foto: Evija Trifanova/LETA
Zatlers pārsteigts par NA lēmumu nebalsot Valsts prezidenta vēlēšanās
Eksprezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu Zatleri.
Politika
2023. gada 31. maijs, 15:45

Zatlers pārsteigts par NA lēmumu nebalsot Valsts prezidenta vēlēšanās

Jauns.lv/LETA

Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers ir pārsteigts par Nacionālās apvienības (NA) lēmumu neatbalstīt nevienu Valsts prezidenta amata kandidātu, tādējādi nonākot "autsaideru pozīcijā".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa ieskatā tāda augstprātība un mugurkaula nelokāmība politiskajai partijai nākotnē nenāks par labu.

Vērtējot Valsts prezidenta vēlēšanu procesu, Zatlers aģentūrai LETA to atzina par tādu, kāds atbilst demokrātisku sabiedrību augstākajiem standartiem. Viņš augstu novērtēja priekšvēlēšanu procesu, kurā divas nedēļas notika kvalitatīvas diskusijas. Tāpat eksprezidents atzinīgi novērtēja atklāto balsošanu, kas ļauj katram cilvēkam saprast to, par kuru kandidātu katrs politiskais spēks nobalsoja, bet viss pārējais esot bijusi politiskā tehnoloģija, kā kurš politiskais spēks piesaistīja balsis savai kandidatūrai.

Zatlers uzslavēja Rinkēviča pirmo uzrunu Saeimā pēc ievēlēšanas Valsts prezidenta amatā. "Rinkēvičam es novēlu jau rīt sākt runāt ar tautu, veidot savu komandu, lai 8.jūlijā varētu pilnvērtīgi stāties Valsts prezidenta amatā," pauda Zatlers.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ievēlēts Valsts prezidenta amatā

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ievēlēts Valsts prezidenta amatā, 2023. gada 31. maijs

gallery icon
42

Runājot par to, kā Valsts prezidenta vēlēšanas ietekmēs valdošo koalīciju, Zatlers ieteiktu ievilkt elpu un nešūpot esošo valdību, jo pašlaik valstī nav nepieciešams jauns skandāls. Viņš prognozē cīņu par vakanto ārlietu ministra amatu. Zatlers saskata vairākus pretendentus jaunajam ārlietu ministram un cer, ka tiks izvēlēts labākais no viņiem.

Valdis Zatlers bija Latvijas prezidents no 2007. līdz 2011. gadam.

Par Rinkēviča ievēlēšanu nobalsoja 52 deputāti. Jau kopš pirmās balsošanas kārtas par Rinkēviču balsoja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). JV Saeimā ir 26 balsis, bet ZZS - 16 deputāti. Pēc savas prezidenta amata kandidātes Elīnas Pinto izkrišanas otrajā kārtā par labu Rinkēvičam nosliecās arī "Progresīvie", kuriem parlamentā ir desmit deputāti.

Saeimas deputāti vēlē jauno Valsts prezidentu; 2023. gada 31. maijs

Saeimas deputāti vēlē jauno Valsts prezidentu; 2023. gada 31. maijs

gallery icon
106

Deputāti ierodas uz Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā 2023. gada 31. maijā

Saeimā sākušās Valsts prezidenta vēlēšanas.

gallery icon
46
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās