foto: Paula Čurkste/LETA
Dažus Dienvidigaunijas autobusu maršrutus varētu pagarināt līdz Latvijai
Valmieras autoosta.
Sabiedrība
2023. gada 1. marts, 18:54

Dažus Dienvidigaunijas autobusu maršrutus varētu pagarināt līdz Latvijai

Jauns.lv/LETA

Dienvidigaunijas sabiedriskā transporta pārvaldnieki kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu ir iesnieguši pieteikumu finansējumam, lai dažus Igaunijas reģionālo autobusu maršrutus pagarinātu līdz Latvijai, trešdien vēsta laikraksts "Parnu Postimees".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ja process būs raits, pagarināto maršrutu izmēģināšana varētu sākties nākamgad.

Plāns paredz, ka autobusa maršruts varētu savienot Kilingi-Nemmi ar Mazsalacu, Rūjienu un Valmieru. Savukārt pašreizējā autobusu līnija Pērnava-Ikla varētu tikt pagarināta līdz Salacgrīvai vai pat Limbažiem.

Vietējie sabiedriskā transporta pārvaldnieki izskata iespējas savienot Veru un Alūksni, kā arī Vīlandi un Valmieru, kamēr Valgas un Valgas sabiedriskā transporta pārvaldnieki vēlas vairāk sabiedriskā transporta savienojumu starp abām robežpilsētām, vēsta laikraksts.

Pērnavas apriņķa sabiedriskā transporta centra vadītājs Andruss Kerpuks sacījis, ka vairāki Pērnavas SPA centri izrādījuši interesi par autobusu savienojumiem ar Latvijas pilsētām, jo pieaug Latvijas tūristu skaits Pērnavā.

Kerpuks stāstīja, ka būs jāizmēģina gan maršrutu ilgtspēja, gan piemērotākās kursēšanas dienas un laiki un pasažieru plūsma, "meklējot īstās tranzīta vajadzības, jo tādas līnijas nav bijušas aktīvas gadu desmitiem".

Padomju laikos starpvalstu maršruti bija ierasti, turklāt to izbeigšana nebija saistīta ar pasažieru pieprasījuma trūkumu, bet gan ar to, ka radās kavēkļi pēc neatkarības atgūšanas ieviestās robežkontroles dēļ.

Reģionālie sabiedriskā transporta pārvaldnieki par saviem plāniem ir informējuši abu valstu par transportu atbildīgās iestādes. Ja projektam tiks piešķirts finansējums, vēl pusgads būs nepieciešams dažādu juridisku risinājumu meklēšanai, raksta "Parnu Postimees".

Projekta izmaksas tiek lēstas 375 000 eiro apmērā, no kuriem 300 000 eiro tiek plānots saņemt no Eiropas teritoriālās sadarbības programmas INTERREG Latvijai un Igaunijai paredzētajiem līdzekļiem 2021.-2027.gadam. Pārējo ir gatavi maksāt abu valstu reģionālā sabiedriskā transporta pārvaldnieki, vienlaikus cerot arī uz valdību iesaisti.

Gala lēmums par finansējuma piešķiršanu autobusu maršrutu projektam gaidāms jūnijā, ziņo laikraksts.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās