foto: Lita Krone/LETA
Rīgas domnieks gānās un melo par Latviju
Rīgas domnieks Igors Kuzmuks, viens no skandalozajiem Rīgas satiksmes konsultantiem, regulāri Facebook publicē neargumentētus pārmetumus un melus par Latviju.
Sabiedrība
2019. gada 6. septembris, 06:18

Rīgas domnieks gānās un melo par Latviju

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Jau desmit gadus Rīgas domnieka krēslā sēž Igors Kuzmuks (Saskaņa) – sporta skolotājs, valdes priekšsēdētājs sabiedriskā organizācijā Prāta spēks, kuras mērķis esot veidot neatkarīgu un bagātu Latviju ar tai lojāliem pilsoņiem. Tomēr Kuzmuka aktivitātes internetā nerada pārliecību, ka viņš būtu lojāls Latvijas valstij.

Tieši otrādi, Kuzmuka ieraksti liecina, ka viņš visādos veidos cenšas nomelnot Latvijas politiku un mūsu valsti pasniegt kā neizdevušos veidojumu, pretēji varenajai, miermīlīgajai un demokrātiskajai Krievzemei. Savus argumentus Rīgas domnieks pamato ar klaji izfantazētiem faktiem.

Sarēķina neesošu miljardu

Lūk, tikai daži citāti no Kuzmuka ierakstiem Facebook un Twitter.

Apgalvojot, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju neatbalsta Latvijas dalību NATO, viņš uzsver, ka Latvijā valdošais režīms ik gadu militārajām vajadzībām tērē ap miljardu eiro. Tomēr tas neatbilst patiesībai. Aizsardzības ministrijas budžets šim gadam ir 636,65 miljoni eiro.

Kuzmuks ir arī pārliecināts, ka Latvija NATO iestājusies puslegāli un “absolūtais Latvijas iedzīvotāju vairākums neatbalsta Latvijas dalību NATO”. Šā gada sākumā publicētais Eirobarometra pētījums liecina, ka pagājušā gada otrajā pusē Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) pilnībā uzticējās 66% iedzīvotāju (jau vairākus gadus šis rādītājs Latvijā nav zem 60%).
Tā kā NBS vienlaikus ir arī NATO karaspēks, jāsecina, ka vairākums tomēr uzticas NATO. Tikmēr 15% nebija sava viedokļa, un tikai 19% neizteica atbalstu armiju.

foto: Latvijas Armija
NATO un Latvijas armija Saskaņas deputātu laikam tik ļoti biedē, ka viņš par trešo daļu uzpūtis mūsu valsts militāro budžetu.

Neaizmirst arī reliģiju

Komentējot Saeimas pieņemto lēmumu, ka turpmāk par Latvijas Pareizticīgās baznīcas (LPB) galvu – metropolītu – varēs būt tikai Latvijas pilsonis, Kuzmuks retoriski jautā: Pareizticīgajā baznīcā tikai pilsoņi?, tā lasītājam liekot maldīgi uzskatīt, ka turpmāk par pareizticīgajiem varēs būt tikai Latvijas pilsoņi.
To, ka jebkuras Latvijā reģistrētās reliģiskās organizācijas vai baznīcas loceklis brīvi var būt jebkuras valsts pilsonis un viņš var tajā arī kalpot (tikai ne pašā augstākajā amatā), Kuzmuks gan nevēlas minēt.

Vienlaikus jāpiebilst, ka, salīdzinot ar Krieviju, mūsu valstī reliģijas brīvība ir nodrošināta daudz lielākā mērā. Ne velti Krievijā par ekstrēmistiem pasludinātie Jehovas liecinieki tagad patvērumu meklē Baltijas valstīs un Skandināvijā.

Zīmīgi, ka arī Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līgums nosaka, ka Latvijas katoļu baznīcā par bīskapiem var kļūt tikai Latvijas pilsoņi. Tas nekādi nav ietekmējis Latvijas un Vatikāna draudzīgās attiecības, un Romas pāvestam pat sapņos nerādās Svētā Pētera laukumā nolādēt Māras zemes valdības sātanisko lēmumu.

