foto: Pixabay.com
LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka" atzīmē 17 gadus
"Kopumā būtiski uzlabojusies sabiedrības attieksme pret LGBTQ kopienu Latvijā," norāda "Mozaīka".
Sabiedrība
2023. gada 16. marts, 13:49

LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka" atzīmē 17 gadus

Jauns.lv

Tuvojoties “Riga Pride”, kā arī atkārtotām diskusijām Saeimā par Civilās savienības likumu, martā LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka" atzīmē 17 gadus kopš dibināšanas brīža.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Pastāvēšanas laikā padarīts ir daudz - vislielākais progress panākts sabiedrības attieksmes uzlabošanā pret LGBTQ, ģimeņu tiesiskā atzīšanā un naida runas un naida noziegumu sodīšanā, tomēr uztraucošs ir fakts, ka politiķi ilgstoši nespēj pieņemt regulējumu visu ģimeņu tiesiskai aizsardzībai un izpildīt Satversmes tiesas spriedumus,” norāda "Mozaīka".

Kopumā būtiski uzlabojusies sabiedrības attieksme pret LGBTQ kopienu Latvijā. SKDS jaunākie aptaujas (2023.gada marts) dati pēc Mozaīkas pasūtījuma 46% Latvijas iedzīvotāju attieksme pret LGBTQ ir neitrāla, 27% ir atbalstoša attieksme, bet 23% ir nosodoša. Jaunākie dati rāda, ka katrs otrais Latvijas iedzīvotājs jeb 50% pazīst kādu homoseksuālu cilvēku, kas norāda uz to, ka sabiedrība kļuvusi daudz iekļaujošāka un cilvēki aizvien vairāk droši izpaust savu identitāti. Tomēr galvenais faktors, kas vēljoprojām bremzē attīstību LGBTQ tiesību jomā, ir politiķu nespēja pieņemt svarīgus lēmumus.

"Mozaīka savos 17 pastāvēšanos gados panākusi to, ka LGBTQ tiesības ir un paliks Latvijas politiskās dzīves dienas kārtībā. Varu tikai izteikt nožēlu, ka mūsu likumdevēji tik ilgi muļļā viendzimuma pāru attiecību regulējumu un ignorē Satversmes tiesas spriedumus. Taču labi redzam, ka LGBTQ tiesību jautājumi strauji virzās uz priekšu, esam dažu soļu attālumā no regulējuma, kas sargās visas ģimenes, un tas ir neizbēgami. Tā būtu labākā dāvana mūsu dzimšanas dienā, bet vēl jo svarīgāk - būtisks signāls sabiedrībai, ka mātei Latvijai patiešām visi bērni ir mīļi," norāda "Mozaīkas" valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina.

Skandalozās bērnu grāmatiņas par LGBT ģimenēm, kuras ilustrējusi latviešu māksliniece Elīna Brasliņa

Eiropas mēroga skandālu sacēluši pašiem mazākajiem lasītājiem veltītu grāmatiņu “Laiks gulēt iet” un “Rīta agrumā”, ko sarakstījis spāņu rakstnieks Laurenss ...

gallery icon
8

"Sabiedrība attieksmes mērījumi, kā arī izrādītais atbalsts LGBTQ kopienas aktivitātēm parāda, ka Latvija ir ceļā uz iekļaujošāku un atvērtāku sabiedrību, diemžēl vienīgie, kas šīs pārmaiņas atļaujas "neredzēt" ir daļa politiķu. Ņemot vērā esošos ģeopolitiskos apstākļus, Latvijas politiķiem ir jāpierāda, ka viņu prioritāte ir gan atbalstīt Ukrainu tās cīņā par savu un Eiropas brīvību, gan vienlaikus stiprināt iekļaujošu sabiedrību, kas ir mūsu valsts drošības pamatā," atzīmē kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs Kaspars Zālītis.

Visu ģimeņu tiesiskā aizsardzība

Latvijā par regulējumu, kas būtu attiecināms tostarp arī uz viendzimuma pāriem, diskutēts daudz vēl pirms "Mozaīkas" dibināšanas brīža zem dažādiem nosaukumiem - Partnerattiecību likums, Kopdzīves likums vai Dzīvesbiedru likums, taču pēdējos gados kopā ar kustību "Dzīvesbiedri" noticis ievērojams progress. Divos lasījumos tika pieņemts Civilās savienības likums. Diemžēl kvoruma trūkuma dēļ likums netika pieņemts 3.lasījumā, tādējādi Saeima nav spējusi izpildīt noteiktajā termiņā Satversmes tiesas spriedumus par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību.

