Sabiedrība
2023. gada 18. marts, 08:44

Jurģis Liepnieks par VID: "Ziņas, kas parādās, ir šokējošas"

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienests (VID) iedzīvotājus uzskata par noziedzniekiem, kuri jāsloga cietumā, teic rakstnieks Jurģis Liepnieks. Ziņas, kas nāk atklātībā par VID darbību un pēdējos gados notikušie korupcijas skandāli, kuros iesaistīti dienesta darbinieki, ir šokējoši. Viņš teic, ka VID ģenerāldirektores amatā atjaunotā Ieva Jaunzeme atkal veido savu noziedzīgo “astoņkāji”.

Valsts ieņēmumu dienests pēdējā laikā piedzīvojis vairākus triecienus savai reputācijai. Pēdējos gados ierosināti vairāki desmiti kriminālprocesi pret VID darbiniekiem par korupciju. Iepriekšējais finanšu ministrs Jānis Reirs no darba atstādināja VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi, kura nu savu amatu atguvusi, savukārt presē parādās intervijas ar bijušiem VID darbiniekiem, kuru teiktais rada lielu šaubu ēnu pār iestādi, kas atbild par mūsu nodokļu iekasēšanu.

foto: Publicitātes
Tagad situācija ir tāda: tu aizmirsi kaut ko norādīt (deklarācijā) – nu viss iekriti, sēdēsi cietumā, viss cauri mēs tevi pieķērām, teic rakstnieks Jurģis Liepnieks.

Rakstnieks Jurģis Liepnieks uzskata, ka tagad, kad finanšu ministrs Arvils Ašeradens darbā atjaunojis Ievu Jaunzemi, viņa centīsies atjaunot savu astoņkāji. Par viņas atgriešanos amatā Jurģis Liepnieks saka:

“Manuprāt, tā bija milzīga kļūda, jo tu nevari cerēt uz kaut kādām pārmaiņām un reputācijas uzlabošanu, ja tu darbā atjauno cilvēku, kura vadībā “viss šis” (nesmukumi – red,) noticis. Ievas Jaunzemes vadībā VIDā Latvijas vēsturē notikuši vislielākie korupcijas skandāli, sākot ar muitu un beidzot ar pasūtījuma lietām, kukuļu izspiešanu un tā tālāk. Cerēt, ka viņa tagad kaut ko uzlabos, ir grūti.

Tās ziņas, kas tagad parādās manuprāt ir šokējošas, Un neredzu lielu interesi visu līdz galam noskaidrot. Noskaidrot, kas tur īstenībā bija, kurš ar ko tikās, kurš kam ko teica. Piemēram, Valsts drošības dienests ar piecu minūšu precizitāti to var noskaidrot. Bet vai viņi pratinās ģenerālprokuroru? Šaubos…”

Jurģis Liepnieks saka, ka ne jau visi cilvēki, kas strādā VIDā ir slikti, nelieši un korumpanti. VIDā strādā arī daudz labu augstas klases profesionāļi, kuri visus neuzskata par noziedzniekiem, bet tā problēma ir mūsu mentalitātē un domāšanā.

Kā visspilgtāko piemēru viņš norāda traģisko atgadījumu Ventspilī, kad tur baseinā noslīka zēns. Zēna vecāki par viņa nāvi saņēma kompensāciju, par kuru nodokļi nav jāmaksā, bet tā jānorāda gada ienākumu deklarācijā. Vecāki to nezināja vai aizmirsa. Tas bija tīri formāli, bet prokuratūra  pret viņiem uzsāka vajāšanu. “Viņus gatavoja cietumam par to, ka tu papīrā neesi ko norādījis – kriminālprocess! Šajā piemērā ir viss, kas mums jāzina par Latvijas valsts attieksmi pret iedzīvotājiem, cilvēkiem,” saka Jurģis Liepnieks.

Tagad situācija ir tāda: tu aizmirsi kaut ko norādīt (deklarācijā) – nu viss iekriti, sēdēsi cietumā, viss cauri mēs tevi pieķērām, teic rakstnieks.

Kā Pēteris Šmidre, Mārcis Auziņš un Jurģis Liepnieks vērtē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lomu un ietekmi, skatieties video.