foto: Paula Čurkste/LETA
Kas ir Latvijas lielākās katoļu baznīcas prāvests Krišjānis Dambergs, kuru vaino seksuālajā vardarbībā?
Rīgas svētā Alberta katoļu draudzes prāvestu aprīļa vidū aizturēja policija, viņu vainojot seksuālā vardarbībā pret nepilngadīgo.
Sabiedrība
2023. gada 27. aprīlis, 05:47

Kas ir Latvijas lielākās katoļu baznīcas prāvests Krišjānis Dambergs, kuru vaino seksuālajā vardarbībā?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kristiešiem nozīmīgajā Baltajā jeb Dieva Žēlsirdības svētdienā (pirmajā svētdienā pēc Lieldienām), 16. aprīlī, aizdomās par seksuālu vardarbību tika arestēts Latvijas lielākās katoļu baznīcas - Rīgas svētā Alberta draudzes prāvests Krišjānis Dambergs. Pēdējo gadu laikā šis nav pirmais gadījums, kad Latvijā par seksuālu vardarbību aiz restēm nokļūst garīdznieks. Jauns.lv ielūkojas aizdomās turētā biogrāfijā un baznīcā, kurā viņš kalpoja.

Pirms nedēļas Latvijas kristiešus, un ne tikai, satricināja vēsts, ka policija apcietinājusi Rīgas svētā Alberta katoļu draudzes priesteri Krišjāni Dambergu aizdomās par seksuālu vardarbību pret nepilngadīgo. Tas izraisījis visplašāko rezonansi – vieni garīdznieku aizstāv, bet citi nolād teju vai visu katoļu baznīcu. Aizstāvju radikālais spārns uzskata, ka šis bijis sātana un antikrista izgājiens, lai, apvainojot kristāldzidru priesteri, censtos iznīcināt kristietību, bet seksuālo izvirtību lamātāju kaismīgākais pulks apgalvo, ka visi evaņģēlija sludinātāji ar katoļiem priekšgalā teju ir vai visperversākie izvirtuļi.

Šis nav vienīgais seksa skandāls, kas pēdējos gadus satricinājis Latvijas baznīcu. Tā 2010. gadā uz aizdomu pamata par pedofiliju aizturēja luterāņu baznīcas Daugavpils diecēzes palīgmācītāju Agri Pāvilu Lēvaldu. Savukārt 2018. gadā par seksuālu vardarbību personu grupā, izmantojot nepilngadīgā cietušā uzticību un atkarību, aiz restēm nokļuva Rēzeknes katoļu draudzes priesteris Pāvels Zeiļa.

Jāievēro nulles tolerance, bet jāsaglabā labā slava

Par Krišjāņa Damberga nodarījumu un vainu pagaidām vēl nekas sīkāk nav zināms, jo notiek izmeklēšana un seksuāla rakstura nozieguma detaļas plašākai sabiedrībai arī netiek atklātas un tiesas prāvas šādās lietās notiek aiz slēgtām durvīm. Tomēr Jauns.lv var ielūkoties Krišjāņa Damberga garīdznieka karjerā un skaidro, kādās draudzēs viņš kalpoja. Katrā ziņā viņš nebija viens no “daudzajiem ierindas nepamanāmajiem mācītājiem”, jo kalpoja Latvijas lielākajā katoļu dievnamā un ik pa laikam arī reprezentēja Latvijas Romas katoļu baznīcu. Tā, piemēram, 2010. gadā viņš katoļu baznīcas vadītāju vārdā nodeva sveicienus jaundibinātajai Latvijas kristīgo mediķu apvienībai. 

Katoļu baznīca šokēta par priestera aizturēšanu:

Savukārt 19. aprīlī Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs jau nozīmēja jaunu svētās Alberta draudzes administratoru - Jāni Savicki, un Krišjāni Dambergu atcēla no visiem amatiem un pienākumiem baznīcā. Vienlaikus arhibīskaps tviterī paziņoja:

“Baznīca pilnībā uzticas tiesībsargājošām iestādēm un cer uz godīgu, objektīvu un ātru lietas izmeklēšanu. Esam gatavi sadarboties ar tiesībsargājošajām iestādēm. Līdz gala spriedumam aicinām saglabāt priestera labo slavu un respektēt nevainīguma prezumpciju”.

