foto: Evija Trifanova/LETA
NA atbalsta Čakšu, un diez vai viņas nomaiņa veicināšot reformu gaitu
LIZDA lēmusi prasīt izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas demisiju.
Politika
2023. gada 1. jūlijs, 14:09

NA atbalsta Čakšu, un diez vai viņas nomaiņa veicināšot reformu gaitu

Jauns.lv/LETA

Nacionālā apvienība (NA) atbalsta Izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) darbu, vienlaikus norādot uz tēmām, kurām būtu pievēršama lielāka uzmanība, pauda Saeimas deputāts Jurģis Klotiņš (NA).

NA Saeimas deputāti neatbalsta Izglītības un zinātnes ministres demisijas pieprasījumu, norādīja Klotiņš, piebilstot, ka ministrijai būtu jāizvērtē, kā labāk strukturēt dialogu un sadarbību ar pedagogu arodbiedrību un pašvaldībām. Jau tagad pašvaldībās ir jārēķina pedagogu slodzes uz nākamo mācību gadu, tāpēc ministrijai skaidrība par skolotāju algu finansējumu būtu jāsniedz jau jūlijā.

"Atbalstām ministres Andas Čakšas darbu," uzsvēra Klotiņš. Ministre turpinot jau iepriekš iesāktos darbus, un diez vai viņas nomaiņa veicināšot reformu gaitu.

NA deputāti centušies "būt līdzās un atbalstīt" ministri, tomēr arī norāda uz tēmām, kurām viņuprāt pievēršama lielāka uzmanība. Piemēram, skolu tīkla reformas gaitā vajadzīgas padziļinātākas sarunas ar pašvaldībām. Skolu tīkls jāveido tā, lai tas ne tikai ekonomētu līdzekļus - jāņem vērā arī Latvijas lauku reģionu attīstība. Tur, kur būs pieejama izglītība, tur arī ģimenes apmetīsies, pauda deputāts.

Frakcijas deputāti neuzskata, ka skolu tīkla reformu var veikt, balstoties tikai uz "ekseļa aprēķiniem". Pašvaldībām jādod tiesības izmantot trīs izņēmumus no ministrijas izveidotajiem kritērijiem, jo ir novadi, kuros ģeogrāfiskais izvietojums ir tāds, ka bērniem varētu būt ļoti tālu jābrauc uz skolu. Jāveido pedagogu mobilitāte, kā tas tiek ir citviet Eiropā, piemēram, Somijā vai Katalonijā, kur mēdz būt sākumskolas, kas ir lielāku skolu filiāles. Klotiņš pauž, ka vajadzētu atļaut pašvaldībām izmantot pašvaldību izlīdzināšanas fonda līdzekļus, lai atbalstītu pedagogu darbu.

Kā vēstīts, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) lēmusi prasīt izglītības un zinātnes ministres Čakšas demisiju, jo nav izpildīts arodbiedrības lūgums pieņemt grozījumus visos nepieciešamajos Ministru kabineta (MK) noteikumos par finansēšanas kārtību pedagogiem.

LIZDA padome jūnija sākumā pieprasīja līdz 30.jūnijam pieņemt grozījumus visos MK noteikumos par finansēšanas kārtību pirmsskolas, vispārējās pamata un vidējās, profesionālās, profesionālās ievirzes, interešu, kā arī speciālās izglītības pedagogiem.