Egila Levita prezidentūras pēdējā diena. 07.07.2023

Valsts prezidenta Egila Levita prezidentūras termiņa noslēdzošā diena.

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 7. jūlijs, 14:14

FOTO: kā Egils Levits pavadīja pēdējo dienu prezidenta amatā

Jauns.lv

Pulksten 10.00 no rīta Valsts prezidents Egils Levits nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa un pateicas Nacionālo bruņoto spēku godasardzei, robežsargiem, policistiem un ugunsdzēsējiem par darbu valsts un tās iedzīvotāju labā. 

Uzrunājot karavīrus, robežsargus, policistus un glābējus, Valsts prezidents norādīja, ka Brīvības piemineklī simboliski attēloti mūsu karavīri - Brīvības cīņu dalībnieki, kuri izcīnīja valsti. Bez viņiem nebūtu brīvas un demokrātiskas Latvijas.

"Arī šodien jūs sargājat Latviju. Jūsu priekštečiem - Brīvības cīņu dalībniekiem - bija jāizcīna Latvija. Jums ir uzdevums nosargāt Latviju. Nosargāt Latviju, kas ir atjaunota pirms vairāk nekā 30 gadiem, bet kuras apdraudējums joprojām pastāv. Tieši pēdējos gados līdz ar Krievijas agresiju šis apdraudējums ir pieaudzis," pauda Levits.

Viņš klāstīja, ka Latvijas iedzīvotāji paļaujas uz viņiem, jo karavīri, robežsargi, policisti un glābēji ir profesionāli, disciplinēti, motivēti Latvijas patrioti. Visi Latvijas pilsoņi paļaujas, ka Latvija tiks nosargāta tādēļ, ka tas ir šo spēku uzdevums, kas tiek pildīts no visas sirds, kopā ar Latvijas sabiedrotajiem NATO.

"Jūsu profesionalitāte ir ļoti augsti novērtēta mūsu NATO sabiedroto vidū. Viena no labākajām NATO armijām, vieni no labākajiem NATO bruņotajiem spēkiem. Ne pēc skaita lieluma, jo esam neliela valsts, bet pēc profesionalitātes, pēc tā, kā jūs pildāt savus pienākumus," pauda Valsts prezidents.

Jau 10.45 Levits, cikla “Latviešu grāmatai 500” patrons, dāvināja vēstījumu par latviešu valodu un tās nākotni Latvijas Nacionālajai bibliotēkai.

Bet jau 12.00 Levits devās apmeklēt Ādažu militāro bāzi, kur tikās ar starptautiskā kontigenta kareivjiem un nobaudīja karabīru pusdienas. 

 Valsts prezidents Egils Levits pateicas Latvijas tautai par doto iespēju četrus gadus kalpot Latvijai Valsts prezidenta amatā.

"Es pateicos Latvijas tautai par man doto iespēju četrus gadus kalpot Latvijai Valsts prezidenta amatā. Es pateicos maniem domubiedriem, kolēģiem un atbalstītājiem. Es pateicos maniem kritiķiem. Arī turpmāk strādāšu Latvijas labā - kā atbildīgs savas valsts pilsonis un kā brīvs cilvēks," uzrunā, noslēdzot prezidentūru, saka Valsts prezidents Egils Levits.

Levits uzrunā norāda, ka iestājas par Latviju kā nacionālu valsti. Par latvisku Latviju, kur padomju okupācijas paliekām vairs nav vietas, viņš akcentē.

"Es iestājos par valsts valodu, par izglītību latviešu valodā, par vienotu Latvijas vēstures stāstu, par mūsu pretošanās varoņu atzīšanu, par latvisko mantojumu mūsu vēsturiskajās zemēs," turpina Levits.

Levits uzver, ka Latvijas drošība ir bijis manas prezidentūras svarīgākais uzdevums. "Es esmu iestājies par NATO pienākumu aizstāvēt katru Latvijas zemes centimetru," viņš norāda.