foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: Ždanoka un deputāts no Jelgavas Vācijā protestē pret tanku došanu Ukrainai
Latvijas EP deputātes Tatjanas Ždanokas (LKS) palīgs, Jelgavas domes deputāts Andrejs Pagors (LKS) uzbudinātā tonī no Berlīnes ziņo, ka valstij, kura “piedzīvojusi denacifikāciju” esot iespēja “panākt kara un asinsizliešanas beigas”.
Sabiedrība
2023. gada 28. februāris, 13:10

VIDEO: Ždanoka un deputāts no Jelgavas Vācijā protestē pret tanku došanu Ukrainai

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Eiroparlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka (LKS) un viņas palīgs, Jelgavas domes deputāts Andrejs Pagors (LKS) devās uz Vāciju, lai ar turienes Ukrainas nedraugiem vienotos milzīgā protestā pret Rietumu ieroču kravām Krievijas uzsāktā kara pārņemtajai valstij.

Abi "Latvijas krievu savienība" (LKS) politiķi gan šo pasākumu tā nesauc. Abi prokrieviskie Latvijas politiķi norāda, ka Vācijā iestājušies “pret kara atbalstīšanu” un “par miera sarunām labvēlīgu apstākļu radīšanu”.

Akciju organizēja Vācijas kreiso spēku pārstāvji – Bundestāga deputāte Sāra Vāgenknehta un vācu žurnāliste Alisa Švarcere.

Tiek apgalvots, ka mītiņā piedalījušies no 13 līdz 50 tūkstoši cilvēku, taču policija sliecas domāt, ka apmeklētāju bijis ap 10 tūkstošiem.

"Rokas nost no Krievijas!"

Iepriekš vietnē "Change.org" šī pasākuma organizatori un viņu domubiedri izveidoja iniciatīvu ar nosaukumu "Miera manifests". Tās prasība – izbeigt konfliktu "diplomātiskā ceļā".

Gan Vāgenknehta, gan Švarcere ir Vācijā labi zināmi ekvivalenti jau pieminētajiem politiķiem no Latvijas.

"Šodien šeit norit milzīga protesta akcija, ieradušies ne tikai no Berlīnes, cilvēki ap 50 tūkstošiem, varbūt vairāk! Redzam plakātus – “sarunas miera vietā", "miers tanku vietā"!" manāmi uzbudināts LKS speciāli samontētā video saka Andrejs Pagors.

foto: ekrānuzņēmums no video
“Rokas nost no Krievijas!” viens no plakātiem Berlīnes mītiņā, kas ieskicē tā organizatoru patieso nostāju.

Brīdī, kad viņš runā par saukļiem, kadrā pavīd plakāts ar uzrakstu "Rokas nost no Krievijas!". Pēcāk redzams arī Krievijas valsts karogs ar ģerboni.

Savā uzrunā LKS videoklipā Pagors arī apgalvo, ka Vācija, kā "valsts, kura ir piedzīvojusi denacifikāciju" spēj panākt kara un asinsizliešanas beigas.

Ukrainā nonākuši pirmie vācu "Leopard 2"

Dienu pirms vērienīgā prokrievisko aktīvistu mītiņa Vācijā, Ukrainā nonāca pirmie četri Vācijas ražojuma "Leopard 2" tanki. Tos piegādāja Polija.

Valsts prezidents Andžejs Duda pauda prieku, ka Polija ir pirmā valsts, kas Ukrainai devusi mūsdienīgos tankus.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski žurnālistiem Kijivā pavēstīja, ka pirmos tankus izdevies piegādāt ļoti ātri un paziņoja, ka pēc dažām dienām tiks piegādāti poļu “PT-91” tanki – kopumā 60.

"Es šodien šeit ierados ne tikai tādēļ, lai izteiktu atbalstu, bet arī ziņu, ka mums uz šo barbarisko agresiju ir jāatbild ar spēku," viņš piebilda.

Kopumā astoņas valstis sadarbojas jautājumā par tanku "Leopard 2" piešķiršanu Ukrainai.

Šīs valstis ir Vācija, Polija, Kanāda, Portugāle, Spānija, Norvēģija, Dānija un Nīderlande. Sabiedrotie ir apņēmušies nodot Ukrainai bruņutehniku un tankus vairāk nekā astoņu kaujas brigāžu apmērā.