foto: LETA
"ManaBalss" iegūst prestižo Demokrātijas tehnoloģiju gada balvu
Portāla "Manabalss.lv" logo.
Sabiedrība
2023. gada 16. maijs, 09:16

"ManaBalss" iegūst prestižo Demokrātijas tehnoloģiju gada balvu

Jauns.lv/LETA

Organizācija "ManaBalss" saņēmusi Politikas inovāciju institūta Demokrātijas tehnoloģiju gada balvu, informēja "ManaBalss" pārstāvji.

Kā skaidro organizācijā, demokrātijas tehnoloģiju jomā balva ir viena no augstākajām atzinībām, ko digitālās demokrātijas profesionāļi var iegūt. Nominācijas balvai var iesniegt attiecīgās valsts politiķi vai valsts un pašvaldību amatpersonas.

Organizāciju balvai pieteica bijusī politiķa Vita Anda Tērauda pēc tam, kad uz to uzvedināja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes profesore Iveta Reinholde.

"ManaBalss" pārstāvji uzsver, ka šī ir pirmā reize, kad Latvija pretendēja uz Politikas inovāciju balvu. Kopumā šogad no 26 valstīm tika saņemti 337 pieteikumi, kurus vērtēja ne vien institūts, bet arī 1045 cilvēku žūrija no visas Eiropas.

Astoņās balvas kategorijās tika atlasīti desmit finālisti katrā. Pa divām gada balvām ieguva Polija un Šveice, bet pa vienai balvai ieguva Latvija, Spānija, Austrija un Grieķija. Vienlaikus Lietuva finālā iekļuva ar astoņām nominācijām, bet Igaunija - ar divām nominācijām.

Organizācijas pārstāvji atzīmē, ka Lietuvas piemērs ar vairākiem inovācijas projektiem finālā norāda uz starpsektoru sadarbības nepieciešamību, lai valsts prestižs tiktu stiprināts ar starptautiska līmeņa apbalvojumiem.

Kā norāda "ManaBalss", iekšēja konkurence dažādās jomās ir veselīga, tomēr starptautiski valsts dažādajiem sektoriem - pilsoniskās sabiedrības organizācijām, parlamentam, valdībai un tās institūcijām, pašvaldībām un augstskolām - ir jāgrib un jāspēj izcelt savus kopējos sasniegumus.

"ManaBalss" aicina valsts ārpolitikas līmenī mērķtiecīgi apzināt, atbalstīt, izcelt un virzīt Latvijas veiksmes stāstus ar mērķi stiprināt starptautisko prestižu.

Organizācija uzsver, ka konstruktīva un efektīva pilsoniskā līdzdalība prioritāro rīcībpolitiku noteikšanā un veidošanā pašlaik ir viena no problemātiskajām Eiropas un pasaules politiskajām jomām. Vienlaikus sabiedrības līdzdalība rīcībpolitikas lēmumu un likumdošanas veidošanā ir viena no Latvijas kompetencēm, ar kurām Latvija jau tiek asociēta un profilējas starptautiskajās organizācijās.

No 31 "ManaBalss.lv" autoru iniciatīvas, kas kopš gada sākuma ir savākušas atbalstu un ir iesniegtas adresātiem, 17 ir adresētas tieši pašvaldībām, bet 14 kolektīvo iesniegumu saņēmēja ir Saeima.

Organizācijā arī norāda, ka ievērojams pārvaldības un politiskās inovācijas potenciāls ir arī "ManaBalss" attīstītajiem digitālās līdzdalības rīkiem "Open2Vote" un "OpenSaeima".