foto: publicitātes (RIGA IFF)
Rīgas Starptautiskais kino festivāls gatavojas 10. sezonai un atklāj pirmās filmas
Kultūra
2023. gada 7. jūnijs, 10:44

Rīgas Starptautiskais kino festivāls gatavojas 10. sezonai un atklāj pirmās filmas

Jauns.lv

Lielākais kino notikums Latvijā un viens no nozīmīgākajiem kino festivāliem Baltijā – Rīgas Starptautiskais kino festivāls jeb RIGA IFF – 12. oktobrī svinīgi atklās savu desmito sezonu. Festivāla rīkotāji atklāj dažus pārsteigumus, ko sagaidīt no rudenī gaidāmā kino notikuma.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

 Profesionālu vietējo un ārzemju kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā vairākos Rīgas kinoteātros un tiešsaistē visā valstī.  RIGA IFF skatītājiem piedāvās vairāk nekā 100 starptautiski atzītus, izmeklētus pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, izgaismojot aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus.

RIGA IFF desmitgades sezonu raksturos devīze “10 ir tikai skaitlis. Piedzīvojumi nav saskaitāmi.”. Tās nozīmi skaidro festivāla vadītāja Liene Treimane: "Skaitļi un skaitīšana ir brīnišķīga iespēja racionalizēt Visumu. Mēs skaitām dienas, mēnešus, gadus un sasniegumus, svinam dzimšanas dienas, atzīmējam satikšanās gadadienas. Skaitļos mērām ne vien savu atrašanos uz zemes, bet arī savas iespējas izdzīvot. Tāpat festivāls skaita savas filmas, seansus, skatītājus un ik gadu cenšas izskaitļot arvien jaunas esības un attīstības formulas. Tomēr it visā saskaitāmajā dzīvo nesaskaitāmais – piedzīvotie notikumi, iepazītie cilvēki, gaidas, atklāsmes, satricinājumi, izaicinoši prāta vingrinājumi un neskaitāmi viscilvēciskāko emociju karuseļi. Atzīmējot festivāla desmito gadu, mēs vēlam saviem skatītājiem tieši to – nesaskaitāmus, bagātinošus un iedvesmojošus piedzīvojumus kā kinozālēs, tā arī ārpus tām."

Festivāla mājaslapā rigaiff.lv publicētas pirmās filmas, kas festivālā piedzīvos Latvijas pirmizrādi un vairumā gadījumu arī vienīgos seansus uz pašmāju ekrāniem. Līdz visas festivāla programmas izziņošanai septembrī RIGA IFF turpinās atklāt vēl citus mākslinieciski augstvērtīgus un drosmīgus darbus, tostarp ievērojamas Roterdamas, Berlīnes, Kannu, Venēcijas un citos kino festivālos apbalvotas filmas.

Starp jau izziņotajiem darbiem atrodama nule kā Kannās pasaules pirmizrādi piedzīvojusī klasiķa Kena Louča karjeru noslēdzošā filma “Vecais ozols” (The Old Oak).

Tāpat arī Roterdamas atradumi – beļgietes Džesikas Vudvortas melnbaltā slavas un varas meditācija “Luka” (Luka), kuras pamatā ir Dino Buzati romāns “Tatāru tuksnesis”, un RIGA IFF iecienītā norvēģa Henrika Martina Dālsbakena identitātes spēles darbā “Munks” (Munch) par mākslinieku Edvardu Munku (1863–1944). Līdztekus tam plānoti vairāki retrospektīvi akcenti, izceļot amerikāņu neatkarīgā kino autora Džima Džārmuša 70. jubilejai veltīto programmu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās