foto: Rojs Maizītis
Kādēļ sauja politiķu un kovidaktīvistu pēkšņi kļuvuši par “vides sargiem” Ropažu novadā?
Starp iedzīvotājiem sanāksmē “Ulbrokas pērlē” atradās tādi labi zināmi skandalētāji, demonstranti kā Jānis Straumītis (kreisajā stūrī, augšā) un Dainis Grabovskis. Straumītis Covid-19 pandēmijas laikā izpelnījās ievērību, pateicoties regulārai, publiskai konfrontēšanai ar policiju un tautā teju vai par folkloru pārtapušajai “Latvijas Republikas Satversmes oriģināla meklēšanai”, kuru viņš veica ar savu kādreizējo domubiedru, aktīvistu Kasparu Lasi.
Sabiedrība
2023. gada 28. aprīlis, 06:48

Kādēļ sauja politiķu un kovidaktīvistu pēkšņi kļuvuši par “vides sargiem” Ropažu novadā?

Jauns.lv

Pļavnieku un Dreiliņu tuvumā plānots būvēt koģenerācijas sistēmu jeb atkritumu dedzināšanas rūpnīcu. Ne visi vietējie iedzīvotāji ir mierā ar šādu Ropažu novada pašvaldības ieceri, paužot bažas par ietekmi uz vidi un dzīves kvalitāti. Taču šajā visā iepinusies arī virkne maz zināmu, tostarp prokrieviski noskaņotu, politiķu un skandalozu aktīvistu, kurus piepeši tik ļoti interesē novadā notiekošais.

Pēdējo nedēļu laikā visnotaļ interesanta palika strīdēšanās ap Ropažu novada pašvaldības apstiprināto projektu – būvēt pie Pļavniekiem un Dreiliņiem tā dēvēto koģenerācijas rūpnīcu.

Tās funkcija – dedzināt atkritumus, tādējādi atbrīvojot no tiem vidi un pa ceļam saražojot kaut cik enerģijas.

Šādi projekti jau daudzus gadus lieliski darbojas citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, kuras esam raduši piesaukt kā labo piemēru, tostarp Dānijā.

Projekts gan vēl ir tikai pašā sākuma stadijā, un ir tikai normāli, ja vietējiem iedzīvotājiem ir bažas, jautājumi un iebildumi, ko ņemt par pamatu dialogam ar domi un projekta realizētājiem.

Bažu ir gana daudz – ietekme uz vidi, avārijas, piesārņojuma riski, ietekme uz cilvēka veselību utt.

Taču “sen jau viss skaidrs”, ir saujiņai cilvēku, kuri pievienojušies vietējiem iedzīvotājiem, un kurus ierodamies vienuviet – uz ieceres apspriedi Stopiņu pagasta kultūras centrā “Ulbrokas pērle” – bija visnotaļ interesanti vērot.

Lielai daļai no šīs aktīvistu grupas “viss bija skaidrs” arī par Covid-19 vakcīnām un “pandēmijas afēru”, un dažiem – “galīgi ne viss bija tik viennozīmīgs un skaidrs” pēc 24. februāra, kad Krievija iebruka Ukrainā.

Kaut kāda iemesla dēļ “Kariņa un Levita režīma apspiestos” Covid-19 skeptiķus un Latvijas Republikas Satversmes meklētājus nu vienoja interese par ekoloģijas un vides tēmām.

“Ropažu novada pašvaldība – tautas nodevēji!”

Apakšvirsrakstā redzamo frāzi izkliedza kāds no klātesošajiem 25. aprīlī notikušajā apspriedē starp Ropažu novada pašvaldību, koģenerācijas stacijas projekta realizētāja SIA “Vides Resursu Centrs” pārstāvjiem un vietējiem iedzīvotājiem.

Šāda retorika atgādina lērumu pēdējos gados piedzīvoto protesta akciju, kuras aizvadītas revolūciju gaisotnē, piesaucot “tautas varu”, “brīvvalsti” un tamlīdzīgas lietas.