Līdzīgu baznīcas nostāju pauda arī Salaspils katoļu draudzes priesteris Ilmārs Tolstovs, kuru baznīca deleģējusi paust tās oficiālo nostāju:

“Fakts ir tāds, ka svētdien Rīgas svētā Alberta draudzes prāvests ir aizvests un arestēts. Mums ir jāievēro nulles tolerance, nedrīkst faktus slēpt. Maksimāla sadarbība, bet ir jāsaglabā miers un jālūdzas. Lūdzam, ja cilvēkiem ir kāda informācija par viņu, sazināties ar policiju, no otras puses, mēs aicinām saglabāt viņa slavu un respektēt nevainīguma prezumpciju”.

Aicina saglabāt mieru un lūgties

Katoļu baznīcas oficiālajā interneta vietnē rakstīts, ka “līdz šim Baznīcai nebija nekādas informācijas par konkrētā prāvesta iespējamiem pārkāpumiem, kas saistīti ar seksuālo uzmākšanos nepilngadīgiem vai neaizsargātām personām.

Šobrīd baznīca vēlas pēc iespējas ātrāk noskaidrot patiesību, tādēļ no savas puses cenšas sadarboties ar Latvijas Republikas tiesībsargājošām iestādēm un aicina to darīt ikvienam, kuram ir kāda informācija par minētā prāvesta iespējamiem pārkāpumiem.

Romas Katoliskā Baznīca aicina ikvienu ticīgo saglabāt mieru, ietvert priesteri Krišjāni Dambergu savās lūgšanās, lūgties par konkrēto situāciju, lai patiesība uzvar un pēc iespējas ātrāk patiesība tiktu noskaidrota. Baznīca uzsver, ka līdz tam laikam, kamēr tiesā netiks pierādīta vai nu priestera Krišjāņa Damberga vaina, vai arī viņš tiks attaisnots, viņam ir tiesības uz nevainīguma prezumpciju, un esam aicināti saglabāt viņa labo slavu.

Šobrīd visi Latvijā esošie garīdznieki un Baznīcas aktīvie kalpotāji iziet prevencijas kursus, kas saistīti ar nepilngadīgo un neaizsargāto personu aizsardzību. Baznīca aicina uz atklātību, kas skar šādus gadījumus, un aicina ikvienu ticīgo iesaistīties šādu gadījumu atklāšanā”.

“Nenormāli sāp”

Jāuzsver, ka garīdznieks ir tāds pats cilvēks kā visi – ar visām labajām un sliktajām īpašībām, Tomēr no mācītāja viņa ieņemamā amata un stāvokļa dēļ tiek prasīta daudz lielāka atbildība nekā, iespējams, no citiem. Viņš kā nekā taču ir tikumības sargātājs un sludinātājs. Pie tam, ja Romas katoļu priesteris ir piekopis seksu vai dzimumdzīvi, viņš ir pārkāpis arī garīdznieka celibāta solījumu. Tā kā šajā gadījumā viņš ir vainīgs ne tikai laicīgā likuma, bet arī garīgās jeb Dieva tiesas priekšā.

Katoļu garīgās literatūras izdevniecībā “Mieram tuvu” strādājošā Aija Balode “Facebook” ierakstījusi:

“Ziņa par brāļa Krišjāņa apcietināšanu nāca kā zibens no skaidrām debesīm. Nespēju noticēt šā cilvēka nekrietnībai, bet, protams, nevienam no mums mūsu novirzes, ja tādas ir, nav uz pieres rakstītas... Lai policija dara savu darbu, un lai pēc iespējas drīz patiesība nāk gaismā! 

foto: Citariga.lv
Rīgas svētā Alberta katoļu draudzes prāvestu aprīļa vidū aizturēja policija, viņu vainojot seksuālā vardarbībā pret nepilngadīgo.

Strādāju kristīgā izdevniecībā, daudzus priesterus pazīstu personiski, mīlu Baznīcu, kuru zinu pilnīgi no citas puses, – kā vietu, kas, neraugoties uz nenormāliem izaicinājumiem, tostarp drīzāk trūkumu, nevis pārbagātību, kā daudziem šķiet, dara ļoti daudz laba, tostarp pieņemot cilvēkus, kurus citur labāk redz ejam nekā nākam, un palīdzot viņiem... Un man nenormāli sāp sabiedrībā valdošais noskaņojums, kas atklājas komentāros un diemžēl arī privātās sarunās par vakardienas šokējošo ziņu, - “mani šis nepārsteidz”, teju “Baznīcas izsena prakse”, “beidzot viens gadījums arī Latvijā nācis gaismā”... 

NĒ! Šī nav nekāda Baznīcas prakse. Ja nu izrādītos, ka apsūdzība ir patiesa, tad šis cilvēks NAV PRIESTERIS, bet viltvārdis, kas uzdodas par to, kas viņš nav, lai piekļūtu bērniem.
 
