Sabiedrība
2023. gada 5. aprīlis, 10:08

VIDEO: "Neesam vergi par 300 eiro!" Pie Saeimas trīs cilvēki aicina tomēr neieviest “obligāto dienestu”

Jauns.lv

Šodien, 5. aprīlī, netālu no parlamenta ēkas kārtējo reizi pulcējās biedrības “Rīko” pārstāvji, lai izteiktu neapmierinātību ar Valsts aizsardzības dienesta (VAD) ieviešanas ideju.

Konkrētā biedrība ir visnotaļ mīklaina, bet tās redzamie biedri, kā arī viņu savstarpējās saiknes – līdz galam neskaidras.

Nosaukums gan liek domāt, ka mērķis varētu būt bijis ātri izveidot organizāciju, ar kuras palīdzību pieteikt šāda veida pasākumus, īpaši neafišējot organizatoru vārdus.

Pie Saeimas aicina neieviest “obligāto dienestu”

Šodien netālu no parlamenta ēkas kārtējo reizi pulcējās biedrības “Rīko” pārstāvji, lai izteiktu neapmierinātību ar Valsts aizsardzības dienesta (VAD) ieviešanas ...

gallery icon

Negrib "vergot par 300 eiro"

Starp redzamākajiem ir Maksims Jakušins un Anžejs Dmuhovskis. Kopumā publiski par abiem maz pieejama informācija.

Publiski izlasāms, ka Dmuhovskis ir studējis Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kā arī cita informācija par viņa iespējamām profesionālajām gaitām medicīnas nozarē.

Maksims Jakušins savukārt ir izpaudies kā dzejnieks un atbalstījis kustību “Dzīvesbiedri”.

Savos sociālajos tīklos Dmuhovskis par obligāto dienestu krievu valodā izsakās kā par “iesaukšanas verdzību”.

Tikmēr Jakušins vēl nesen internetā izpaudās, aizstāvot nojaukto “uzvaras pieminekli” kā nozīmīgu arhitektūras un mākslas objektu un tos, kuri ik gadu attiecīgajos datumos tur devās nolikt ziedus.

Šodienas protestā ne viens, ne otrs gan neieradās. Tā vietā pie Saeimas bija atnākuši divi kungi, krietni virs “iesaucamā vecuma”. Pēcāk viņiem pievienojās gados jauna meitene.

Vienam rokās bija plakāts ar tekstu angļu valodā, ka viņš neesot “vergs par 300 eiro”.

Ar konkrēto naudas summu šeit domāts finansiālais labums, kādu plānots sniegt dienestā esošajiem jauniešiem.

Otram protestētājam rokās bija plakāts, kurā teikts, ka Latvijas jaunieši nedienēs – viņi emigrēs. Meitene tikmēr turēja vēstījumu, ka profesionālais dienests esot “OK”.

Notiekošo pasākumu uzraudzīja proporcionāli neadekvāti liels skaits Valsts policijas (VP) darbinieku, taču akcija noritēja bez incidentiem.

Kāds garāmgājējs vien uzsauca: “Kādi jaunieši šeit šorīt sanākuši!”

Šodienas Saeimas sēdē parlaments trešajā, galīgajā lasījumā izskata VAD likumprojektu.