Starp iedzīvotājiem sanāksmē “Ulbrokas pērlē” atradās tādi labi zināmi skandalētāji, demonstranti kā Jānis Straumītis un Dainis Grabovskis.

Straumītis Covid-19 pandēmijas laikā izpelnījās ievērību, pateicoties regulārai, publiskai konfrontācijai ar policiju un tautā teju vai par folkloru pārtapušajai “Latvijas Republikas Satversmes oriģināla meklēšanai”, kuru viņš veica ar savu kādreizējo domubiedru, aktīvistu Kasparu Lasi.

Savukārt Dainis Grabovskis ir nemieru cēlājs veterāns, kurš dažādās demonstrācijās, protestos mēdz aizsvilties ātrāk nekā sausa zāle karstā pavasara dienā.

Jāteic, ka arī Daiņa Grabovska, tāpat kā sausās zāles gadījumā, vienmēr rodas aizdomas, ka kāds tomēr te būs “pielicis sērkociņu”, tā teikt.

Grabovskis regulāri un agresīvi konfliktē ar dažādiem pašvaldību un valsts iestāžu darbiniekiem, policistiem u. c., kas pagadās ceļā.

Internetā joprojām ir pieejams video no 2011. gada, kur viņu kā “Tautas Kontroles” deputātu kandidātu Valsts policija (VP) ir spiesta aizvest projām rokudzelžos, pieliekot punktu viņa skaļai bļaušanai un debašu traucēšanai.

Skandalozie un neievēlētie politiķi

Konkrētajam projektam savu uzmanību veltīja arī no “Stabilitātei!” ievēlētā Glorija Grevcova, kura neilgi pēc tiesas sprieduma lietā par melošanu Centrālajai vēlēšanu komitejai partiju pameta.

Līdz tam gan viņa paguva skandalozi izteikties par Latvijas okupācijas muzeju, saucot to par propagandas iestādi, kura “mūs muļķo”, paust savu viedokli Latvijai nedraudzīgiem Baltkrievijas propagandas resursiem un sadusmot sabiedrību ar saviem izteikumiem par Krievijas uzsākto karu Ukrainā.

Jāteic gan, ka Ropažu novadu Grevcova iepriekš jau norādīja kā savu dzīvesvietu.

Viņai līdzi uz šo pasākumu devās Rūdolfs Brēmanis – skandalozs bijušais diplomāts, ar kuru Ārlietu ministrija izbeidza darba attiecības pēc tam, kad radies pietiekams pamats domāt, ka Brēmanis sastrādājis, maigi sakot, nelikumības.

Brēmanim gan ir virkne citu skandālu, par kuriem ziņots medijos.

Brēmanis pat paguvis līdz tiesas darbiem sastrīdēties ar komponistu Borisu Rezņiku, jo izmantojis savā “antivakseru Baltijas ceļā” dziesmu “Atmostas Baltija” bez atļaujas.

Daini Grabovski, Rūdolfu Brēmani un vienu no aktīvākajiem koģenerācijas sistēmas projekta kritiķiem Artūru Klēbahu saista arī politikas gaitas.

Arī Klēbahs gan sakās esam saistīts ar Ropažu novadu. Visiem šiem kungiem ir bijusi saikne ar politiķa Alda Gobzema izveidoto partiju “Katram un Katrai”.

Nevienam no viņiem, kā zināms, šī saikne nebeidzās ar ievēlēšanu 14. Saeimā.

Pati partija nu jau kādu laiku saucas “Platforma 21”, un ir grūti saprast, ko pēc Gobzema aiziešanas īsti iecerējuši tās biedri.

Taču Klēbahs, Brēmanis un vēl kāds politiskais censonis, vārdā Edgars Dārznieks, kurš arī apmeklēja 25. aprīļa apspriedi “Ulbrokas pērlē”, ir izlēmuši iet savu ceļu un šī gada februārī nodibināja partiju “Apvienība Jaunlatvieši”.

Tai esot vairāk nekā 500 biedru, kas paver iespējas startēt gan Eiropas Parlamenta, gan pašvaldību un Saeimas vēlēšanās.

