foto: Paula Čurkste/LETA
PVD paņēmis paraugus no 15 mirušiem ķīriem Krāslavā uz salas Daugavā
112
2023. gada 8. maijs, 12:58

PVD paņēmis paraugus no 15 mirušiem ķīriem Krāslavā uz salas Daugavā

Jauns.lv/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēmis informāciju no ornitologiem par vismaz 200 mirušiem ķīriem uz salas Daugavā, Krāslavas pilsētā, kur PVD inspektori laboratoriskajām pārbaudēm uz putnu gripu nosūtījuši 15 mirušo putnu paraugus, informē dienesta pārstāvji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vienlaikus PVD informē, ka tāpat tiek pārbaudīta informācija un ņemti paraugi vēl vairākās Latvijas vietās, no kurām pienākušas ziņas par mirušiem savvaļas putniem.

PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis aģentūrai, ka PVD turpina sekot līdzi putnu gripas epidemioloģiskās situācijas attīstībai un tālākie lēmumi par ierobežojumu pagarināšanu un biodrošības prasību pastiprinātu ievērošanu ir atkarīgi no situācijas attīstības.

Patlaban ir noteikts, ka mājputnu saimniecībām jāievēro pastiprinātas biodrošības prasības līdz 15. maijam.

Komentējot biodrošības prasību ievērošanu mājsaimniecībās, Oļševskis atzīmēja, ka PVD inspektori patlaban pastiprināti apseko Daugavpilī un tuvējā apkārtnē esošās saimniecības, kurās tur mājputnus. Tāpat viņš stāstīja, ka Daugavpils apkārtnē atrodas liela mājputnu novietne, kurā ir 39 900 paipalu.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Daugavpils Esplanādes dīķa teritorijā mirušajiem lielajiem ķīriem ir laboratoriski apstiprināta augsti patogēnā putnu gripa H5N1.

PVD aicina ikvienu mājputnu turētāju, neatkarīgi no mājputnu skaita saimniecībā, rūpīgi ievērot biodrošības prasības un nekavējoties informēt veterinārārstu vai PVD par mājputnu saslimšanu vai pēkšņu nobeigšanos.

Tāpat, lai neapdraudētu savu veselību un nepieļautu slimības tālāku izplatību, PVD aicina iedzīvotājus neapmeklēt teritorijas, kurās atrasti mirušie putni, neaiztikt tos, kā arī nenest slimus un novārgušus putnus mājās, uz dzīvnieku patversmēm vai veterinārajām klīnikām, jo putnu gripa nav izārstējama.

Iedzīvotājiem par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, īpaši ūdensputniem, jāziņo uz PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402 vai informējot tuvāko PVD pārvaldi.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kam raksturīga augsta mirstība. Vīrusa rezervuāri un izplatītāji dabā ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem, to izdalījumiem un fekālijām. Tāpat putnus var inficēt ar piesārņotu ūdeni, barību vai priekšmetiem (apaviem, apģērbu, inventāru), uz kuriem nonācis vīruss.

Līdz šim Latvijā augsti patogēnā putnu gripa konstatēta tikai savvaļas ūdensputniem. Pērn Latvijā pirmais putnu gripas gadījums savvaļas putniem tika konstatēts janvārī, kad putnu gripa tika konstatēta sešiem gulbjiem. Tas bija vienīgais Latvijā reģistrētais saslimšanas gadījums 2022. gadā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās