2023. gada festivāla "Lampa" otrā diena

Sestdien Cēsis turpinās devītais Sarunu festivāls "Lampa", kas sākās jau vakar, kopumā piedāvājot vairāk nekā 300 pasākumu.

gallery icon
64
Sabiedrība
2023. gada 10. jūnijs, 15:17

FOTO: kas notiek "Lampā" festivāla otrajā dienā

Jauns.lv

Sestdien Cēsis turpinās devītais Sarunu festivāls "Lampa", kas sākās jau vakar, kopumā piedāvājot vairāk nekā 300 pasākumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šogad programma tapusi, sadarbojoties ap 260 dažādām organizācijām un iedzīvotājiem - sabiedriskajām organizācijām, valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēm, uzņēmumiem, medijiem, augstskolām, politiskām partijām un citiem. Festivāla teritorijā atradīsies 55 skatuves un teltis.

Kā ierasts, "Lampas" programmā ir daudz diskusiju - to vidū par elektrības un gāzes cenām, diskusijas par narkotiku apkarošanu, nabadzības neredzamo seju, skolu segregāciju, valsts aizsardzības dienestu un zinātnes attīstību Latvijā. Gaidāmas arī sarunas par to, kā nosargāt demokrātiju un vārda brīvību, veidot iekļaujošu un noturīgu sabiedrību.

Bez tradicionālā "Politiķu cepiena" un "Politiķu disko" būs iespējams vērot "Ārpolitikas čempionātu", apmeklēt "Zaļo grilu", kur vērtēs politiķu darbus un nedarbus klimata un vides aizsardzības jomā, aiziet uz satikšanos ar Saeimas deputātu un izmēģināt politiskās programmas rakstīšanu ar mākslīgā intelekta rīka "Chat GPT" palīdzību.

Cilvēki Cēsīs sanāk uzklausīt cits citu

Šodien un rīt. 9. un 10. jūnijā, Cēsis notiks devītais Sarunu festivāls "Lampa", piedāvājot vairāk nekā 300 pasākumu. Šogad programma ...

gallery icon
95

Liela loma programmā būs veltīta ģimenes lietām - kā veiksmīgi veidot attiecības ar partneri, kāda ir sieviešu loma ģimenē un sabiedrībā, kā audzināt un motivēt bērnus, un, visbeidzot, - kā cieņpilni atvadīties no tuviniekiem.

Šogad savu vārdu teiks arī lauksaimnieki un zemnieki, iesaistot apmeklētājus sarunās par reģionu attīstību un dzīvi laukos.

Būtisks festivāla tēmu bloks ir veselība un tās saglabāšana - ko darīt, lai uzlabotu veselību, kādas darbības būtu jāveic, lai izvairītos no saslimšanām.

Swedbank, "Zaļā brīvība", "Latvijas Dabas fonds" un daudzas citas organizācijas arī šogad aicina aizdomāties par ilgtspējīgu dzīvesveidu. Piemēram, "Swedbank Ilgtspējas skatuvē" diskusiju dalībnieki runās par finansiālo brīvību un ilgtspējīgiem nekustamajiem īpašumiem, bet energoefektivitātes tēmas Latvijas energopolitikas kontekstā un dažādas citas, ar dabu saistītas tēmas tiks apspriestas "Enerģijas teltī", "Zaļajā teltī" un vairākās citās festivāla norises vietās.

Savukārt festivāla jaunākajiem apmeklētājiem ir iespēja izkustināt gan prātus, gan kājas dažādās aktivitātēs, kas norisinās "MiniLampa" zonā.

Kultūru baudīt un par to rosināt diskusijas aicinās gan valmierieši, gan liepājnieki. "Reģionu skatuvē", kas top sadarbībā ar "British Council" pārstāvniecību Latvijā, dos balsis darbīgajām kopienām un aktīvistiem no visas Latvijas. Kuldīdznieki aicinās piedalīties sarunu spēlē "Lielā tautu staigāšana", bet daugavpilieši apmeklētājiem piedāvās teātra iestudējumu "Meli bez noteikumiem" lasījuma formātā. Kopā ar Latgales viedokļu līderiem sēdīsimies pie kopīgā galda un notiesāsim Latgales "ziloni", šķetinot mītus un meklējot risinājumus samilzušajām problēmām.

Taču tiem, kas uz Cēsīm atbraukt nevar, daļu no festivāla diskusijām iespējams vērot arī tiešsaistē festivāla mājaslapā.

Rūpējoties par festivāla pieejamību visām sabiedrības grupām, daļai pasākumu tiks nodrošināts tulkojums zīmju valodā un teksta reāllaika transkripcija. Mājaslapā iespējams iepazīties ar vides pieejamības aprakstu apmeklētājiem ar kustību traucējumiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Iepazīties ar pilnu festivāla programmu iespējams mājaslapā "festivalslampa.lv", kā arī mobilajā lietotnē. Izveidot savu festivāla programmu iespējams gan festivāla mājaslapā, gan mobilajā lietotnē, izmantojot rīku "Mana programma".