Dziesmu svētku pūtēju orķestru konkursa fināls

2023. gada 4. jūnijā visas dienas garumā Ogres novada Kultūras centrā notika pūtēju orķestru konkursa fināls, kurā par Lielo balvu ...

gallery icon
256
Kultūra
2023. gada 7. jūnijs, 10:36

FOTO: pasniegta Dziesmu un deju svētku Lielā balva labākajiem orķestriem

Jauns.lv

2023. gada 4. jūnijā visas dienas garumā Ogres novada Kultūras centrā notika pūtēju orķestru konkursa fināls, kurā par Lielo balvu sacentās 14 pūtēju orķestri trīs dažādās grūtības pakāpēs. Konkursu vērtēja starptautiska žūrija - Peters Sāns/Peeter Saan (Igaunija), Daiņus Pavilonis/Dainius Pavilionis (Lietuva), Petri Komulainens/Petri Komulainen (Somija), Ēriks Ešenvalds, Mārtiņš Ozoliņš, Artis Sīmanis, Gatis Evelons.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lielo balvu, 3000 eiro naudas balvu, karoga naglu un Rimi labumu kasti saņēma Madonas kultūras nama pūtēju orķestris (vadītājs Andrejs Cepītis), Latvijas Universitātes pūtēju orķestris (vadītājs Jānis Puriņš) un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris (vadītājs Jānis Retenais). Lielo balvu orķestriem pasniedza kultūras ministrs, Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētājs Nauris Puntulis. 1. vietas ieguvēji saņēma balvu, karoga naglu un Rimi labumu kasti, 2. un 3. vietas ieguvēji - Spilvas un Laimas gardumu grozus.

III grūtības pakāpe
1.vieta Jelgavas Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris (vadītājs Raitis Ašmanis)
2.vieta Rūjienas kultūras nama pūtēju orķestris “Tālavas taurētājs” (vadītājs Gvido Brenčevs)
3.vieta Ogres Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestris “Melodija” (vadītājs Atvars Lakstīgala)

IV grūtības pakāpe
1.vieta Balvu kultūras un atpūtas centra pūtēju orķestris “Balvi” (vadītājs Egons Salmanis)
2.vieta Ogres novada Tautas pūtēju orķestris “Horizonts” (vadītājs Tomass Kokamegi)
3.vieta Siguldas novada kultūras centra “Siguldas absolventu orķestris” (vadītājs Andris Muižnieks)

V grūtības pakāpe
1.vieta Rīgas valstspilsētas kultūras iestāžu apvienības kultūras pils “Ziemeļblāzma” pūtēju orķestris “Auseklītis” (vadītājs Haralds Bārzdiņš)
2.vieta Pūtēju orķestris “Zelmeri Pro” (vadītājs Jānis Retenais)
3.vieta Rīgas valstspilsētas kultūras iestāžu apvienības kultūras pils “Ziemeļblāzma” pūtēju orķestris “Fanfara” (vadītājs Mārcis Miķelsons)

Žūrijas priekšsēdētājs Peters Sāns/Peeter Saan stāsta: “Šis ir ļoti augsta līmeņa konkurss, arī šodien varējām dzirdēt tiešām brīnišķīgu sniegumu. Uzskatu, ka pūtēju orķestri Latvijā ir spēcīgi un tā tas ir jau vēsturiski. Novēlu tā turpināt!”

Par Lielo balvu

Šajos Svētkos Lielās balvas un karoga naglas dizainu radīja Svētku identitātes autori Maija Rozenfelde un Nauris Jostsons, savukārt to realizēja metālmākslinieks Modris Svilāns. “Mēģinājumu process nezinātājam no malas var šķist juceklīgs un smags, tomēr svētku dalībniekus vieno kopējs mērķis - brīdī, kad viss sastājas savās vietās, tiek sasniegta pilnības sajūta. Balva veido divas perspektīvas: viena kā mūžīgā kustība, bet otra kā atskaites punkts - svētku 150.gadskārta,” par balvas dizainu stāsta M.Rozenfelde. Balva darināta, izmantojot metālu un cēlkoku.

Pūtēju orķestru sniegums svētkos

Pūtēju orķestru sniegumu Dziesmu un deju svētku laikā varēs baudīt:

5. jūlijā Wondersalā Andrejostā pūtēju orķestru lielkoncerts “Laiks iet pāri” un zaļumballe;
6. jūlijā Pūtēju orķestru koncerti Rīgas dievnamos;
7. jūlijā Lielajā ģildē skanēs pūtēju orķestru latviešu mūzikas koncerts “Partitūra svētkiem”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās