Šlesera atbalstītāju tikšanās Brīvības laukumā 2023. gada 27. maijā

Saeimas opozījas politiķis Ainārs Šlesers 27. maijā Brīvības laukumā bija izsludinājis mitiņu, kura mērķis ir gāzt valdību.

gallery icon
59
Sabiedrība
2023. gada 27. maijs, 17:10

FOTO: uz opozīcijas partiju rīkoto protestu pie Brīvības pieminekļa ierodas vairāki tūkstoši

Jauns.lv/LETA

Uz akciju pret valdības īstenoto politiku sestdien pēcpusdienā Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku, faktiski piepildot visu Brīvības laukumu, novēroja Jauns.lv.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau pirms pieteiktā protesta sākuma laukuma malā, tuvāk "Laimas" pulkstenim, bija pulcējušies cilvēki ar savulaik viltus ziņu lietā apcietinātā aktīvista Valentīna Jeremejeva pārstāvētā "Tautas varas spēka" atribūtiku.

Pēc plkst.15, kad laukums bija piepildījies ar cilvēkiem un protesta akcija bija sākusies, "Tautas varas spēka" pārstāvji saplūda ar pūli.

Pēc Jolantas Gulbes-Paškevičas izpildītā Latvijas valsts himnas dziedājuma klātesošos uzrunāja partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) līderis Ainārs Šlesers un partijas "Stabilitātei" vadītājs Aleksejs Rosļikovs.

Šlesers savā vēstījumā koncentrējās uz nepieciešamību apvienot dažādu tautību iedzīvotājus un prasīja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) atkāpšanos, solot pretējā gadījumā sākt parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu. Viņš arī sacīja, ka Latvijai ir vajadzīgs prezidents, kurš atbalstītu "dabisko ģimeni", un profesionāla valdība, kas spētu attīstīt ekonomiku, jo patlaban neviens no valdošajiem politiķiem neko no ekonomikas nesaprotot. Citastarp Šlesers kritizēja sabiedriskos medijus, apgalvojot, ka tie neatspoguļo patiesos notikumus valstī.

foto: Mārtiņš Ziders
Divi no pasākuma aktīvākajiem oratoriem Viktors Ščerbatihs un Ainārs Šlesers.

Pēc tam sanākušos krieviski uzrunāja Rosļikovs.

Uz pasākumu ieradušies dažāda vecuma cilvēki, kas runā gan latviski, gan krieviski. Pūlī dažiem ir rokās Latvijas karogi, vēl dažiem - plakāti. Piemēram, viens plakāts aicina necelt pensijas vecumu, bet kāds cits - noteikt amatu ierobežojumus seksuālajām minoritātēm.

Brīvības laukumā notiekošo uzrauga policijas darbinieki. Nekādas konfliktsituācijas neizdevās novērot kādas konfliktsituācijas vai aizturēšanas gadījumus.

Kā ziņots, pieteikumu protesta akcijas rīkošanai iesniedza kāda privātpersona. Tajā norādīts, ka Brīvības laukumā notiks sapulce ar mērķi paust iedzīvotāju viedokli pret izpildvaras realizēto politiku.

Uz protesta akciju iepriekš aktīvi aicināja Šlesers, mudinot sanākt 10 000 iedzīvotāju, lai gan pieteikumā bija norādīts, ka sapulcē piedalīsies 1000 dalībnieku.

Šlesers sociālajos tīklos spekulēja, - ja uz protestu atnāks 10 000 cilvēku, kritīšot Kariņa valdība. "Mēs kopā gāzām Levitu! Gāzīsim kopā arī Kariņu!" mudināja Šlesers.

Uz protesta akciju aicināja nākt arī Rosļikovs.

Iepriekš Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Juris Lūkass pauda, ka protesta akcijas laikā ir iespējamas provokācijas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā informēja Rīgas domē, pašvaldība ir konsultējusies ar tiesībsargājošajām iestādēm. Pašvaldības rīcībā nebija juridiska pamatojuma, kas liktu veikt ierobežojošas darbības, līdz ar to pasākumu rīkot neaizliedza.