Latvijas firmas “Sun Finance” pārstāvis Aigars Plivčs joprojām aizturēts Vjetnamā – konsulāts uztur saikni ar viņa ģimeni
Ārlietu ministrijā darīja zināmu, ka Konsulārais departaments ir informēts par Latvijas pilsoņa aizturēšanas faktu Vjetnamā un ir pārliecinājies, ka aizturētajam ir advokāts. (Foto: Shutterstock)
Sabiedrība
2023. gada 21. jūlijs, 10:17

Latvijas firmas “Sun Finance” pārstāvis Aigars Plivčs joprojām aizturēts Vjetnamā – konsulāts uztur saikni ar viņa ģimeni

Jauns.lv

Iepriekšējā mēneša beigās Vjetnamas policija aizturēja latvieti Aigaru Plivču, kurš valstī pārstāv kompāniju "Sun Finance Group". Plivčs tika aizturēts saistībā ar varasiestāžu iebildumiem pret konkrētās firmas darbu un joprojām atrodas Vjetnamā.

Konkrētajā valstī šī firma esot piedāvājusi iedzīvotājiem aizdevumus ar zemāko likmi 401,5% gadā un augstāko 1379,7% gadā, apgalvo vietējie mediji.

Aizturētais Latvijas pilsonis vietējai policijai esot atzinies, ka strādā uzņēmumā "Sun Finance Group" un nodarbojas ar kreditēšanu, parādu piedziņu, izmaksu vadību un cilvēkresursu vadību.

Vjetnamas varasiestādes 26. maijā veica pārbaudi un secināja, ka uzņēmumi "Digital Credit Company", "Fincap VN Company" un "Sofi Solutions Company" darbojas kā lombardi un finanšu konsultāciju pakalpojumu sniedzēji un ar tīmekļa vietņu "tamo.vn" un "findo.vn" starpniecību izsniedz aizdevumus uz ārkārtīgi augstām procentu likmēm.

Tie piedāvājuši aizdevumus ar zemāko likmi 401,5% gadā un augstāko 1379,7% gadā.

Minētās tīmekļa vietnes izveidoja "Sun Finance Group", kura galvenais birojs atrodas Latvijā un kas nodarbojas ar aizdevumu izsniegšanu Vjetnamā, ziņoja "Saigon News".

Ārlietu ministrija uztura saziņu ar Plivča ģimeni

jauns.lv vērsās pie “Sun Finance Group”, lai lūgtu informēt, vai situācija Vjetnamā ir virzījusies uz priekšu.

Firma norādīja, ka būtisku jaunumu šajā lietā pagaidām neesot: “Procesā nekādu jaunumu nav. Šobrīd aktīvi strādājam ar advokātu biroju, lai pēc iespējas ātrāk atrisinātu šo pārpratumu. Tiklīdz būs kādi jaunumi, informēsim.”

Tikmēr Ārlietu ministrijā darīja zināmu, ka Konsulārais departaments ir informēts par Latvijas pilsoņa aizturēšanas faktu Vjetnamā un ir pārliecinājies, ka aizturētajam ir advokāts, kurš sniedz viņam nepieciešamo atbalstu.

Tāpat konsulārās amatpersonas uztur saziņu ar pilsoņa ģimeni.

Vjetnamas policija veica izmeklēšanu pret trim minētajiem uzņēmumiem un deviņiem apsūdzētajiem par "aizdevumu izsniegšanu ar augstu procentu likmi civiltiesiskos darījumos". 

Izmeklēšanas laikā policija atklāja, ka Plivčs ir "Digital Credit Company", "Fincap VN Company" un "Sofi Solutions Company" tīmekļa vietņu operators.

Iepriekš jau vēstījām, ka firmai ir saikne arī ar citiem Latvijā dzīvojošajiem, tostarp vienu no Latvijas bagātākajiem cilvēkiem.

Pati firma īsi pēc Vjetnamas varasiestāžu aktivitātēm nāca klajā ar paziņojumu, kurā pauda aizdomas, ka notikušais varētu būt saistīts ar kompānijas atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju.

Jūnija beigās Vjetnamā parādījās ziņa, ka Hošiminas policija aizturējusi arī 41 gadu vecu krievu izcelsmes biznesmeni vārdā Maksims Zubkovs par to, ka viņš vadījis sešus uzņēmumus, kas izsnieguši vietējiem iedzīvotājiem aizdevumus ar ļoti augstām likmēm.

Vjetnamas likumsargi, kuru uzdevums ir monitorēt konkrētajā nozarē darbojošos uzņēmumus, jau kādu laiku vēroja ar Zubkovu saistītās firmas, kuru biroji atrodas pilsētā, vēsta Vnexpress.net.

Pēc tam, kad tika konstatētas “aizdomīgas pazīmes”, likumsargi aprīlī veica reidus, atsavināja dokumentus, kas saistīti ar nelikumīgu naudas aizdošanu, un apturēja kompāniju darbību.

Firmas “Phuc Loc tho”, “Bao Tin Kim Long”, “Gofigo”, “Infobot”, “Infinity” un “Solution Lab” bija reģistrētas kā grāmatvedības, revīzijas firmas un juridisko pakalpojumu sniedzēji, taču nedarīja neko citu, kā vien aizdeva naudu ar ļoti augstām likmēm.

Visām šīm firmām bija vienota sistēma un darbinieki, vēsta Vjetnamas medijs.

Policija uzskata, ka šo uzņēmumu nodarbošanās ar aizdevumu izsniegšanu bijusi sistemātiska, vadītājiem, reklāmas un klientu apkalpošanas speciālistiem vadot topošos kredītņēmējus, lai tie aizņemtos naudu internetā.

Tika konstatēts, ka uzņēmumi piedāvājuši likmes 183% līdz 2555% apmērā, jeb 10-128 reizes pārsniedzot Vjetnamas likumdošanā noteiktos, pieļaujamos apmērus.

Minētais Maksims Zubkovs tika identificēts kā šī rūpala organizators un šonedēļ tika arestēts.

Policija reidu ietvaros aizturējusi vēl 22 personas, kas strādāja šajos uzņēmumos, ziņo Vnexpress.net.