foto: Rojs Maizītis
Paklusām, paslepus... atsevišķas partijas tomēr mēģinājušas reklamēties skolotāju piketa laikā
Īsi pirms gājiena sākuma skolotājiem un mediķiem pievienojās “Latvijas krievu savienības” (LKS) pārstāvis, Jelgavas domnieks Andrejs Pagors. Politiķis regulāri ir manāms līdzīgā veidā "atbalstot" dažāda veida protestus.
Sabiedrība
2023. gada 24. aprīlis, 17:34

Paklusām, paslepus... atsevišķas partijas tomēr mēģinājušas reklamēties skolotāju piketa laikā

Jauns.lv

Kādu laiku pirms Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) izziņotā protesta gājiena organizatori skaidri norādīja, ka nevēlas gājiena laikā redzēt neviena politiska spēka klaju sevis reklamēšanos. Ne visiem tas bija skaidrs.

LIZDA rīkotajā protesta gājienā un sapulcē Doma laukumā piedalījās vairāki tūkstoši izglītības iestāžu darbinieku, kurus atbalstīja arī medicīnas aroda pārstāvji, pieprasot "cieņpilnu un atbildīgu attieksmi" pret nozarēm.

Pēc policijas aplēsēm pasākumā piedalījās aptuveni 6000-8000 dalībnieku.

Šādi pasākumi, bez šaubām, ļoti interesē politiķus, kuri cītīgi būvē savu politisko kapitālu.

Tūkstošiem skolotāju dodas protesta gājienā

Vairāki tūkstoši izglītības darbinieku šodien devušies gājienā, pieprasot cieņpilnu attieksmi un solījumu pildīšanu.

gallery icon

“Stabilitātei!” džemperi – košāki par skolotāju plakātiem

LIZDA jau laikus bija izplatījusi paziņojumu, ka gājiens nekādā gadījumā nav izmantojams partiju reklamēšanai, taču vairāki politiķi šo lūgumu vai nu ignorēja, vai par to nezināja.

Skolotāju gājienā tostarp rosījās arī atsevišķi Covid-19 pandēmijas laikā atpazīstamību ieguvuši, skandalozi aktīvisti.

Jauns.lv novēroja, ka īsi pirms gājiena sākuma tūkstošu pūlī bravūrīgi iesoļoja “Latvijas krievu savienības” (LKS) pārstāvis, Jelgavas domnieks Andrejs Pagors.

“Izglītība ir valsts pamats!” vēstīja viņa rokās satvertais plakāts:

Pagors gājiena laikā iejuka starp skolotājiem un dzīvīgi runāja ar kādu filmētāju, kurš interesantā kārtā savu kameru gājiena sākumā bija izdomājis pavērst tieši šī un neviena cita dalībnieka virzienā.

Pēcāk tapa arī fotogrāfija, kura ir aplūkojama Andreja Pagora sociālajos tīklos – pavisam netālu no dažādu LKS prokrievisko aktivitāšu atspoguļojumiem un Pagora samērā nesenajiem sveicieniem Krievijas gaisa desantniekiem viņu svētkos, kam savulaik uzmanību pievērsa Valsts policija (VP).

Bez Andreja Pagora, “Twitter” publicēta arī fotogrāfija, kurā pašā gājiena priekšā redzamas sievietes koši oranžos partijas “Stabilitātei!” džemperos.

Vēstīts, ka pēc sarunas ar policiju kundzes šos apģērba gabalus tomēr novilkušas nost.

Turpat netālu, taču daudz neuzkrītošāk ar viedtālruni rokās rosījās “Saskaņa” pārstāvis, Rīgas domnieks Konstantīns Čekušins. Bija arī citi.

Kā novēroja Jauns.lv, gājiena laikā šur tur ar Covid-19 skeptiķiem raksturīgajām viedtālruņu tiešraidēm izpaudās arī citi aktīvisti.

Doma laukumā tikmēr, spriežot pēc sociālo tīklu satura, ar skolotājiem sarunāties nāca opozīcijā esošās “Latvija pirmajā vietā!” pārstāvji.

Partijas līderis Ainārs Šlesers pat paguva uz skolotāju un mediķu fona ierunāt sociālo tīklu reklāmu paša partijas plānotajā demonstrācijā maija beigās:

Kopumā bez bezkaunībām

Jauns.lv sazvanīja LIZDA Komunikācijas stratēģiju vadītāju Ilzi Zālīti, lai noskaidrotu, cik ļoti politiķi šodien no arodbiedrības skatpunkta ievērojuši lūgumu nereklamēt savas partijas.

“Bija atsevišķi politiķi, bet nekas tāds, kur būtu ļoti jāiejaucas likumsargiem. Paklusām, paslepus, uz gājiena fona,” stāsta LIZDA pārstāve.

Viņa gan norāda, ka nevienā no gadījumiem arodbiedrības vēlme nav pārkāpta īpaši bezkaunīgi.

Jāpiebilst gan, ka pa šo laiku Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) un Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) paguva būt uz skatuves un teikt runas.

Šāda aina sākotnēji daudzus samulsināja, taču, kā zināms, valdības pārstāvju klātesamība bija saskaņota ar gājiena organizētājiem.

Lai tur vai kā, nedz Ministru prezidentu, nedz ministrus uz skatuves pārāk priekpilni klātesošie skolotāju un mediķu tūkstoši nesagaidīja.