Ierastie meli par etnisko sastāvu

Vēl viens maldinošs Kuzmuka matemātiskais aprēķins ir tas, ka apmēram puse Latvijas iedzīvotāju ir krievvalodīgie. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, šā gada vidū no 2 087 986 Latvijas iedzīvotājiem 1 260 446 bija latvieši. Tas nozīmē, ka, pēc Kuzmuka rēķiniem, tikpat daudz vajadzētu būt arī krievvalodīgajiem.

foto: Twitter.com
Igors Kuzmuks paštīksminās ar sevi tviterī.

Realitātē (turklāt par piederību krievvalodīgajiem varam diskutēt, jo nav ne tādas tautības, ne cilšu grupas) Latvijā dzīvo 533 847 krievi, 65 922 baltkrievi un 50 752 ukraiņi, un ne visi šo tautu pārstāvji varētu būt priecīgi, ka viņus sauc par krievvalodīgajiem.
Komentējot nākamā ASV vēstnieka Džona Leslija Kārvaila izteikumu, ka nepieciešams pretdarboties Krievijas propagandai, Kuzmuks ASV pārmet: “Varbūt pārtrauciet savos medijos melot un manipulēt? Tad arī nebūs kam pretdarboties!”

Te nu jāteic, ka Rīgas domniekam ir greiza izpratne par ceturtās varas lomu un ietekmi viņa pieminētajās valstīs. Parīzē bāzētās preses un vārda brīvības organizācijas Reportieri bez robežām publicētais Pasaules preses brīvības indekss liecina – lai arī ASV ir mazāk preses brīvība nekā Latvijā (no 180 valstīm Latvija ierindojas 24., bet ASV 48. vietā), Krievijā prese tikai ar grūtībām uzskatāma par brīvu – lielā kaimiņvalsts šajā sarakstā ir ierindojusies 149. vietā.

Bailes no valsts valodas

Dzēlīgu Kuzmuka attieksmi izpelnījusies arī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, kura intervijā LNT izteikusies, ka, tiekoties ar pedagogiem mazākumtautību skolās, skolotāji teikuši – krievu bērnudārzos jādomā par to, lai tur pamatvaloda būtu latviešu valoda.

Šādu pieeju Kuzmuks nodēvējis par virscinismu: “Vai arī koncentrācijas nometnēs cilvēki gribēja pašiznīcināties?!” Sekojot Kuzmuka loģikai, jāsecina, ka Latvijas bērnudārzi tiek asociēti ar nacistu nāves nometnēm…

Brīvais kazaks no eiro neatsakās

Šīs ir tikai dažas no pērlēm, ko sacerējis brīvais kazaks, kā viņš pats sevi dēvē krievu presē. Saskaņas deputāts sevi portretē Facebook ar militārā sveicienā pieliktu roku pie PSRS armijas cepures ar saukli: “Služu Sojuzu!” (“Kalpoju Savienībai!”)

Tā nu, manipulējot ar informāciju un sagrozot faktus, Saskaņas politiķis iestājas par neatkarīgu un bagātu Latviju, audzina tai lojālus pilsoņus. Par to viņš arī nopelnījis dāsnu atalgojumu. Kā Rīgas domnieks pērn Kuzmuks algā saņēmis 12 372 eiro, kā Rīgas starptautiskās autoostas padomes loceklis – 17 803 eiro, bet kā viens no skandalozajiem Rīgas satiksmes konsultantiem, sniegdams padomus darbinieku veselības jautājumos – 35 115 eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienestam iesniegtā amatpersonas deklarācija. 4000 eiro, ko Kuzmuks pērn ziedojis Saskaņai, uz šā guvuma tāds piliens vien izskatās.

„Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem”. “Par "Modernie meli" saturu atbild SIA "Izdevniecība "Rīgas Viļņi""