Protests pie Saeimas pret jauno Civilās savienības likumprojektu

Ceturtdien, 31. martā, netālu no Saeimas ap 70 cilvēku protestēja pret Civilās savienības likumprojektu, par kura skatīšanas sākšanu ceturtdien lemj ...

gallery icon
59

Drīzumā politiskajā dienaskārtībā atgriezīsies diskusijas par Civilās savienības likumu. Kamēr Saeima nav noregulējusi iespēju ģimenēm reģistrēt savas attiecības un saņemt juridisko aizsardzību, tikmēr ģimenes turpina ar "Mozaīka" un "Dzīvesbiedri" juridisko atbalstu vērsties ar pieteikumiem administratīvajās tiesās ar lūgumu veikt ģimenes fakta konstatāciju pēc Satversmes 110.panta. Līdz 2023.gada martam atzītas 36 ģimenes.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Naida runa un sadarbība ar tiesībsargājošām iestādēm

Darba rezultātā panākti būtiskas izmaiņas likumdošanā, kas attiecas uz naida noziegumu sodīšanu. Saeima pieņēma izmaiņas Krimināllikuma 48. pantā "Atbildību pastiprinošie apstākļi", papildinot "14) noziedzīgs nodarījums izdarīts rasistisku, nacionālu, etnisku vai reliģisku motīvu dēļ" ar "sociālo naidu". Izmaiņas veiktas, lai cīnītos ar naida noziegumiem, kas tostarp veikti pret LGBTQ kopienas pārstāvjiem.

Līgas Dimiteres akcijas pret "Mozaīkas" aktivitātēm Latvijā

gallery icon
7

Būtiski uzlabojusies sadarbība ar tiesībsargājošajām iestādēm naida runas un naida noziegumu apkarošanā; tiesībsargājošās iestādes aizvien biežāk reaģē un pieaug gadījumu to skaits, kad tiek uzsākta kriminālvajāšana. Vienlaikus nepieciešams turpināt policijas darbinieku izglītošanu naida runas un Krimināllikuma 150. panta jomā.

Kopienas redzamība

Praids ir būtisks līdzeklis kopienas redzamībai, protests, lai runātu par cilvēktiesībām un panāktu pārmaiņas. Kopš 2009.gada reizi trīs gados Rīgā norisinās "Baltic Pride", 2015.gadā Rīga izcīnīja tiesības organizēt "EuroPride". Savukārt kopš 2022.gada "Riga Pride" galvaspilsētā norisinās katru gadu. Lielākais cilvēktiesību notikums Latvijā - "Riga Pride" - ar plašu programmu šovasar no 29.maija līdz 4.jūnijam atgriezīsies Rīgā, lai iestātos par iekļaujošu un līdztiesīgu Latvijas sabiedrību. Nedēļas kulminācijā 3.jūnijā norisināsies notikuma centrālais pasākums - "Riga Pride" gājiens un noslēguma koncerts.

LGBT kopiena un tās atbalstītāji dodas Rīgas praidā 2022. gada 18. jūnijā

18. jūnijā ar krāšņu praida gājienu noslēgusies cilvēktiesību notikumu nedēļa "Riga Pride". "Riga Pride" gājienā par Brīvību kopā ar Kijivas ...

gallery icon
126

Kopienas redzamībai nozīmīga ir bijusi arī augsta līmeņa politiķu "iznākšana ārā no skapja" un redzamība. Piemēram, ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs un bijusī iekšlietu ministre Marija Golubeva.

LGBT Nams

Tāpat būtisks darbs ir padarīts, atverot LGTB Namu Rīgā. LGBT Nams ir pirmais Latvijā LGBTQ atbalsta centrs ir droša un atvērta tikšanās vieta ikvienam. LGBT Namā pieejams bezmaksas HIV/STI Testpunkts, atbalsta grupas, bibliotēka, kā arī vieta, kur meklēt juridisku un psiholoģisku palīdzību.

Lai atzīmētu "Mozaīka" 17 gadu dzimšanas dienu, piektdien, 17.martā, no plkst.19.00 kvīru kultūrvietā "Skapis" par godu norisināsies īpaša ballīte. Vakara īpašie viesi Timmy no Baltic Drag Collective, savukārt par mūziku rūpēsies DJ Den’Fluence & Ulrika.