Māklsas centrā Ceplis atklāj mākslinieces Carukas izstādi

Dziedātāja Igo Mūzikas un mākslas centrā "Ceplis" atklāta mākslinieces un pedagoģes Ievas Carukas izstāde “Istaba”. Atklāšanas laikā Carukas talanta cienītājiem ...

gallery icon
Kultūra
2023. gada 1. septembris, 23:36

FOTO: Igo mākslas centrā Ceplis atklāj mākslinieces Carukas izstādi

Jauns.lv

Dziedātāja Igo Mūzikas un mākslas centrā "Ceplis" atklāta mākslinieces un pedagoģes Ievas Carukas izstāde “Istaba”.

Atklāšanas laikā Carukas talanta cienītājiem un izstādes viesiem bija iespēja klātienē tikties ar mākslinieku, un arī Cepļa pats saimnieks pagodināja izstādes atklāšanu. “Ceplis” atrodas Lielupes krastā pie Mežotnes.

“Šajā istabā es vēlējos radīt nedaudz citu realitāti. Jo Igo un, protams, mūzikas un mākslas centrs Ceplis, iedvesmo. Te ir sajūtu, vēstures daudzslāņotība, bezgalīgi radoša vide, tāpēc nolēmu, ka manas Grācijas un spēlīgās Dievietes te labi iedzīvosies un kopā ar maniem mākslas objektiem radīs melnbalto telpu, kur ieejot - uz brīdi apstāsies laiks,” par izstādi atklāj Caruka.

Izstādē skatāmi Ievas Carukas lielformāta darbi, kas tapuši mākslinieces studijā, kuri vēl nav izstādīti šādā komplektācijā. Kā ekspozīcijas ievads ir Cepļa fabrikas pirmā stāvā atrodamais  mākslinieces lielformāta gleznojums uz telpas centrālās sienas “Riesta deja”.

“Savus lielos pasaules stāstus es rakstu ar līnijām, krāsu kontrastiem un kolāžām. Kad emocijas sit augstu vilni, izdomāju sev spēli, kur esmu režisors un tēlnieks. Stāvot pretī melni krāsotam audeklam, ar balto krāsu uz otas izskaldu visu lieko no melnā. Tas ir aizraujošs process. Līdzīgi kā gaismas stars tumšā telpā mums atklāj pasauli ar vilinošām gaismēnām, faktūrām - tā manās melnbaltā cikla gleznās var atrast spēli ar gaismu “pasaules melnajā istabā”. Te izgaismojas sieviešu  pirmatnīgi jutekliskie silueti, nezināmas pilsētas un Kartupeļu tīrītāja. Tieši melnais un baltais palīdz saskatīt pasaulē ko svarīgu – to, ko nesaredzam sadzīves raibajā burzmā,”  tā par saviem darbiem saka pati māksliniece Ieva Caruka.

Māksliniece prezentē arī divus darbus, veltītus  Ukrainas tautas tērpa galvenajam akcentam - izšuvumam. Šobrīd Ieva piedalās ar saviem jaundarbiem vērienīgā Ukrainas laikmetīgās mākslas muzeja Korsakiv projektā Ķosmogonijas sajūtas” Lutskā.

Ieva Caruka ir māksliniece un pedagoģe, Izstāde tika atklāta dziedātāja Mūzikas un mākslas centrā "Ceplis" Lielupes krastā pie Mežotnes., biedrības „Mārupes radošā laboratorija” valdes locekle. Studējusi Ļvovas (Ukraina) Poligrāfiskās akadēmijas  Grāmatu grafikas nodaļā un beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu, maģistrs.

Kopš 1988. gada piedalījusies vairāk nekā 87 mākslas izstādēs Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Šveicē, Azerbaidžānā, Vācijā, Albānijā, Indijā, Beļģijā, Spānijā, Nīderlandē, Bulgārijā un Austrālijā, no kurām 40 ir bijušas mākslinieces personālizstādes. Piedalījusies vairāk kā 20 starptautiskos mākslas plenēros un simpozijos.

Vairāk  Ievas Carukas darbus var apskatīties  www.artcaruka.com

Mākslinieces darbi kolekcijās: Latvijas mākslinieku savienības muzejs, M.Rotko mākslas centrs, Daugavpilī,  Zuzeum mākslas centrs, Ļvovas Nacionālais  Mākslas Muzejs Ukraina,  Mūsdienu mākslas muzejā Korsakiv  Lutskā ,Ukraina, Prištinas universitātes  kolekcijā, Kosova, H. Alijeva Kultūras fonda kolekcijā, Baku, Azerbaidžāna, Latvijas ex-prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas privātkolekcijā,  Eiropas Komisijas kolekcija, Brisele un privātkolekcijās Eiropā, Austrālijā un ASV.