Rīgā pie Lielajiem kapiem atrod vēsturisko bruģi
Negaidītais atradums pie Lielajiem kapiem (ekrānuzņēmums)
Sabiedrība
2023. gada 4. maijs, 18:39

Rīgā pie Lielajiem kapiem atrod vēsturisko bruģi

Jauns.lv

Rīgā, Lielo kapu tuvumā, mainot luksoforu, remontējot tramvaja sliedes un tām piegulošo teritoriju, kas ved gar Lielajiem kapiem, atklājies pirms aptuveni 200 gadiem ieklātais vēsturiskais bruģis, vēsta portāls "lsm.lv".

Vēsturiskais 19. gadsimta bruģis nav bijis atzīmēts projektā. Tā atrašana bijusi pārsteigums gan būvniekiem, gan pilsētas vadībai.

Aculiecinieks uzskata, ka bez viņa iejaukšanās bruģis jau būtu bijis aizvākts.
"Tas ātrums, ar kādu viņi sāka plēst…. Šeit "bobkatam" ir apmēram 10 minūšu darbs, lai to izplēstu," sprieda aculiecinieks Juris Millers. "Šis bruģis šajā ielas posmā, tāpat kā pie kādreizējiem vecajiem vārtiem, tika izveidots par ziedotāju naudu pēc īsi pēc 1825.gada. Tad tas, pirmkārt, ir ne tikai ļoti sens, bet tas ir arī par ziedotāju naudu veidots labiekārtojums.”

Līdz trešdienas pēcpusdienai būvdarbi tomēr tika apturēti. Lai uz vietas pārliecinātos par bruģa vēsturisko nozīmi, ieradās eksperti no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes un secināja – šis bruģis ir vēsturiska vērtība. Pārvalde pieļauj, ka bruģis varētu būt saglabājies visai garā Klusās ielas posmā.

Vēl pēc brīža objektā ieradās arī darbu pasūtītājs – Rīgas domes Satiksmes departamenta vadība. Starp kultūras mantojuma sargātājiem un pašvaldības pārstāvjiem izvērtās diskusijas. Lēmums jāpieņem tūlīt, jo darbu aizkavēšanās var apdraudēt satiksmes organizāciju Dziesmusvētkos.