Par šo politisko spēku, kurš šāda veida aktīvistiem ierastajā veidā ir aizguvis nosaukumu no kādas citas Latvijas vēsturē būtiskas kustības (“Tautas Fronte” uz “Tautas Varas Fronte” u. tml.), Jauns.lv plaši vēstīja jau iepriekš.

Politiķu iesaiste Ropažu novada iedzīvotāju darīšanās ar to gan vēl nebeidzas.

Jāpiebilst, ka, pretojoties šī projekta realizācijai, sociālajos tīklos ir izveidotas domubiedru grupas.

Vienu no tām sauc “Vides sardze”, otru – “Cīņa pret atkritumu dedzināšanas rūpnīcas būvniecību Dreiliņos”.

Starp “Vides Sardzes” līderiem ir kāds Konstantīns Voskoboiņiks, kurš platformā “Manabalss.lv” vāc parakstus pret būvniecību.

Vēl 14. Saeimas vēlēšanās viņš kandidēja no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), bet pirms tam bija saistīts ar partiju KPV LV, kas pēcāk pārsaukta kā “Par cilvēcīgu Latviju” (PCL).

Sanāksmē “Ulbrokas pērlē” viņš sēdēja kopā ar uzņēmēju Ēriku Ruzanovu, kurš ir valdē un līdzīpašnieks Rīgā nesen atvērtajam ukraiņu franšīzes “Piana Vyshna” bāram. Abi ir novada iedzīvotāji.

Izrādās, ka pamats satraukties par Ropažu novadā ieplānoto ir arī partijas “Suverēnā Vara” pārstāvjiem:

Salīdzinoši jaunā politiskā spēka sociālajos tīklos ir ievietoti video, kas filmēti 25. aprīļa sanāksmē, par šo tēmu runā arī partijas biedrene Ļubova Švecova, kura esot novada iedzīvotāja.

Partijā, kā zināms, darbojās arī kādreizējā “Saskaņa” pārstāve Jūlija Stepaņenko un viņas vīrs Vjačeslavs Stepaņenko.

Voskoboiņika pārstāvētā “Vides sardze” portālā “Facebook” dalās ar partijas ievietoto saturu.
Ropažu novada pašvaldība ir apsolījusi projekta realizēšanas gaitā “ieklausīties vietējos iedzīvotājos”.

SIA "Vides Resursu Centrs" valdes loceklis Guntars Levics par konkrēto ieceri izsakās šādi:

AS “CleanR Grupa" uzņēmums SIA "Vides Resursu centrs", plāno īstenot lielu projektu - ražot siltumu un enerģiju, izmantojot kā kurināmo atkritumus. Mērķis - lētāks siltums un elektrība iedzīvotājiem, stiprināt energoneatkarību un kāpt nost no Krievijas gāzes adatas - rūpnīcas jauda var aizstāt 25% gāzes patēriņu Rīgas labajā krastā - un samazināt poligonos noglabājamo sadzīves, citādi nepārstrādājamu apjomu (šobrīd 500 t, rūpnīca 143 t gadā var pārvērst enerģijā). Projektam nav nepieciešams nekāds valsts atbalsts, pilnībā privāta iniciatīva un finansējums. Izvēlēta vieta - Ropažu novads, rūpnieciskā teritorija, blakus citi līdzīgi objekti, saražotā padeve kopējai siltumtrasei, īsāks pārvadājumu ceļš."

Firmas pārstāvis uzsver, ka šis ir pirmais šāda veida projekts Latvijā, apkaimes iedzīvotāji uztraucas par ietekmi uz veselību, nekustamā īpašuma cenu, labbūtību, ūdeni utt., kas esot saprotams: "Šāda veida objekta Latvijā līdz šim vēl nav bijis, tāpēc iedzīvotāju bažas ir saprotamas. Tāpēc mēs sarunāsimies ar iedzīvotājiem, neskatoties uz to, ka kāds varbūt šo situāciju grib izmantot citiem mērķiem."

AS "CleanR Grupa" savulaik bija saistīta ar Andri Šķēli, bet šobrīd, pēc "Lursoft" datiem, 100% pieder Guntaram Kokorevičam.