foto: Ieva Lūka/LETA
"AS "Sadales tīkls" skaidro izmisušajiem pensionāriem, kādēļ tāds milzīgs rēķins par elektrību
Elektrības skaitītājs.
Sabiedrība
2023. gada 16. augusts, 12:20

"AS "Sadales tīkls" skaidro izmisušajiem pensionāriem, kādēļ tāds milzīgs rēķins par elektrību

Jauns.lv

Jauns.lv jau vēstīja, ka nesenie elektrības rēķini bija nepatīkams pārsteigums daudziem, taču par īpaši sāpīgu triecienu tas izvērties Latvijas nomalēs dzīvojošajiem, kuru gadiem izkoptie īpašumi un pašu sarūpētās iedzīves izmaksas nu trīskāršojušās. "AS "Sadales tīkls" paziņojis, ka skaidro rēķina pieauguma iemeslus un sniedz ieteikumus rēķina samazināšanai.

Savu Latgalē dzīvojošo vecāku skarbo pieredzi "Facebook" aprakstījis interneta resursa Travelnews.lv vadītājs Aivars Mackevics — viņa vecāki paziņojuši, ka jūlija rēķinā par elektrību jāmaksā 92,63 eiro, kamēr maijā bija tikai 34,57 eiro.

Emocionālā vēstījumā viņš norādījis, ka lauku iedzīvotājiem, jo īpaši pierobežā, jau tā strauji sarūk kvalitatīvo pakalpojumu klāsts, iedzīvotājiem jāsaskaras ar daudzām neērtībām un nedrošības sajūtu, gandrīz par visu ir jāparūpējas pašiem visdažādās likstās, tādēļ AS "Sadales tīkla" paaugstinātais tarifs tieši lauku iedzīvotājiem Latvijas austrumu pierobežā ir ļoti negodīgs un tas tikai veicinās depopulāciju.

"AS "Sadales tīkls" paziņoja, ka ir sazinājies ar konkrēto klientu, izskaidrojot rēķina pieauguma iemeslus un sniedzot ieteikumus rēķina samazināšanai.

Turklāt uzņēmums paziņoja, ka veic plašu informēšanas kampaņu par jauno tarifu veidošanos un ietaupīšanas ieteikumiem. "Lai iespējami plaši informētu sabiedrību par gaidāmajām izmaiņām tarifos, uzņēmums veicis visaptverošas aktivitātes, t. sk. aprīlī organizēta preses konference (būtiskākā informācija izskanējusi mediju ziņās, aptverot TV, radio, ziņu portālus un drukāto presi). Papildus organizēti vairāki mediju kampaņas posmi, izvietojot būtiskāko informāciju un infografikas gan nacionālajos, gan reģionālajos medijos. Lai sasniegtu tos sabiedrības pārstāvjus, kas nelieto digitālās tehnoloģijas, informācija un infografikas izvietotas Latvijas lielākajos reģionālajos (un nacionālajos) laikrakstos.

Papildus veikta arī individuāla saziņa ar tiem klientiem, kas snieguši AS "Sadales tīkls" kontaktinformāciju saziņai - balstoties uz uzņēmuma rīcībā esošo informāciju par klienta elektroenerģijas patēriņu un pieslēguma datiem, e-pasta un iespēju robežās arī īsziņas formā apziņotas tās mājsaimniecības, kurām būtu rekomendējams izvērtēt nepieciešamo pieslēguma jaudu vai "Speciālā" tarifu plāna piemērotību. Šādā veidā sasniegti aptuveni 160 tūkst. "Sadales tīkla" klientu.  Individuālas e-pasta izsūtnes, informējot par izmaiņām tarifos, sagatavojis arī vairums elektroenerģijas tirgotāju," teikts uzņēmuma komentārā par pašreizējo situāciju.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā stājās spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātie "Sadales tīkla" un pārvades sistēmas operatora "Augstsprieguma tīkls" jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām ir atšķirīga atkarībā no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp maksu nosaka, vai ir ir vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu būs atšķirīgs, ko ietekmēs izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) gaidāmais rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.