foto: Lita Krone/LETA
Pret bijušo diplomātu un Covid-19 noliedzēju Brēmani rit tiesvedība par krāpšanu
Bijušais diplomāts Rūdolfs Brēmanis.
112
2021. gada 8. februāris, 04:02

Pret bijušo diplomātu un Covid-19 noliedzēju Brēmani rit tiesvedība par krāpšanu

Zelma Jansone

"Likums un Taisnība"

Sazvērestību teoriju sludinātāju un Covid-19 noliedzēju rindās arvien vairāk izgaismojas ne tikai viegli ietekmējami cilvēki, bet arī šķietami racionāli domājoši sabiedrības pārstāvji, un tas liek domāt, ka viņi šo procesu saredz kā iespējamu nokļūšanu lielajā politikā. Par tādu būtu uzskatāms arī bijušais diplomāts Rūdolfs Brēmanis.

To, ka Brēmanis, pārāk to neafišējot, var būt saistīts ar politiku, liecina skandalozā mūziķa Andra Kiviča atklāsmes viņa grāmatā "It kā tu kaut ko zinātu". Viņš apgalvo, ka Brēmanis viņu uzrunājis "Facebook" un solījis Kivičam augsto 6. numuru 13. Saeimas vēlēšanās partijas "KPV LV" Rīgas sarakstā. Kivičs patiešām vēlēšanās startēja, kļuva par visvairāk svītroto kandidātu un Saeimā neiekļuva. Brēmanis tolaik kuluāros tika pieminēts kā viens no "KPV LV" ārlietu ministra posteņa kandidātiem.

Grib inficēties ar Covid-19

Pērn aprīlī Brēmanis "Facebook" paziņoja, ka gribot apzināti inficēties ar Covid-19. Viņš rakstīja: “Vēlos uzzināt, vai tas ir juridiski atļauts. Vispirms veiktu pārbaudes, vai šāds vīruss jau nav manī. Tad vēlētos dabīgā veidā saņemt to no kāda, kuram tas ir konstatēts, bet nav simptomu un nav citu slimību. Un tad maksimāli drošā veidā, izolējoties no ārpasaules karantīnā, izslimot to. Papildus vērtība būtu secinājums, vai šo vīrusu var saņemt no saskarsmes ar cilvēku, kuram ir pozitīvs tests, bet nav simptomu. Lai nenoslogotu ārstus, pret kuriem man ir visdziļākā cieņa, tad visu nepieciešamo darītu kādā privātā klīnikā.”

Tiesa gan, tālāk par runāšanu Brēmanis netika, taču kopš tā laika viņš arvien pārliecinošāk pievienojies kovida noliedzēju pulkam. Viņa "Facebook" kontā redzamā informācija apliecina, ka viņš regulāri piedalās tā sauktajos brīvības braucienos uz dažādām Latvijas pilsētām un nenogurstoši tos popularizē. Tāpat viņš publicē arī jebkuru iespējamo informāciju, kas jebkādā veidā apšauba vakcinēšanās lietderību.

To visu Brēmanis pasniedz, kā cīņu par demokrātiju. Te varētu piekrist, ja vien tiktu izmantoti patiesi un korekti fakti un viedokļa paušana nenotiktu, pārkāpjot valstī ieviestos ierobežojumus.

foto: ekrānuzņēmums no Facebook.com
Kadrs no skandalozajām eksprezidenta Raimonda Vējoņa vakariņām Apvienotajos Arābu Emirātos.

Brēmanis arī izpelnījās sabiedrības nopēlumu, kad ironiski atļāvās ieņirgt par pazīstamo fotogrāfu Gati Rozenfeldu, kurš bija izslimojis Covid-19 un atklāti pastāstīja par to intervijā.

Apsūdzēts naudas izkrāpšanā

2019. gada jūlijā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā sāka skatīt lietu par krāpšanu, kurā Brēmanis apsūdzēts par vairāk nekā 100 000 eiro piesavināšanos laikā, kad viņš no 2013. līdz 2016. gadam bija pilnvarotais lietvedis Latvijas vēstniecībā Apvienotajos Arābu Emirātos.

Naudas izkrāpšana, visticamāk, notikusi, viltojot grāmatvedības dokumentus, čekus un komandējumu dokumentus, un Brēmanis apsūdzēts pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem – gan par krāpšanu un piesavināšanos lielā apmērā, gan par amatpersonas dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un svešas mantas iegūšanu, izmantojot viltu.

Pagājušā gada janvārī tiesa pasludināta par slēgtu procesu, jo tajā paredzēts izvērtēt dokumentus, kas satur ierobežotas pieejamības informāciju. Iespējams, ka krāpšana notikusi arī laikā, kad Brēmanis vēl strādājis Ārlietu ministrijas Ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas nodaļā.

Izmantoja Vējoni

2017. gadā izcēlās skandāls, kad Brēmanis tā laika Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vizītes laikā Apvienotajos Arābu Emirātos bija viņu nosēdinājis pie viena galda ar skandalozo uzņēmēju un politiķi Aināru Šleseru.

Vējonim pēc tam nācās taisnoties, ka viņš par to neko iepriekš nav zinājis. Interesanti, ka fotogrāfiju no šīm vakariņām sociālajos tīklos ievietoja pats Brēmanis, un zinātāji toreiz teica, ka Austrumos šāda situācija kalpo par it kā ietekmes apliecinājumu.

Brēmanis nonāca arī aprindu preses uzmanības lokā, kad viņam bija attiecības ar aktrisi Agnesi Zeltiņu. Tiesa gan, šīs romantiskās attiecības beidzās, jo izrādījās, ka tajā pašā laikā viņš bija sūtījis visai nepārprotamus intīma rakstura piedāvājumus arī citām sievietēm. Daudzi gan toreiz uzskatīja, ka Brēmanis vienkārši izmantojis aktrisi, lai iegūtu atpazīstamību.

Jāpiebilst, ka minētais tiesas process var atstāt ietekmi uz iespējamām Brēmaņa politiskajām ambīcijām, jo Saeimas deputāta kandidāts nedrīkst būt krimināli sodīts.