foto: CAMERA PRESS/Lennox Smillie / Vida Press
Jamaikā aizturēts latvietis par aizliegtas vielas kontrabandu; viņš vainu noliedz un esot iegāzts
Jamaikā aizturētais latvietis tiek identificēts kā Rihards Upenieks.
112
2023. gada 15. marts, 16:50

Jamaikā aizturēts latvietis par aizliegtas vielas kontrabandu; viņš vainu noliedz un esot iegāzts

Jauns.lv

Piektdien, 10. martā, Normana Menlija starptautiskajā lidostā Kingstonā, Jamaikā ticis aizturēts Latvijas valsts piederīgais, kurš, kā ziņots, mēģināja kontrabandas ceļā izvest kokaīnu no Jamaikas, vēsta laikraksts “Jamaica Observer”.

Kā ziņo policija, ap pulksten 19.30 latvietis reģistrējās lidostā, lai iekāptu izlidojošā reisā uz Lielbritāniju.

Viņa mantas pārbaudīja policisti un konstatēja, ka starp tām bija 10 taisnstūrveida pakas ar baltu pulverveida vielu, kas atgādina kokaīnu. Vielas svars vēl nav noskaidrots, un vēl nav gūts laboratorisks apstiprinājums, ka atrastā viela tiešām ir kokaīns.

Vīrietis aizturēts uz pamatotām aizdomām par Bīstamo narkotiku likuma pārkāpšanu. Jamaikas varas iestādes norādījušas, ka aizturētā latvieša identitāte tiek slēpta līdz turpmākai izmeklēšanai.

Tikmēr Facebook izplatīts paziņojums, kuru lūdzis izplatīts Rihards Upenieks. Viņa vārdā to ir izdarījis Andis Sakne, kas raksta: “Īsumā - Rihards Upenieks ir pasaulē jaukākais cilvēks, mūsu labākais draugs, tie, kas viņu pazīst, tie zina, ko es saku. Bet varbūt tas tieši šoreiz ari viņu iegāza diemžēl. Bet mēs neesam šeit, lai sodītu un teiktu sliktus vārdus. Katru negatīvo komentāru es izdzēsīšu. Es gribu, lai sūtam tikai labās domas.

Rihards jau kādu laiku ir ārpus Latvijas un visi paziņas zinām, cik daudz viņš ceļo un bauda pasauli. 10. martā viņam bija paredzēts lidojums no Jamaika, kur viņš pavadīja pēdējo mēnesi un nebija tur pirmo reizi, uz Angliju. Pēdējā brīdī viņam zināms cilvēks paprasīja atvest rumu no Kingstonas lidostas. viņam to nez kāpēc pasniedza duty free zonā, pasniedza darbinieks aizzīmogotā kastē. Lai ari Rihards gribēja viņu atvērt un pārbaudīt, viņam to neļāva. Nedaudz vēlāk Rihards tika aizturēts, tālākais ir rakstā un visu šo laiku atrodas jau Jamaikas cietumā.. Rihardam draud ļoti liels sods par narkotiku kontrabandu, viņam ir nolīgts jau advokāts, kurš strādā ar šo visu.

Bet, jā, mēs zinām, ir pārāk daudz jautājumu un maz atbilžu. Ļoti daudz jautājumu un maz atbilžu.. jā, nevajadzēja tad ņemt to paku, jā, kā viņa vispār varēja būt duty free zonā jau, jā, kāpēc tieši to paku iedeva tieši Rihardam, vai kāds viņu sajauca ar kādu.. bet tāpēc viņam tur ir advokāts. Mūsu saziņa ir caur Riharda advokātu, kuru tālāk sazinas Riharda Jamaikas draudzene un nodod man info. Mēs šo visu sākumā slēpām, bet šobrīd Rihards ir palūdzis, lai šo uztaisa tik publiski, cik vien var, lai redz ari Latvijas iestādes. Jo Jamaikā nav Latvijas vēstniecība, tur ir tikai Latvijas goda konsulāts, kuru pastāv vietējais pilsonis. Viņš jau ir bijis apciemot Rihardu, bet otrā reizē vairs nav pielaists.

Viņa draudzene palīdz Rihardam ar drēbēm un ēdienu, jo Jamaikas cietumi, aizturēšanas vietas ir nesalīdzināmas ar Latviju. Par to vislielākais paldies Kimai.

Šis viss ir tik prātam neaptverami un šokējoši, bet kā jau teicu, mēs neesam šeit, lai sodītu. Man ir emocionāli šo visu rakstīt, bet mēs visi zinām Rihardu - viņš ir pamatīgi iegāzts ļoti smagā lietā un vēlas, lai Latvija ari palīdz viņam, lai Latvijā ari to redz.

Vecīt, mēs zinām, ka uz pasaules labais vienmēr uzvar ļauno! Mēs visi tevi ļoti mīlam, domājam par tevi un turam īkšķus. Mēs visi tevi gaidām mājās, Rihard!”