Vienlaikus, tas, kas dara uzmanīgu. Cik saprotu, ir runa par vienu apsūdzību, turklāt par gadījumu, kas ir noticis jau pirms gadiem. Policija aicina pieteikties citus cietušos. No sirds ceru, ka tādu nebūs, bet gan - liecības par to, ka šis ir lielisks priesteris.

Uz viena iesnieguma pamata cilvēks uzreiz tiek arestēts un viņa vārdu un uzvārdu publicē presē. Tas šķiet pilnībā taisnīgi un pareizi, ja cilvēks ir vainīgs. Bet – ja nu nevainīgs??? Kurš sabāzīs spalvas atpakaļ saplēstajā spilvenā?”

Polijā izglītojies kapucīns

Publiskajās vietnēs ziņas par Krišjāņa Damberga biogrāfiju un garīgo ceļu ir visnotaļ skopas. Vien zināms, ka viņš ir absolvējis Ļubļinas (Polija) Jāņa Pāvila II katoļu universitāti un garīdznieka kārtā ordinēts 2006. gada 1. jūlijā. Bez kalpošanas svētā Alberta draudzē, viņš arī aprūpēja Ķekavas katoļu draudzi, kura savus dievkalpojumus noturēja Ķekavas luterāņu baznīcā.

Katoļu adrešu grāmatā aiz Krišjāņa Damberga vārda ir burtu salikums “OFMCap”, kas nozīmē, ka viņš ir Mazāko Brāļu Kapucīnu ordeņa brālis (mūks). Šis kapucīnu ordenis Latvijā darbojas divās vietās – pie svētā Alberta baznīcas un Viļānos.

Garīgajās enciklopēdijas lasāms, ka kapucīni vadās pēc svētā Franciska regulām un ievēro dzīves pirmatnējos ideālus, dodot priekšroku lūgšanai, īpaši kontemplatīvajai; sekojot “mazuma” garam, rūpēties par personīgo un kopienas nabadzību; cenšas realizēt askētisku dzīvi ar prieku; ar prieku uzturēties starp nabadzīgajiem, kroplajiem un slimajiem cilvēkiem; kalpošanas garā attīstīt daudzveidīgu sabiedrības evaņģelizāciju”.

Krišjāņa Damberga vadītā svētā Mise Siguldas baznīcā:

Tāpat internetā atrodams arī Krišjāņa Damberga vadītais dievkalpojums pandēmijas laikā no Siguldas katoļu baznīcā. Laikā, kad Covid-19 dēļ dievnamos nevarēja pulcēties, baznīcas rīkoja videodievkalpojumus, kurus aicināja skatīties visā Latvijā. Un viena no katoļu centrālajām vietām bija Siguldas baznīca. Tā kā ar šo dievkalpojumu palīdzību priesteri Krišjāni Dambergu iepazina arī daudzi ticīgie, kuri viņa dievkalpojumus neapmeklē klātienē.

Bez tam pie svētā Alberta baznīcas ir ierīkots Dvēseļu dārzs nedzīvi dzimušo bērnu piemiņai. Ir atrodamas arī uzslavas par Krišjāņa Damberga populārajiem svētceļojumiem uz Aglonas Dievmātes svētkiem. Tā kā viņš nebija “iesūnojis” tikai savas draudzes robežās vien.

Lielākā Latvijas katoļu baznīca

Krišjāņa Damberga īpašo vietu katoļu garīdzniecības vidū izceļ arī tas, ka viņam uzticēta kalpošana Latvijas lielākajā katoļu baznīcā – svētā Alberta dievnamā Āgenskalnā.

Rīgas svētā Alberta katoļu baznīca:

Šī baznīca Liepājas ielā celta par godu Rīgas 700 gadu jubilejai 1901. gadā un nosaukta par godu svētajam bīskapam, dominikāņu mūkam Albertam Lielajam (1193—1280; nejaukt ar bīskapu Albertu, Rīgas dibinātāju, kurš nav atzīts par svēto). Šī ir vislielākā katoļu baznīca Latvijā — tajā var ietilpt 2500 cilvēku. Tajā notikuši arī katoļu saimei ļoti nozīmīgi pasākumi. Tie ticīgie, kas piedzīvojuši padomju okupācijas laikus, noteikti atceras 1983. gada 8. martu, kad svētā Alberta baznīcā notika Julijana Vaivoda ingress (pasludināšana par kardinālu).

Protams, šī ir būvapjoma ziņā Latvijas lielākā baznīca, jo nozīmīguma ziņā hierarhiski daudz lielākā “vērtē” ir Aglonas bazilika, kā arī Rīgas, Rēzeknes, Jelgavas un Liepājas katoļu katedrāles.