foto: LETA
"Tas taču nav nopietni!" Ļaudis sašutuši par skatu pie Nacionālās bibliotēkas
Latvijas Nacionālā bibliotēka.
Sabiedrība
2023. gada 24. jūlijs, 15:28

"Tas taču nav nopietni!" Ļaudis sašutuši par skatu pie Nacionālās bibliotēkas

Jauns.lv

Kāpnes pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas izskatās noplukušas un nekoptas. Latvijas iedzīvotāji ir sašutuši par mūsdienu būvniecības kvalitāti un pauž neizpratni - vai tiešām Rīgas vizītkarti nevar sakārtot?

Attēlā redzams, ka pie kāpnēm vietām atkritušas akmens flīzes, pašu kāpņu priekšā atrodas nodilušas plāksnes.

"Nacionālās bibliotēkas smalkās kāpnes nolietojušās ātrāk nekā padomju laiku betona būves," raksta soctīkla "Twitter" lietotājs ar segvārdu "Nika Saliktengriba".

Cilvēki sociālajā tīklā pauda neizpratni par atbildīgo personu bezdarbību, jo "Gaismas pili" dēvē par Latvijas lepnumu un galvaspilsētas vizītkarti.

"Kauns skatīties uz LNB no malas - logi ir nemazgāti. Laikam gaida, kad lietus vai sniegs snigs," raksta viens no soctīkla lietotājiem.

"Ei, tas taču nav nopietni! Cik maksāja šīs ēkas kvadrātmetrs? Par tādu naudu kāpnes vajadzēja no granīta izgriezt!" raksta Ilze Kusiņa.

"Tumšā korupcijas pils, nevis gaismas pils," raksta Emuārs Kārkliņš.

Kāds atcerējās, ka būvdarbu veikšanā toreiz tika piesaistīti viesstrādnieki. 

Kā vēstīts iepriekš, Latvijas Nacionālās bibliotēkas jeb "Gaismas pils" ēka celta 2008. - 2014. gadā Daugavas kreisajā krastā, iepretim pilsētas vēsturiskajam centram un ir viena no ievērojamākajām kultūras celtnēm Latvijā pēdējo 10 gadu laikā. Projekts valstij izmaksājis 187 miljonus latu, bet, ja pārskaita pēc pašreizējā kursa, tad 272 227 680 eiro.

2023. gada maijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. "Tas ir starptautiski atzīts arhitektūras šedevrs, kas par latviešu kultūru stāsta pasaulei," lēmumu argumentēja Kultūras ministrija.