foto: Rojs Maizītis
Cik? Cik? Zināms, cik maksāja Čaka ielas labiekārtošana, kuras rezultātā saliktie koki kastēs panīka
Sabiedrība
2023. gada 3. augusts, 07:06

Cik? Cik? Zināms, cik maksāja Čaka ielas labiekārtošana, kuras rezultātā saliktie koki kastēs panīka

Jauns.lv

Sociālajos tīklos tika pamanīts Rīgas domes (RD) neveiksmīgais mēģinājums “zaļināt” A. Čaka ielu ar koka kastēm, kurās sastādīti koki. Dome neslēpj, ka tos uzturēt nav izdevies.

To piefiksēja politiķis, bijušās 13. Saeimas deputāts Viesturs Liepkalns (Attīstībai/Par!) un gan foto, gan pārdomas publicēja “Twitter”.

“Šodien nogāju Čaka ielu un nofotografēju visus kokus kastē. Lūk, pievienojies man un iesim cauri soli pa solim kopā,” raksta Liepkalns.

Fotogrāfijās atklājas, ka A. Čaka lielu šobrīd, jūlija un augusta mijā, tik tiešām rotā panīkuši, kalsni kociņi kastēs.

Čaka iela nobendējusi domes izliktos kokus kastēs

Sociālajos tīklos ir pamanīts Rīgas domes (RD) pēdējos gados iecienītais, taču praksē neveiksmīgais mēģinājums “zaļināt” A. Čaka ielu ar koka ...

gallery icon

Kopējais projekts izmaksājis ap 360 000 eiro

Jāsliecas domāt, ka šis nebūt neatbilst RD sākotnējai vīzijai. Tādēļ vērsāmies ar jautājumiem – kā tā sanācis, un, cik par šādu kastu izlikšanu samaksāts?

Noskaidrojas, ka A. Čaka ielas labiekārtošanas projektu realizēja Rīgas domes Satiksmes departaments.

Labiekārtojumu ideja radusies Centra attīstības biedrībai, krietni papildinot sākotnējo departamenta piedāvājumu.

Šodien dome Jauns.lv precizēja, ka projekts izmaksājis 358 868,38 eiro.

"[Labiekārtošana] ietver gan ielas labiekārtošanu, uzstādot soliņus, atkritumu urnas, velosipēdu statīvus un puķu kastes ar stādījumiem, gan ielas apzaļumošanu, pavasarī iestādot 26 kokus un iesējot divas puķu pļavas," skaidroja domē.

“Ņemot vērā ielas specifiku, tajā [A. Čaka ielā] ir ļoti sarežģīti vai neiespējami izveidot pastāvīgus koku stādījumus – gan apakšzemes komunikāciju, gan vietas trūkuma, gan augsto izmaksu dēļ, tādēļ tika nolemts izmēģināt atdzīvināt ielu, veidojot koku stādījumus kastēs,” runājot par koku likteni, skaidro domes Komunikācijas pārvaldes ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators Mārtiņš Vilemsons.

Viņš arī informē, ka No šīs vasaras sākuma podos iestādītos kokus kopj pašvaldības uzņēmums "Rīgas meži".

“Koki tika un tiek rūpīgi kopti: sausajā laikā tie tika laistīti katru dienu, bet tagad – divas līdz trīs reizes nedēļā. Tāpat stādījumi tiek bagātināti ar tiem nepieciešamajām vielām. Urbānā vide nav īpaši labvēlīga kokiem un tie (arī zemē iestādītie) var aiziet bojā dažādu iemeslu dēļ (sāls, karstums, kaitēkļi, mehāniski bojājumi),” skaidro domes pārstāvis.

Vilemsons piebilst, ka A. Čaka ielā diemžēl atsevišķi koki nebija sazaļojuši vēl vasaras sākumā un sezonas beigās tiks izvērtēts koku stāvoklis.

Labiekārtojuma projektam vēl nav beidzies divu gadu garantijas laiks, tāpēc, ja tiks nolemts atjaunot koku stādījumus, tas būs jāveic par labiekārtojuma uzstādītāju līdzekļiem, informēja domes runasvīrs.