktīvistus, kuri neslēpti atbalsta Kremli.

To starpā ir par noziedzīgu organizāciju nodēvēto "Baltijas antifašistu" līderis Sergejs Vasiļjevs, Krievijas pusē Ukrainā karojošais Beness Aijo, nesen uz Krieviju aizmukušais Andrejs Mamikins, bēdīgi slavenā "Z" simbolikas nēsētāja un Krievijas simpatizētāja Jeļena Kreile.

Ko saka Kuzmuka darba devējs?

Būtiski, ka RVS - skola, kurā Kuzmuks šobrīd oficiāli strādā, ir Rīgas pašvaldības dibināta un ir Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pakļautībā esoša iestāde.

Jauns.lv sazinājās ar iestādi, lai vaicātu, vai RVS ir informēta par Kuzmuka pašreizējām aktivitātēm - interviju sniegšanu apšaubāmiem informācijas resursiem Krievijā - un vai sekos kāds lēmums.

Rakstiski RVS pārstāve atbildēja: "Igors Kuzmuks šobrīd atrodas darba nespējas periodā,  skola plāno izbeigt darba attiecības, tiklīdz tiks noslegta darba nespējas lapa."

Rīgas pilsētas tiesa Latgales priekšpilsētā 27. septembrī plkst. 11 turpinās skatīt krimināllietu, kurā bijušais Rīgas domes "Saskaņas" deputāts Igors Kuzmuks apsūdzēts par to, ka atbalstīja Ukrainā notiekošā bruņota konflikta finansēšanu.

Prokuratūras ieskatā apsūdzētais savā "Telegram" kanālā pārpublicēja aicinājumu finansēt un nodrošināt ar mantu Krievijas bruņotos spēkus, kuru darbība ir vērsta pret Ukrainas teritoriālo neaizskaramību un politisko neatkarību.

Kuzmuka vārds izskanēja pērn vasarā, kad Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments vērtējis RVS sporta trenera, kādreizējā Rīgas domes deputāta no "Saskaņas" Kuzmuka rīcību saistībā ar Krieviju slavinošām aktivitātēm.

Kuzmuks atkārtoti startēja 2020. gada Rīgas domes vēlēšanās, taču pašvaldībā neiekļuva.