Sabiedrība
2023. gada 17. marts, 08:39

Mārcis Auziņš par VID: "Teiktu tikai labus vārdus"

Jauns.lv

Bijušā Latvijas Universitātes rektora, profesora Mārča Auziņa vērtējums par Valsts ieņēmumu dienestu (VID) atšķiras no daudzu kultivētā ieskata, ka nodokļu iekasētāji ir tie sliktie un Latvijā izveidotā nodokļu sistēma ir sarežģīta un nekam neder. “Kā parastais iedzīvotājs, kuram katru gadu jāpilda ienākuma deklarācija, par VID teiktu tikai ļoti labus vārdus,” saka profesors.

Valsts ieņēmumu dienests pēdējā laikā piedzīvojis vairākus triecienus savai reputācijai. Pēdējos gados ierosināti vairāki desmiti kriminālprocesi pret VID darbiniekiem par korupciju. Iepriekšējais finanšu ministrs Jānis Reirs no darba atstādināja VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi, kura nu savu amatu atguvusi, savukārt presē parādās intervijas ar bijušiem VID darbiniekiem, kuru teiktais rada lielu šaubu ēnu pār iestādi, kas atbild par mūsu nodokļu iekasēšanu.

foto: Publicitātes
Jebkādas problēmas – zvans uz VIDu, kur esamu saņēmis ļoti pretimnākošu ieinteresētību un ļoti precīzu komentāru, norāda Auziņš.

“Ar katru gadu aizpildīt nodokļu deklarāciju kļūst aizvien vienkāršāk. Man, kas nenodarbojas ar biznesu un kura darbība nav tik sazarota, deklarācijas aizpildīšana prasa ļoti īsu, īsu laiku. Jebkādas problēmas – zvans uz VIDu, kur esamu saņēmis ļoti pretimnākošu ieinteresētību un ļoti precīzu komentāru.

Tāpat, atmuitojot dažādas preces no Amerikas, muitas deklarācijas aizpildīšana internetā prasa ļoti īsu laiku,” savā pozitīvajā pieredzē dalās Mārcis Auziņš.

Negatīvās atsauksmes un viedokļi par VID darbību, kas pašlaik samutuļojušas sabiedrību, viņu nedaudz mulsina: “Tās personas, kuras pēdējā laikā nāk klajā ar atklāsmēm, manuprāt, ir tās amatpersonas, kuras no VID tika atlaistas pēc 2019. gada, kad dienestā nomainījās vadība. Līdz tam viņām viss tā kā bija kārtībā. Tai brīdī, kad viņas tika atlaistas (un tam noteikti bijusi kādi iemesli) parādās ļoti dažādas atklāsmes. Vēl vairāk, tie, kas šobrīd visskaļāk kliedz: “Ķeriet zagli!”, man atgādina to seno sakāmvārdu par zagļiem (lielākais zaglis esot tas, kurš visskaļāk kliedz, ka jāķer zaglis – red.)”.

Vienlaikus profesors teic, ka pēc viņa novērojumiem, pēdējo piecu-desmit gadu laikā lielā biznesa ietekme mūsu valsts politikā un ekonomikā ir ievērojami mazinājusies: “Tajā laikā, kad tā bija daudz lielāka, VID amatpersonas un ierēdņi sēdēja klusu un uzskatīja, ka viss ir kārtībā. Tagad situācija ir būtiski mainījusies – ir parādījusies vēlme VIDā ieviest kārtību. Skaidrs, ka daudzus gadus tā nav bijusi balta un pūkaina institūcija un tajā brīdī, kad staļļi tiek izmēsti, parādās reakcijas un emocijas, kādas mēs pašlaik redzam. Līdz ar to gribas cerēt, ka VID kļūst labāks un sakārtotāks”.

Kā Pēteris Šmidre, Mārcis Auziņš un Jurģis Liepnieks vērtē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lomu un ietekmi, skatieties video.