foto: LETA
Vilciens uz Valku brauc tikai dziesmā
Vilciens pirms došanās ceļā AS "Pasažieru vilciens" maršrutā Rīga - Valga.
Viedokļi
2023. gada 18. septembris, 07:45

Vilciens uz Valku brauc tikai dziesmā

Ieva Štāle

Jauns.lv

Bij’ tāda dziesma “Nāk vilciens no Rīgas uz Valku”. Paldies, Satiksmes ministrija. Nāk, tikai uz Valgu, joprojām 21. gadsimtā.

Lai nokļūtu Valkā, vēl pērn, decembrī, pie māmiņas, pārbaudīju, ar satiksmi viss bija kārtībā – ir tiešie tiešie reisi uz Valku ar autobusu. Tad pēkšņi viss mainījās ar 1. decembri 2023. gadā. Autobusi tik ar pārsēšanos caur Sedas purvu, Valmieru.. Nu tad atliek “Pasažieru vilciens”.

Un tas ir ekselents, neraugoties uz to, ka līdz Rīgas Pasažieru stacijai arī vēl jātiek – Jaunķemeru mikriņi nomizināti (speciāli lietoju šo vārdu). Sloka – Rīga pie mums jau pie tirgus vairs nav, kur stāvēt kājās. Bet man vēl ir Valka! Labs, jā, vilciens, kad Siguldā izkrīt tūristu, ārzemnieku un skolēnu kliedzošs bars pretī zelta rudenim.

Vilciens ir labs, ja piever acis uz to, ko jau norādīja tas franču žurnālists, kurš veido raidījumus par vilcieniem pasaulē un arī bija braucis no Rīgas uz Valgu un tālāk pa Igauniju, uz Tallinu, tad Somiju. Viss, ko viņš redzēja vilcienā Rīga-Valga (jo Valkā nepietur), bij tāaads logs, caur kuru neko nevar redzēt, un jaunieši, kuri savās sēdvietās ēda voblu un dzēra alu.

Kad skatījos raidījumu, man bija kauns, tāpēc ilgu laiku nekāpu “Pasažieru vilcienā”. Bet viņš, tas francūzis, ne/zināja (par laimi), ka vienkāršam pilsonim nav lemts izkāpt savas valsts pilsētā Valkā. Viņš paklusēja un savu reportāžu sāka no Valgas tālāk pa Igauniju maigi norādot. Ka Valgā sākas civilizācija….

Pastāv opcija (un tas laikam ir valsts noslēpums, jo info ir tikai tautas “no mutes mute” un “visitvalka”, nemeklējiet 1188, tur joprojām nav modušies no ziemas miega), šīs valsts pilsoņiem esot piedāvājums izkāpt Lugažos pirms Valkas. Un neceriet, ka pēc Cēsīm jums “Pasažieru vilciens” turpinās nosaukt stacijas – ne tur izleci, pats vainīgs.

Bet, lai nokļūtu Valkā, jums nav jābrauc uz Valgu. Jāizkāpj Lugažos. Neticami, bet jūs tur tiešām gaidīs mazs “drenāžas” mikrobuss un aizvedīs uz Latvijas pilsētu Valku. (saraksti 1188 nesakrīt, tiem neticiet). Ja uzminēsiet sarakstus, ar to pašu būsiet un atceļā nokļūsiet Lugažos uz vilcienu. Nu vot.

Tagad jūs varu vest ekskursijā ar vilcienu uz Valku. Un paldies tai kundzītei seniorei no Tukuma (!), kura man visu ierādīja, izstāstīja. Viņa šādi ceļo, lai skaistā atvasaras dienā Igaunijā pasēdētu kafejnīcā un pāris stundas padzertu Valgā garšīgo kaimiņu kapiju, lūk.

Ak, jā, jums jārēķinās, ka uz vilciena logiem būs nesaprotams uzraksts, ka vēdināšanas režīmā jūs nedrīkstat pieskarties logiem. Iedomājieties situāciju – ir atceļā atvērts katrs otrais logs katrā vagonā. Un, pat, ja jūs vēlētos pārkāpt jebko, lai saudzētu savu veselību, tos logus neizdosies aizvērt.

Es kā pret caurvējiem cilvēks jūtīgs kopumā par šo braucienu Kauguri–Valka–Kauguri izbraucu ar septiņiem sabiedriskā transporta vediem (!), samaksāju 17,10 eiro un vēl pēc tam ap 30 eiro par zālēm. Paldies, Satiksmes ministrija! Ceļā, lai satiktu māmiņu, pavadītas 12 stundas.