foto: AFP/Scanpix
Krišjānis Kariņš jaunajā valdībā varētu kļūt par ministru
Krišjānis Kariņš.
Politika
2023. gada 30. augusts, 06:35

Krišjānis Kariņš jaunajā valdībā varētu kļūt par ministru

Jauns.lv

Demisionējošais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) jaunajā valdībā varētu kļūt par ārlietu ministru. Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle intervijā portālam Jauns.lv pieļāva, ka nākotnē viņš varētu atgriezties Eiropas Savienības institūcijās.

Jautāts, kāda varētu būt Kariņa tuvākā nākotne, politoloģe sacīja: “Es domāju, ka šobrīd Kariņa kungs vēl aizvien ir “Jaunās vienotības” (JV) seja, lai gan viņš ir teicis, ka gribētu Eviku Siliņas kundzi pamazām veidot, iespējams, par JV jauno seju, ar ko sabiedrībai asociējas partija JV.

Iespējams, lūgs pildīt ārlietu ministra pienākumus

Kariņa kungs vēl aizvien ir ļoti svarīgs JV kā atpazīšanas zīme, tādēļ domāju, ka JV pagaidām viņu noteikti lūgs palikt kaut kur šeit pat, iespējams, ārlietu ministra postenī, lai pamazām veidotu politiķu nomaiņu, lai nebūtu sajūtas, ka vismaz vienā daļā sabiedrības pozitīvi vērtētais Kariņa periods ir beidzies, ka tagad JV notiks pilnīgi kaut kas cits un ka nav pēctecības.

Vajadzīga pēctecība

Tāpēc domāju, ka Kariņa kungs pagaidām tiks aicināts palikt šeit pat kaut kur JV Latvijas mērogā, kādos politiskos amatos, lai vienkārši veidotu sabiedrībā pēctecības, pārmantojamības sajūtu un nepazaudētu vienu no būtiskākajām partijas atpazīšanas zīmēm, sejām, identitāti.

Ministra postenis varētu būt kā patīkama atpūta

Vienkārši sakot, es pieļauju, ka šobrīd viņam būs jāuzņemas ārlietu ministra postenis, kas viņam (ņemot vērā pieredzi un darbošanos Ministru prezidenta amatā), no vienas puse, būs pietiekami zināms lauks, tajā pat laikā, iespējams, tā būs patīkama atpūta pēc milzīgās slodzes, kas noteikti ir, esot premjera postenī.

Nākotnē varētu atgriezties Eiropas Savienības institūcijās

Es pieļauju, ka Kariņa interešu sfērā ir Eiropas Savienības līmeņa jautājumi. Iespējams, viņš nākotnē redz savu atgriešanos vairāk Eiropas Savienības institūcijās.

Bet tas jau ir ilgāka termiņa mērķis. Domāju, ka pagaidām ļoti svarīgi ir tas, ka viņš ir šeit klātesošs.”

Partija varētu pazaudēt savu identitāti

Latvijas politikā ir zināms gadījums, kad kādas citas partijas zināmākais politiķis devās strādāt uz Eiropas Savienības institūcijām ārpus Latvijas un tādējādi pagaisa no regulāras aprites Latvijā. Pēc tam partija zaudēja savu identitāti, jo vēlētājiem likās, ka ir pazudis cilvēks, ar kuru viņi visu laiku asociēja partiju.

Jāņem vērā, ka Kariņš ir ļoti spilgta un ilgtermiņa JV seja un turklāt cilvēks, kas partiju izvilka no diezgan slikta politiskā stāvokļa. Partija bija ar salīdzinoši zemiem reitingiem, bet Kariņš to atgrieza popularitātes saulītē, speciāliste teica.

Sarunas par jauno valdību

Portāls Jauns.lv jau ziņoja, ka 17. augustā Kariņš Valsts prezidentam iesniedza dokumentu par valdības demisiju. Jaunās valdības veidošana uzticēta līdzšinējai labklājības ministrei Siliņai (JV). Patlaban notiek sarunas par valdības sastāvu.