foto: Ivars Soikāns/LETA
Pieminekļa nav, svinības aizliegtas – taču policija sodījusi tikpat daudz, ja ne vairāk “uzvaras” svinētāju
Par spīti aizliegumam pulcēties Uzvaras parkā un līdzīgās vietās, tie, kuriem ir nosliece šajā dienā iekulties nepatikšanās ar likumu, savu ceļu līdz policijas auto aizturēšanas nodalījumam atrada.
Sabiedrība
2023. gada 10. maijs, 19:23

Pieminekļa nav, svinības aizliegtas – taču policija sodījusi tikpat daudz, ja ne vairāk “uzvaras” svinētāju

Jauns.lv

Aplūkojot Valsts policijas (VP) noslēdzošos informatīvos paziņojumus par 9. maija situāciju Latvijā šogad un pērn, atklājas, ka darba likumsargiem, par spīti nojauktajam galvenajam okupācijas piemineklim un stingriem pasākumiem ierasto 9. maija svinību ierobežošanai – nav trūcis.

VP 10. maijā publiskots ziņojums par šī gada 9. maijā padarīto norāda, ka kopumā todien aizturētas 30 personas, sākti 97 administratīvo pārkāpumu procesi un 4 kriminālprocesi.

Visvairāk pārkāpumu fiksēti Rīgas un Latgales reģionos.

Rīgas reģionā 9. maijā kopumā aizturētas 24 personas, kā arī fiksēts vislielākais administratīvo pārkāpumu skaits, VP sākot 46 administratīvā pārkāpuma procesus.

9. maijs Daugavpilī

Uz Daugavpili otrdien devušās vairākas policijas patruļas arī no citām pilsētām. Tur iedzīvotāji pulcējas pie mūžīgās uguns, lai noliktu ziedus ...

gallery icon
33

Rīgā sākti arī divi kriminālprocesi.

Turpretī, ja salīdzina šo gadu ar iepriekšējo, tad jāsecina, ka likumu nerespektējošu personāžu bijis krietni vairāk.

Pirmais 9. maijs bez pieminekļa Uzvaras parkā

Šodien Latvija piedzīvos pirmo 9. maiju bez PSRS pieminekļa, kurš gadu desmitus nostāvēja Uzvaras parkā, bet tad tika demontēts, sekojot ...

gallery icon
40

VP pērn saistībā ar izpausmēm 9. maijā aizturēja 35 personas un sāka 49 administratīvā pārkāpuma procesus (09.05.2022. informācija).

Visvairāk pārkāpuma procesi, kā ierasts, sākti Rīgas reģionā – to bijis 20. Latgalē sākti 19, bet Kurzemes un Zemgales reģionos – pa pieciem katrā. Sākts arī viens kriminālprocess.

Divreiz vairāk administratīvo procesu

Abos gados 9. maijs noritēja specifiskos apstākļos.

Pērn sabiedrība gaidīja, ka svinētāju būs mazāk, jo Krievijas uzsāktais karš Ukrainā un tobrīd vēl jaunā informācija par Bučā atklātajām okupantu zvērībām šķita kā pietiekami iemesli piebremzēt ar PSRS/Krievijas militārisma slavināšanu.

Ar ziediem tikai līdz galdiņam – tā šogad Rīgā aizritēja “uzvaras” diena

Iepriekšējos gados 9. maijā Uzvaras parka teritoriju no visām pusēm piepildīja ļaudis, kuri ar ziediem ieradās, lai pieminētu kritušos PSRS ...

gallery icon
176

Taču šogad apstākļi bija izmainījušies līdz nepazīšanai.

Par gruvešu kaudzi (un “toksisku” vietu pašmāju krieviskajām partijām, kuras to nenosargāja) pārtapa PSRS piemineklis Uzvaras parkā.

Papildus tam Saeima 20. aprīlī pieņēma likumu, kas pavisam skaidrā valodā aizliedz jebkādu 9. maija svinēšanu.

Pie "okupekļa" Uzvaras parkā turpina pulcēties arī 10. maijā

gallery icon
35

Saprotams, ka ar likumu vien nepietiek, tamdēļ VP jau laikus, un, gūstot mācību no iepriekšējā gada, stingri ierobežoja jebkādas fiziskas iespējas atnākt uz parku un izraisīt nekārtības.

Neskatoties uz to, jāsecina, ka VP šogad darba bija tikpat daudz, ja ne vairāk, cik pērn.

Kopumā šogad ir teju divreiz vairāk administratīvo sodu un salīdzinoši krietni vairāk jau tajā dienā uzsāktu kriminālprocesu.

Gāžas okupeklis Pārdaugavā

Šodien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 ...

gallery icon
13

Arī aizturēto personu skaits ir līdzīgs.

Protams, ka jāņem vērā jau piesauktie atšķirīgie apstākļi – stingrākie likumi un acīmredzami skrupulozākā, cītīgākā likumsargu pieeja un darbs 9. maijā.

Taču ir redzams, ka par spīti aizliegumam pulcēties Uzvaras parkā un līdzīgās vietās, tie, kuriem ir nosliece šajā dienā iekulties nepatikšanās ar likumu, savu ceļu līdz policijas auto aizturēšanas nodalījumam atrada.