foto: LETA
Varavīksnes karogs pie Rīgas domes satracina daudzus "Twitter" homofobus un domniekus
Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa vienpersoniskais lēmums pie Rīgas domes izkārt LGBT kopienas karogu ir satracinājis daudzus prātus.
Sabiedrība
2023. gada 3. jūnijs, 17:56

Varavīksnes karogs pie Rīgas domes satracina daudzus "Twitter" homofobus un domniekus

Jauns.lv

LGBTQ kopienas karogs, kas “Riga Pride” nedēļas ievaros ir izkārts pie Rīgas domes, nav atstājis vienaldzīgus nedz daudzus politiķus, kas to cenšas izmantot savos nolūkos, nedz “parastus” cilvēkus, kas pauž savu viedokli “Twitter.

Vakar, 2. jūnijā, Nacionālās apvienības (NA) "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA/TB/LNNK) un Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Rīgas domes frakcijas deputāti, pieprasīja no Rīgas domes ēkas noņemt LGBTQ karogu, pavēstīa Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks (NA). Ratnieks vērsās pie pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes ar aicinājumu skaidrot, kāpēc šis karogs izkarināts blakus domes oficiālajiem karogiem. Tur ierasti atrodas tikai svarīgas nozīmes karogi - Latvijas, Rīgas pilsētas, Eiropas Savienības un Ukrainas. Izpilddirektors norādījis, ka attiecīgais jautājums adresējams domes priekšsēdētājam. NA/LRA frakcijas deputāti norādīja, ka Rīgas mērs Mārtiņš Staķis ir rīkojies patvaļīgi un nedemokrātiski, uzspiežot savu gribu vairākumam bez diskusijām Rīgas domes koalīcijā vai frakciju padomē.

Rīgas praids 2023. gada 3. jūnijā pulcē vairākus tūkstošus cilvēku

Šodien praida gājienā Rīgā piedalās vairāki tūkstoši cilvēku, novēroja aģentūra LETA. Pasākumu vēro liels skaits Valsts un Pašvaldības policistu.

gallery icon
265

Savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) uzsvēra, ka LGBTQ karoga izkāršana pie Rīgas domes ēkas ir viņa rīkojums, solidarizējoties ar Latvijas pilsoņiem, kuri šodien, 3. jūnijā, devās praida gājienā, lai iestātos par cilvēktiesībām, pret vardarbību un diskrimināciju, Rīgas mēra viedokli pauda viņa padomnieks Aleksis Zoldners.

Arī partijas "Gods kalpot Rīgai" (GKR) valde arī iebilda pret LGBTQ karoga izkāršanas un pieprasīja nekavējoties no Rīgas domes ēkas noņemt izkārto LGBTQ karogu, informēja partijas pārstāvji. Partijas ieskatā, karoga izkāršana neatbilst noteiktajiem normatīviem par valsts karogu izkāršanu pie sabiedriskām ēkām, un šis lēmums nav debatēts un atbalstīts kādā no Rīgas domes sēdēm.

Rīgas mērs Mārtiņš Stakis praida gājienā šodien, 3. jūnijā, piedalījās, jo "vienmēr atbalstījis brīvību un demokrātiju", viņš sacīja intervijā Rus.LSM. Viņš atzina, ka vienpersoniski izlēmis izkārt LGBT kopienas karogu un negrasās to noņemt līdz vakaram.

“Es vienmēr esmu bijis brīvības un demokrātijas pusē. Tas bija arī tad, kad Lukašenka mīda un sita savus ļaudis. Un kad vajadzēja atbalstīt Ukrainu. Un šodien es esmu šeit,” skaidroja Staķis, atzīstot, ka pieņēmis lēmumu izkārt LGBT kopienas karogu. Staķis atzina, ka šo lēmumu pieņēmis viens.

Komentējot pret viņu izvirzītās prasības, viņš atbildēja lakoniski: "Pēc pieredzes zinu, ka par visu Rīgā atbildīgs ir mērs. Tāpēc karogs tur karāsies līdz vakaram."

Tomēr liela daļa “Twitter” lietotāju atbalsta Staķa lēmumu par LGBT karoga izkāršanu un izsmej NA/TB/LNNK, LRA un citu politisko spēku liekulību, tomēr netrūkst arī homofobisku viedokļu, kas kritizē Rīgas mēra atbalstu LGBT kopienai.

Tomēr liela daļa cilvēku atbalstīja Staķa lēmumu.