foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.
Jelgavas domnieka sveiciens Krievijas desantniekiem – policija uzsāk pārbaudi saistībā ar kara un agresijas slavināšanu
VP Zemgales reģiona pārvaldes Jelgavas iecirknī 4. augustā ir reģistrēts notikums un sākta resoriskā pārbaude saistībā ar kara un agresijas slavināšanu sociālajā vietnē “Facebook”.
Sabiedrība
2022. gada 5. augusts, 05:24

Jelgavas domnieka sveiciens Krievijas desantniekiem – policija uzsāk pārbaudi saistībā ar kara un agresijas slavināšanu

Jauns.lv

“Latvijas krievu savienības” (LKS) valdes locekļa, Jelgavas domes deputāta Andreja Pagora apsveikumu tā dēvētajā “desantnieku dienā” sola pārbaudīt Valsts policija (VP).

Jauns.lv vēstīja, ka Pagors 2. augustā savā “Facebook” profilā ievietoja fotogrāfiju ar PSRS beidzamajiem gadiem raksturīgu propagandas vizuālo stilu.

Tajā redzams spēcīgas miesasbūves padomju karavīrs ar AK triecienšauteni, viņam fonā attēlota bēdīgi slavenā desantnieku kaujas mašīna BMD-1 un desantēšanas vajadzībām izmantotā IL-76 lidmašīna.

Vēl attēlā redzama stilizēta Georga lenta, sarkanas zvaigznes uz izpletņiem un tā dēvēto “vdvšņiku” sauklis: “Neviens, izņemot mūs!”

“Sveiciens desantnieku dienā! Ja nevari paiet – skrien! Sveicu visus iesaistītos!” savā profilā raksta Andrejs Pagors:

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

Lems par administratīvā procesa uzsākšanu

VP Zemgales reģiona pārvaldes Jelgavas iecirknī 4. augustā ir reģistrēts notikums un sākta resoriskā pārbaude saistībā ar kara un agresijas slavināšanu sociālajā vietnē “Facebook” un 5. augustā tiks lemts par administratīvā pārkāpuma procesa sākšanu, informēja VP Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Dace Kalniņa.

“Valsts policija vērš uzmanību, ka par pretlikumīgām darbībām, kara un agresijas slavināšanu, huligānisku darbību veikšanu draud gan administratīvā, gan kriminālatbildība. Savukārt par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu vai nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu piemērojama kriminālatbildība, kas var rezultēties ar brīvības atņemšanu,” informēja VP pārstāve.

LKS jau izpelnījusies drošībnieku brīdinājumu

Jelgavas domnieks Andrejs Pagors Viens no LKS sabiedriski aktīvākajiem politiķiem.

Neilgi pēc Krievijas masīvā iebrukuma Ukrainā viņš publiski portālā “Facebook” apgalvoja, ka “Ukrainas padošanās atnestu mieru”, bet pēcāk šo komentāru dzēsa.

Konkrētais sveiciens desantniekiem gan joprojām apskatāms sociālajā tīklā.

Īsi pēc šī gada 9. un 10. maija notikumiem Uzvaras parkā, kur faktiski divas dienas pēc kārtas tika svinēti tā dēvētie “uzvaras svētki”, Pagors publiski metās aizstāvēt bijušo skolotāju Viktoriju Kaškarovu.

Viņa pirms tam uzmanību izpelnījās, saukājot Uzvaras parkā strādājošos policistus par “kropļiem un fašistiem”.

Partija “Latvijas krievu savienība” (LKS) ar savām aktivitātēm jau tā ir izpelnījusies pietiekamu uzmanību gan no sabiedrības, gan arī Valsts drošības dienesta (VDD) puses, kurš partijas vadību jau reiz brīdinājis par tās izpausmēm.

Kā zināms, nesen pat tika panākts, ka Saeimā tiek izskatīta platformā Manabalss.lv startēta iniciatīva par šīs partijas darbības apturēšanu, citējot iniciatīvas autoru Gati Auziņu, saistībā ar “acīmredzami pretvalstisku politisko un citu darbību”.

LKS 14. Saeimas vēlēšanās piedalīsies ar 102 kandidātiem. Partijas līderis Rīgā ir Rīgas domes deputāts Miroslavs Mitrofanovs.

Kurzemē ar 1. numuru startēs LKS Liepājas teritoriālās organizācijas vadītāja Jeļena Osipova, Vidzemē - Olaines novada pašvaldības deputāts Andris Vurčs, Latgalē - Jekaterīna Stehnovska-Slavska, bet Zemgalē - jau minētais Andrejs Pagors.

Pēdējo nedēļu aptaujas neizslēdz LKS veiksmīgu iekļūšanu Saeimā.

Bijušo padomju armijas desantnieku svinības Vērmanes dārzā (2017.gads)

Šodien Vērmanes dārzā Rīgā sanākuši bijušās padomju armijas vīri, lai atzīmētu Krievijā svinamo Gaisa desanta karaspēka dienu.

gallery icon
24

“Desantnieku svētki” svinēti arī Rīgas parkā

Varētu domāt, ka 24. februārim un tam sekojošajiem notikumiem, kuros ietilpst gan Krievijas desantnieku pazemošanās ar vājo sniegumu Ukrainas ziemeļu daļā, gan prātam neaptveramas zvērības, kas tur tika pastrādātas, būtu kaut nedaudz jāmaina Krievijas apjūsmotāju nostāju par šīs valsts armiju, taču, izrādās, nebūt ne.

Jauns.lv jau ziņoja, ka, par spīti tam, cik ļoti sabojāts pēc iebrukuma, izvarošanām, slepkavībām un citām zvērībām Ukrainā ir Krievijas bruņoto spēku Gaisa desanta karaspēka tēls, arī Rīgā otrdien, 2. augustā saujiņa vietējo krievvalodīgo mēģinājuši svinēt tā dēvēto “desantnieku dienu”.

Aculiecinieki ievēroja, ka ar šādu nolūku Klusajā dārzā sapulcējās neliels bariņš vīriešu:

“Valsts policijā tika saņemts izsaukums par iespējamu sabiedriskās kārtības pārkāpumiem un nepieteiktu publisku pasākumu. Saistībā ar notikušo ir uzsākts administratīvais process pēc Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā 13.1 panta – par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošana publiskā vietā,” par notikušo informēja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska.

Konkrētais likums arī nosaka, ka par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā, izņemot gadījumus, kad nav mērķa šos noziegumus attaisnot vai slavināt, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

Viena naudas soda vienība šobrīd ir 5 eiro.

Iepriekšējos gados Latvijā konstatēti atsevišķi gadījumi, kad bars vīriešu, tērpušies Krievijas armijas formās, nododas 2. augustā svinamās dienas aktivitātēm publiskās vietās.

Vēl 2016. gadā šādi svētki tika sarīkoti pašā Rīgas centrā, Vērmanes dārzā. Togad vairāki desmiti izbijušo PSRS ēras desantnieku bija vienojušies svinībās.

Tā dēvēto "desantnieku dienu" 2. augustā svin tādēļ, ka 1930. gada 2. augustā militārajās mācībās Maskavas kara apgabalā ar izpletņiem izlēca un piezemējās pirmā sarkanarmiešu desanta vienība. Tajā bija 12 militārpersonas.